06 Mart 2009 00:00

Bu defa kadınlar kahveye gitti

ELAZIĞ’da kahve, bu kez kadınlar için açıldı. Ama kadınlar okey ve ya kağıt oynamadı, sorunlarını tartıştı, taleplerini dile getirdi.

Paylaş

ELAZIĞ’da kahve, bu kez kadınlar için açıldı. Ama kadınlar okey ve ya kağıt oynamadı, sorunlarını tartıştı, taleplerini dile getirdi.
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Elazığ’ın Yıldızbağları Mahallesi’nde yaşayan kadınlar, önceki gün mahalle kahvesinde sorunlarını tartıştılar. Yaklaşık 30 kadının bir araya geldiği toplantıda kadınların yaşamdaki yeri ve ne yapması gerektiği tartışıldı. Kadınların ortak düşüncesi Yıldızbağları’nda bir kadın sığınma evinin olması, kreş yapılması ve kadınlara iş sahasının yaratılmasıydı.
Köylerinin boşaltılmasıyla zorla göç eden 73 yaşındaki Gülsüm Öztürk, neler yaşadığını anlattı. Askerlerin zorla yerlerinden yurtlarından ettiklerini ve Tunceli Ovacık’tan zorunlu göçle geldiklerini ifade eden Gülsüm Teyze, 15 yıldır bu mahallede yaşadığını belirtiyor. Gülsüm Teyze, “Hayatta kimim kimsem yok. Tek başıma yaşıyorum. Madem devlet var, belediye var, bana neden sahip çıkmıyorlar” diyerek tepkisini dile getirdi.
DERNEK KURMAK İÇİN ÇALIŞACAKLAR
Nurcan Çiçek de Gülsüm Teyze gibi Tunceli’den göçle gelmiş. Mahallenin 12 Eylül sonrası göçlerle kurulduğunu ifade eden Çiçek, kadınların sorunlarından birinin de çocuklarını iyi yetiştirememek olduğunu kaydetti. Çiçek, “Kadın olarak annelerimiz ninelerimiz çok çekmişler, bu nedenle kadınların ezilmediği bir dünya istiyoruz. Mahallemiz yoksul. Kadınlarımızın çoğu şiddet görüyor” diye konuştu.
16 yıl önce Tunceli’den zorunlu göçle gelen Melahat Kılıç ise mahallede kadınların sorunlarının çözümü için bir derneğe ihtiyaç duyduklarını belirtti. Kılıç, “Bugünkü toplantımız bir ilk adım olmalı. Kadınlarımız bir dernek çatısı altında sorunlarını dile getirmeli ve çözümler bulmalı. İş alanları yaratarak ailesine hem katkı sağlayabilmeli, hem de kendisi için bir şeyler yapabilmeli” diye konuştu. (ELAZIĞ)
ÖNCEKİ HABER

KAZALARIN NEDENİ YÖNETİM ANLAYIŞI VE POLİTİKALAR

SONRAKİ HABER

Araştırma görevlileri gelecekleri için ‘terk etmedi’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...