07 Mart 2009 00:00

Kürt kadınları: AKP hayatımızı zorlaştırıyor

DÜNYA Emekçi Kadınlar günü yaklaşırken bölgede de Kürt kadınları “Bijî heştê Adarê/ Yaşasın 8 Mart” diyerek alanlara çıkmaya devam ediyor.

Paylaş

DÜNYA Emekçi Kadınlar günü yaklaşırken bölgede de Kürt kadınları “Bijî heştê Adarê/ Yaşasın 8 Mart” diyerek alanlara çıkmaya devam ediyor.
Mardin Kızıltepe’de Eğitim Sen Temsilciliği meşaleli yürüyüş düzenledi. Yaklaşık 300 kadın Hastane Caddesi’nden Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü. Yürüyüşte sık sık “Em jinin ne namusa tû kesîyi/Biz kadınlar kimsenin namusu değiliz”, “Üç çocuk değil kreş istiyoruz” sloganları atıldı. Eğitim Sen Temsilciliği’nden Hacer Aslan “Kadının yaşamış olduğu bütün bu trajik olaylar AKP hükümeti tarafından görmezlikten gelinmektedir. Hatta yasalarla kadın bir kez daha mağdur edilmektedir. Töre ve namus cinayetleri her geçen gün artarken evlilik yaşı 17’den 14’e çekilmek istenmektedir. Kadının tecavüzcüsü ile evlendirilmek istenmesinin önü yasalarla açılmak istenmektedir”dedi.
KESK Batman Kadın Platformu üyeleri de, “Taciz ve tecavüze karşı geceleri, sokakları da istiyoruz” sloganıyla meşaleli yürüyüş düzenledi. DTP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda kadın Atatürk Parkı’na yürüdü. Platform adına konuşan Eğitim Sen üyesi Sidar Şahin yaşanan şiddet olaylarını görmezden gelen AKP Hükümeti’nin eliyle bir kez daha kadının mağdur edildiğini dile getirdi. Sidar Şahin, töre ve namus cinayetlerinin her geçen gün arttığına dikkat çekti. Kadına yönelik şiddetin en yoğun yaşandığı süreçlerden birinin de savaş süreçleri olduğunu söyleyen Şahin, savaşlarda, kadınlar ve kız çocuklarının sırf cinsiyetlerinden ötürü sayısız fiziksel ve cinsel şiddete maruz kaldıklarına işaret etti.
8 MART HEDİYESİ!
Hakkari’de 8 Mart’ta 6 saat elektrik kesintisi uygulanacağı açıklandı.Hakkari Elektrik Dağıtım A.Ş’den yapılan yazılı açıklamada, Hakkari, Yüksekova ve Şemdinli ilçeleri ile bağlı tüm köylerde kesinti uygulanacağını bildirdi. Kesintinin bakım nedeniyle yapılacağı açıklandı. Kesintinin 8 Mart’ta yapılacak olan “Kadın Mitingi”ne denk gelmesi dikkat çekti.
(HABER MERKEZİ)
Anadilleri de yasakKADIN olmaktan kaynaklı baskılarla boğuşan kadınlara kendi günlerinde ana dilde afiş de yasaklandı. Adana, Konya ve Siirt’te Kürtçe sloganlı 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü afişleri yasaklandı. Adana’da “Em jinin ne namûsa tu kesî ne, namûsa me azadiya me ye/ Biz kadınlar kimsenin namusu değiliz, namusumuz özgürlüğümüzdür” afişine Kürtçe diye izin verilmiyor. Siirt’te DTP Kadın Meclisi’nin Kürtçe yazılı “Jin jiyan azadî/Kadın yaşam özgürlük” yazılı afişleri, DTP amblemi ve Kürtçe yazı nedeniyle yasaklanırken, Şırnak’ın Silopi ilçesinde her yıl yapılan miting bu yıl hiç bir gerekçe gösterilmeden engellendi. Yine Şırnak’ın Cizre ilçesi ve Konya’da, da el ilanları, Kürtçe slogan gerekçesiyle, savcılık kararıyla toplatıldı.
ÖNCEKİ HABER

YENİGÜN

SONRAKİ HABER

TUNCELİLER SOKAĞA DÖKÜLDÜ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...