8 Mart 2009 01:00
Türkiyeye yeni roller
ABDnin yeni Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Ortadoğu ve Avrupa turunun ardından dün Ankaradaydı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile uzun bir görüşme yapan Clinton, ardından da Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştü. Irak, Afganistan ve Ortadoğudaki gelişmeler, temasların ana gündemleriydi. Clintonun görüşmelerde, yeni ABD yönetiminin Türkiyeden bölgesel ölçekteki taleplerini ilettiği bildirildi. ABD Başkanı Obama da 1 ay içinde Türkiyeye geliyor.
ERDOĞAN İLE UZUN GÖRÜŞME
ABD Dışişleri Bakanı Clinton, ilk olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğanla Başbakanlık Resmi Konutunda bir araya geldi. Yaklaşık 1.5 saat süren görüşmeye Babacan da katıldı. Görüşmenin ardından, yaklaşık 20 dakika süren heyetler arası görüşmeler gerçekleştirildi.
Başbakanlığın internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, dost ve müttefik iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin yanı sıra başta Filistin Sorunu, Irak, Afganistan ve terörle mücadele konuları olmak üzere önemli bölgesel ve küresel sorunların ayrıntılı olarak ele alındığı bildirildi.
ORTAK ÇALIŞMA
VURGUSU
Hillary Clinton, Başbakan Erdoğanla yaptığı görüşmenin ardından Anıtkabiri ziyaret etti.
Clinton, Anıtkabir özel defterine de şunları yazdı: Bu büyük ülkenin kurucusuna saygımızı ve Amerikan halkının dostluğunu göstermek için ülkem adına burayı bir kez daha ziyaret etmekten onur duyuyorum. Defteri imzaladıktan sonra basın mensuplarına kısa bir açıklama da yapan Clinton, Bu büyük ülkeyi bir kez daha ziyaret etmekten ve Amerikan halkının Türk halkına dostluğunu göstermekten onur duyuyorum. En son ziyaret ettiğimde eşim Başkandı. Bu sefer yeni başkanımız Barack Obamanın Dışişleri Bakanı olarak geldim. Ziyaretim, ABD ve Türkiye olarak, barış, refah ve gelişim için birlikte yapmamız gereken çalışmaları vurgulama amacını taşıyor diye konuştu.
OBAMA TÜRKİYEYE
GELİYOR
Clintonın bir sonraki durağı Dışışleri Bakanlığı konutu oldu. Clinton ile Babacan görüşmelerinin ardından ortak bir basın toplantısı düzenlediler ve soruları yanıtladılar. Clinton konuşması sırasında Türkiyeye verdikleri öneme vurgu yaparken, yeni ABD Başkanı Obamanın 1 ay içinde Türkiyeye geleceğini de söyledi. Öte yandan, Iraktan çekilecek olan ABD askerlerinin çekilme sırasında Türkiyeden geçmesi yönünde bir talebiniz oldu mu? sorusuna da Clinton, bu sürecin detaylarının daha sonra ele alınacağını belirterek, diplomatik bir yanıt verdi. Aynı soru kendisine sorulan Babacan ise, ayrıntılarını daha sonra ele alacak olmakla berabek, Biz böyle bir şeye destek vermek isteriz ifadelerini kullandı.
Önce ABD Başkanı Obamanın Ortadoğu Özel temsilcisi, sonrasında ABD Dışişleri Bakanı Türkiyeye gelmesinin ardından Obamanın da Türkiyeye gelecek olması, ABDnin Ortadoğuda Türkiyeden daha aktif yeni roller beklediğinin bir işareti olarak yorumlandı.
ABD Dışişleri Bakanı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gülle de görüştü. Görüşmede Clintonun, ABD Başkanı Obamanın yapacağı Türkiye ziyaretine ilişkin Abdullah Güle bilgi verdiği öğrenildi.
ANKARA POLİSİ ALARMDAYDI
Başkentte Clinton için geniş güvenlik önlemleri alındı. Polis ekipleri, güzergah üzerinde bulunan araç sahipleri için megafonlarla anons yapıp araçlarını yoldan kaldırmalarını istedi.
Gece geç saatlerde uyarıyı dikkate alan bazı Ankaralılar araçlarını çekerken, sahiplerine ulaşılamayan araçlar çekicilerle oto parka gönderildi. Polisler güzergah üzerinde bulunan şüpheli çöpleri de belediye yetkililerini uyararak toplattı. (Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et