08 Mart 2009 00:00

Dünyada 22 milyon kadın işsiz kalacak

Uluslararası Çalışma Örgütü, süregiden ekonomik kriz yüzünden, bu yıl dünyada 22 milyon kadının daha işsiz kalacağını açıkladı.

Paylaş

ULUSLARARASI Çalışma Örgütü (ILO), kadınların çalışma hayatında izlediği çizgiye ilişkin olarak yayımladığı yeni raporda artan işsizliğin öncelikle erkek çalışanları etkilemiş olmasına rağmen, özellikle “gelişmekte olan” diye tanımlanan ülkelerde kadınların da ekonomik gerilemeden kurtulamayacağını kaydetti.
Dünyanın yaşadığı ekonomik kriz, önce en varlıklı ülkelerin finans ve emlak sektörlerinde patlak vermişti. Bu sektörler, erkek çalışanların egemen olduğu alanlardı, dolayısıyla da, önce erkekler işleri kaybetti. Ancak yeni ILO raporunu kaleme alan Jeff Johnson, işsizliğin, bu sektörlerin ötesine de yayılmakta olduğunu bildirdi.
Johnson, önce Kuzey Amerika’da görülmeye başlanan ekonomik yavaşlamanın, ilk aşamada finans, sigortacılık, emlâk, inşaat ve imalat sektörlerini etkilediğine ve bu alanlarda daha çok erkekler çalıştığı için, öncelikle erkeklerin işsiz kaldığına işaret etti.
Sayının ILO’nun açıkladığınıdan fazla olma ihtimali oldukça yüksek.
BOĞAZ TOKLUĞUNA ÇALIŞANLAR RİSKTE
Jeff Johnson, krizin kapsamı genişledikçe, ekonominin diğer sektörlerinin de etkilendiğini, birçok sanayileşmiş ülkede kadınları çalıştıran hizmet sektörüyle, toptan ve perakende satış sektörünün de, işsizlikten payını aldığını belirtti.
Tüketiciler arasında güven duygusunun azalmasıyla, geleneksel olarak kadınların çalıştığı garsonluk ve mağaza tezgahtarlığı gibi çalışma alanlarında da daralma görülüyor.
Uluslararası Çalışma Örgütü ILO, kalkınmakta olan ülkelerde yaşayan ve boğaz tokluğuna, tarım alanında veya evlerde hizmetçi olarak çalışan kadınlar konusunda özellikle kaygı duyduğunu vurguladı.
Bu kesimlerde çalışan kadınlar, herhangi bir sosyal güvenceye sahip değiller ve bir ekonomik kriz döneminde yaşamları daha da zorlaşıyor.
50 MİLYON İŞSİZ
ILO, bu yıl dünya çapında işsiz sayısının 51 milyon artacağını ve bunun 22 milyonunu kadınların oluşturacağını kaydetti.
Uluslararas Çalışma Örgütü, hükümetleri, devreye sokacakları ekonomik canlandırma programlarıyla, eşit ücret ve sosyal güvenlik koşulları içeren yeni iş alanları yaratmaya çağırdı. (EKONOMİ SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Obama ancak hasar denetimi yapabilir

SONRAKİ HABER

Sanal kart yaygınlaşıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...