9 Mart 2009 01:00

Kriz ve Sağlıkta Dönüşüm halk sağlığını bozuyor


ANKARA Tabip Odası’nın (ATO) düzenlediği Nevzat Eren Halk Sağlığı Sempozyumu’nda, kriz dönemlerinde sağlığa ayrılan bütçenin azaltıldığı, halkın sağlık hizmeti ihtiyacını ekonomik sıkıntılar nedeniyle ertelediğine dikkat çekildi.
Sempozyumun “Kriz ve Sağlık” başlıklı oturumunda Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Nilay Etiler, krizin sağlık alanına etkilerini Kocaeli örneği üzerinden değerlendirdi. Krizle birlikte devletin sağlığa ayırdığı bütçenin düştüğünü belirten Etiler, halkın kendi bütçesinden harcamaların ise arttığına dikkat çekti. Kriz dönemlerinde halkın sağlık hizmetine olan ihtiyacını ertelediğini belirten Etiler, kamu hastanelerinde de yığılmalar yaşandığını ifade etti. Etiler, kriz sonrası ilaç ve tıbbi malzeme kullanımının düştüğünü, katkı paylarındaki artış nedeniyle halkın acil durumlar dışında sağlık kurumlarına başvurmamaya çalıştığını söyledi.
KRİZ RUH SAĞLIĞINI BOZUYOR
Kriz dönemlerinde halkın koruyucu sağlık hizmetlerinden daha az yararlanır hale geldiğini ifade eden Etiler, aşılama oranlarının düşmesi, çocukluk dönemi beslenme sorunlarının, düşük ağırlıklı doğumların ve bebek ölümlerinin artması gibi olguların kriz dönemlerinde daha sık görülür hale geldiğini vurguladı. Etiler, krizin, işsizlik ve yoksulluğun yarattığı stres ve davranış bozukluklarının intihar ve aile içi şiddet vakalarını artırdığını belirterek, işten atılma korkusu ve ağırlaşan çalışma koşullarının çalışanların ruh sağlığını bozduğunu ifade etti.
Kriz dönemlerinde iş güvenliği, işçi sağlığı ve çevre önlemlerinin ilk olarak kesinti yapılan kalemler olduğunu kaydeden Etiler, krizle meslek hastalıkları ve iş kazalarının daha da artacağı uyarısında bulundu.
TÜRKİYE SON SIRADA
ATO tarafından hazırlanan “Kriz ve Sağlık Raporu” hakkında bilgi veren Dr. Selçuk Atalay, yaptıkları çalışmalar sonucunda krizin sağlığa etkilerinin AKP Hükümeti’nin “Sağlıkta Dönüşüm” programının sonuçlarıyla benzerlik gösterdiğine dikkat çekti. AKP döneminde toplam sağlık harcamalarının artmasına rağmen halk sağlığı ve koruyucu hizmetlere ayrılan payın aynı kaldığını belirten Atalay, Türkiye’nin koruyucu hizmetler için kişi başı harcanan para bakımından OECD ülkeleri arasında son sırada olduğunu bildirdi.
‘TIBBİ YOKSULLUK’
“Kriz halkın sağlığını bozuyor” diyen Atalay, krizle birlikte sağlık hizmeti kullanımında eşitsizliklerin arttığını, artan çalışma süreleri nedeniyle yeni sağlık problemlerinin ortaya çıktığını aktardı. Atalay, krizle birlikte ortalama yaşam süresinin kısalmasının da öngörüldüğünü söyledi. Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödenen prim sayısı düşeceği için hastanelere SGK’dan yapılan ödemelerin de kesilebileceğine dikkat çeken Atalay, “tıbbi yoksulluk” yaşanmasının olası olduğunu vurguladı. (Ankara/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et