10 Mart 2009 01:00

Başkentte bol sinemalı günler


Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından Halkbank ana sponsorluğunda düzenlenen 20. Ankara Uluslararası Film Festivali, 12 Mart’ta başlıyor. 22 Mart’a kadar, Kızılırmak Büyülüfener’de sinemaseverle buluşacak festival, yarışmalarının yanı sıra, dünya sinemasının vizyona girmemiş, saklı filmlerini de başkente taşıyacak. Avrupa sinemasının usta ismi, Polonyalı yönetmen Zanussi’de Ankara’nın konuğu olacak.
Festival Başkanı Can Özgün, Dedeman Oteli’nde düzenlenen basın toplantısı ile festival programı hakkında bilgi verdi. Buna göre, 20. Ankara Uluslararası Film Festivali 12 Mart akşamı, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Farabi Salonu’nda yapılacak açılış töreni ile başlayacak. Janset ve Ruhi Sarı’nın sunuculuğunu üstleneceğini gecede, Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından her yıl geleneksel olarak verilen Kitle İletişim Ödülü, ODTÜ GİSAM’a, “Sanat Çınarı” ödülü Muhammer Sun’a, festivalin kurucularından Aziz Nesin’in adını taşıyan Emek Ödülü, Macit Koper’e sunulacak.
YARIŞMA FİLMLERİ
“20. Ankara Uluslararası Film Festivali” kapsamında düzenlenen Ulusal Uzun Film Yarışması’nda Türk sinemasının son dönemde çekilen önemli filmleri Ankaralı sinemaseverlerin beğenisine sunulacak. Ulusal Uzun Film Yarışması kapsamında yarışacak filmler şunlar: Cemal Şan’ın “Dilber’in Sekiz Günü” ve “Ali’nin Sekiz Günü”, Kazım Öz’ün yeni filmi “Fırtına”, İsmail Necmi’nin belgeselle kurmaca arasında gidip gelen filmi “Bunu Gerçekten Yapmalı mıyım?”, Tolga Örnek’in yönettiği “Devrim Arabaları”, Jacques Deschamps’ın “Dinle Neyden”i, Hüseyin Karabey’in Kürt ile Türk’ün aşkını anlatan yol filmi “Gitmek”, Raşit Çelikezer’in “Gökten Üç Elma Düştü” adlı filmi, Selim Evci’nin “İki Çizgi”si, Özcan Alper’in “Sonbahar”ı.
Festivalde izleyiciyle de buluşacak olan filmler, En İyi Film, Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü ve En İyi Yönetmen Ödülleri dahil olmak üzere 16 ayrı ödül kategorisi için yarışacak. Bu yıl Sinema Yazarları Derneği de (SİYAD) festival kapsamında “SİYAD En İyi Film” ödülü verecek. Bir başka ödül de Film Yönetmenleri Derneği (FİLM YÖN) tarafından verilecek.
Festivalin yarışma dışı özel gösterim bölümünde ise, üç ayrı ulusal film izleyiciyle buluşacak. Özcan Tekdemir’in Bekçi, Uygar Asan’ın Düğüm ve Sümeya Kökten’in Yasak Hisler filmleri Ankaralı sinemaseverlerin beğenisine sunulacak.
Festival kapsamında kısa film ve belgesel yarışmaları da geçen yıllarda olduğu gibi devam edecek.
ÇİNGENE FİLMLERİ FESTİVALDE
Festivalin en renkli bölümlerinden biri olan “Dünyanın Her Köşesinden”de şu filmler var: Bill Plympton’ın “Ahmaklar ve Melekler”i, Roberto Rochín Naya’nın “Araf”ı, Vladimír Michálek’ın “Babalar ve Çocukları Üzerine”, Mike Leigh’in “Daima Mutlu”su, Kornél Mundruzcó “Delta”sı, Tomas Alfredson’ın “Gir Kanıma”sı, Petr Zelenka’nın “Karamazovlar”ı, Majid Majidi’nın “Serçelerin Şarkısı”, Michel Gondry’nin “Tokyo”su. Ayrıca izleyiciler Turne’nin oyuncu ve yapımcısı Tihomir Stanic ve Kino Lika’nın Yönetmeni Dalibor Matanic ile filmlerinin gösterimleri ardından söyleşebilecek.
Dünyanın en renkli göçebe halkı Çingeneler hakkındaki filmler de “Gelecek Uzun Sürer” başlığıyla festivalin ilgi çeken bölümlerinden olacak. Bu bölümde gösterilecek filmlerden biri olan “İyi Şanslar”ın (Bahrtalo) Yönetmeni Robert Lakatos ise festival konuğu olarak seyircisiyle buluşacak.
BAŞKENT SOKAKLARI ŞENLENECEK
Festivalin, Açılış Töreni’ne katılacak konukları İstanbul’dan Ankara’ya taşıyacak Festival Treni, 12 Mart’ta Haydarpaşa Garı’ndan Ankara’ya doğru hareket edecek.
Geçen sene ilki gerçekleştirilen ve büyük ilgi gören Sanat Sokağı projesi bu yıl da devam edecek. Bu kapsamda, festivalin iki gösterim mekanı olan Kızılay Büyülü Fener Sineması ile Çağdaş Sanatlar Merkezi arasındaki güzergah üzerinde, Kuğulu Park’ta, Mülkiyeliler Birliği önünde ve bu güzergahlara yakın trafiğe kapalı alanlarda çeşitli sanat etkinlikleri ve performanslar gerçekleştirilecek.
Festivalde küratörlüğünü Ege Berensel ve Vitopya Kolektifi’nin üstlendiği Türkiye’de Videonun 35 Yılı” adlı bir program yer alacak. Programın amacını, kolektif bir arşivleme, retrospektif oluşturmak, gözümüzden uzak tutulan böyle bir tarihe yakından bakmak oluşturuyor.
20. Ankara Uluslararası Film Festivali gösterimleri Kızılay Büyülü Fener Sineması ve Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleştirilecek.
Festivalin kapanışı ise, ulusal uzun, kısa ve belgesel film yarışmalarında verilen ödüllerin sahiplerini bulacağı tören ile, Devlet Tiyatroları Şinasi Sahnesi’nde 22 Mart Pazar akşamı gerçekleştirilecek. (ANKARA)

AVRUPA SİNEMASININ USTASI RZYSZTOF ZANUSSİ

Festivalin, Avrupa sineması için çok önemli bir isim olan bir de konuğu var. Pedro Almodóvar ve Krzysztof Kieslowski gibi yönetmenlerin öğretmeni olan ve Polonya sinemasının yaşayan en önemli yönetmenlerinden biri kabul edilen Krzysztof Zanussi, 20. Ankara Uluslararası Film Festivali’nin özel konuğu olarak Ankara’ya gelecek. Son filmi “Kalp Hırsızı”nın (Serce na dloni) Türkiye prömiyerini gerçekleştirmek üzere 14 Mart’ta Ankara’da bulunacak olan ünlü yönetmen, “Sessiz Bir Yıl” (Rok spokojnego slonca), “Sabit Sayı” (Constans), “Hayat Seks Yoluyla Bulaşan Ölümcül Bir Hastalıktır” (Zycie jako smiertelna choroba przenoszona droga plciowa), Aydınlanma (Iluminacja) gibi filmleriyle tanınıyor.
“Toplu Gösterim” bölümünün bu seneki konuğu ise Çek yönetmen Jan Hrebejk olacak. Yönetmenin, “Bir Aşağı Bir Yukarı”, “Bölünerek Yok Oluyoruz”, “Güzellik Başa Bela”, “Keyfim Yerinde”, “Pupendo”, “Rahat Sığınaklar” adlı filmleri gösterilecek.
Festivalin geçmiş senelerinde gösterilmiş ve iz bırakmış en iyi filmlerinden küçük bir derleme de “20 Yılın En İyileri”nden bölümünde izleyici ile buluşacak.

Evrensel'i Takip Et