10 Mart 2009 01:00

7500 TL'lik çay alacağı


BAĞCILAR Demirkapı Mahallesinde bir kahvehanede bir grup gençle kriz ve onun yol açtığı işsizliği konuşmak üzere buluştuk. İlk dikkatimizi çeken öğlen saatleri olmasına rağmen kahvehanede onlarca gencin oturuyor olması ve oyun oynayan dört kişinin etrafında kahve dilinde 'yancı' diye tabir edilen 8 kişinin oturması...
Kahvehane sahibi Celal Gülen bu durumu "insanların parası yok oyun oynayamıyor" diye açıklıyor. Ve bize veresiye defterini göstererek 7500 TL çay parası alacağı olduğunu söylüyor.
Bu durum bile işsizliğin geldiği boyutları gösteriyor. Artık insanlar çay parasını bile borca yazdırıyor. Sohbete başlıyoruz ilk sözü 1 hafta öncesine kadar markette çalışan fakat şuan işsiz olan Yılmaz Kaplan alıyor. İşten ayrılma nedenini, "asgari ücret alıyordum ama servis yok yemek parası yok zaten asgari ücretle çalışıyorum buda yol ve yemek parasına gidiyordu" diye açıklıyor.
Daha iyi bir iş aradığını söyleyen Yılmaz Kaplan işsizliğin büyük bir sorun olduğunu ve hükümetin bir çözüm bulmasını bekliyor.
"İnşaatta sıva işleri yapıyorum" diyen Mehdi Çalışkan 1 yıldır düzenli çalışamadığını, günü birlik işler yaptığını söylüyor. İnşaat işlerinin tamamen durduğuna dikkat çekiyor. "2 çocuğum var geçinemiyoruz çocuklarımın geleceğinden endişeliyim" diyor.
1 yıldır işsiz olduğunu söyleyen Özcan Şengel mesleğinin tekstil olduğunu söyleyerek, "şimdi ise kahvede iş bekliyoruz nakliye işi çıkıyor bazen ona gidiyoruz iş oldukça. Atölyelerde bazen iş buluyorum fakat paramızı alamıyoruz sigortamız ödenmiyor" diyor.
AKP'nin kömür, makarna gibi şeyler dağıtacağına iş alanları açmasını isteyen Şengül, Bağcılar Belediyesi'nin meslek edindirme kursları açtığını ancak iş garantisi vermediğini de sözlerine ekliyor.
LC Waikiki'ye bağlı Ebru Nakışta çalışan fakat isminin yazılmasını istemeyen bir işçi 8 yıldır çalıştığını, kriz gerekçesiyle 110 kişinin işten çıkartıldığını anlatıyor. 900 işçiye de 130 kişilik gruplar halinde ücretsiz izin verildiğini belirten işçi, kendisinin ücretsiz izinde olduğunu aktarıyor.
Güneşli de bir tekstil fabrikasında çalışan Asım Erdoğmuş ise krizin tekstili bitme aşamasına getirdiğini ama şuan bir işi olduğu için kendisini şanslı saydığını söyledi. (İSTANBUL)
Ersal Aşudu

Evrensel'i Takip Et