11 Mart 2009 01:00

İşte krizin fotoğrafı!


Amerika’dan başlayan ve giderek tüm dünya ekonomilerini etkisi altına alan kriz Türkiye’de de etkilerini göstermeye devam ediyor. Sanayi kenti olarak bilinen Kocaeli, son dönemde yaşanan işten çıkarmalarla adeta işsiz kenti olmuş durumda. Binlerce işsiz, iş bulma ümidiyle İŞKUR önünde kilometreyi bulan kuyruklar oluştururken, diğer taraftan çalışmaya devam eden işçilerin çalışma saatleri uzatılıyor, yaşanan sömürü her geçen gün ağırlaştırılıyor, iş kazalarına davetiye çıkarılıyor.
1 KİLOMETRE KUYRUK
Kocaeli’nde yaşanan işsizlik ve yoksulluğun bir örneği de, Kocaeli belediyesine zabıta ve itfaiyeci alımı için yapılan müracaatlarda yaşandı. 200 itfaiye ve 50 zabıta kadrosu için yaklaşık ikin gün içinde 10 bin kişi başvuru yaptı. Yaklaşık bir kilometreyi bulan kuyruğun büyük çoğunlunu da, çeşitli üniversitelerden mezun olup, kendi alanında iş bulma ümidini yitirmiş gençler oluşturuyor.
Mezun olduktan sonra uzun süre işsiz kaldığını belirten Filiz Demir; Başbakanın “Kriz bizi teğet geçti” sözlerine inanmadığını, krizin etkilerinin burada yaşananlardan bile rahatlıkla anlaşılacağını ifade etti.
REZİLLİK!
Ankara’dan iş aramak için gelen Muhammet Dikmen, sanayi kenti Kocaeli’de krizin etkilerinin daha iyi görüldüğünü, kriz dolayısıyla yaşanan işten çıkarmaların bir sonucu olarak bu kuyrukların oluştuğunu söyledi.
Bu kuyruğu 800 milyon maaş almak için beklediklerini ifade eden Kenan Kurt; “Krizin Türkiye’de yaşanmadığını söyleyenler 8 milyar maaş alıyor” dedi.
Kızı için kuyrukta bekleyen Hasibe Çelik, 2 gündür beklediklerini, ne zaman sonuçlanacağını bilmediğini söyledi. Çelik yaşananları rezillik olarak nitelendirdi.
İş için Van'dan Edirne'ye kadar Türkiye'nin dört bir yanında başvuru oldu. Başvuranların son Kamu Personel Seçme Sınavı'ndan en az 50 puan almış olması gerekiyor. Ancak iş için bu yeterli değil. Adaylar spor ve sözlü sınavdan da geçirilecekler. Başvurular cuma gününe sürecek. (Kocaeli/EVRENSEL)

VADAFONE’NDA İŞTEN ATMAYA TEPKİ
Haber-İş Başkanlar Kurulu’nun 8 Mart’ta yaptığı toplantıda alınan kararlar sonuç bildirgesi kamuoyuna açıklandı. Kadınlar’ın 8 Mart’ının kutlandığı bildirgede, “dünyada ve ülkemizde kadın istihdamı önündeki engellerin kaldırılması, kadınlar lehine pozitif ayrımcılık yapılması” istendi. Henüz örgütlenme çalışmalarını tamamlayamadıkları Vadafone’dan 500 çalışanın işten atıldığı hatırlatılan bildirgede “Burada etkin bir sendikal yapı olsaydı bu acı tablo yaşanmazdı” denildi. Haberleşme ve iletişim sektörlerindeki şirketlerin krizden etkilenmediğine dikkat çekilen bildirgede, Vadafone’un “kriz” bahanesiyle işçi çıkartmasına anlam verilemediği belirtildi. İşverenlerin krize karşı işçi çıkarmaya devam etmelerinin “tehlikeli bir yaklaşım” olduğu vurgulanan bildirgede, Telekom’da ve PTT’de başlayacak sözleşme görüşmelerinin uzlaşmayla bitirilmesi isteği yer aldı. ANKARA


BURSA’DA 13 BİN KİŞİ DAHA İŞTEN ATILDI
BURSA bir başka sanayi kenti. Krizin en çok etkilediği iller arasında geliyor. Tofaş, Renault ve Bosch gibi önemli otomotiv fabrikalarının üretim yaptığı Bursa’da, 2009 yılının ilk 2 ayında 13 bin 773 kişinin işten atıldı.
Kriz nedeniyle 2008 yılında son çeyreğinde 56 bin 700 kişinin işini kaybettiğini hatırlatan Türk-İş 8. Bölge Temsilcisi Mehmet Kanca, bu rakamların kaygı verici olduğunu bildirdi.
Kanca, geçen yıl işe yerleştirilenlerin sayısının ise 7 bin 815’te kaldığını dile getirdi. Bu yılın ocak ayında 8 bin 401 kişinin, her iş gününde 323 kişinin işsizler ordusuna katıldığını belirten Kanca, bu dönemde sadece 238 kişinin istihdam edildiğini bildirdi.
Şubat ayında ise her iş gününde 206 kişinin işten atıldığını bildiren Kanca “Hem işverenler hem de hükümet edenler, istihdamdaki erimeyi çok ciddiye almalıdırlar. Çünkü bu tablo sadece ekonomik bir veri değil, aynı zamanda sosyal bir yaradır” dedi.
İşini kaybedenlerin borcunu ödeyemediğini, sağlık hizmetine ulaşamadığını belirten Kanca, bu süreçte sosyal dengenin giderek bozulduğunu ve suç işleme oranını artıran bir ortamın oluştuğunu dile getirdi. BURSA


BAKANDAN ÖNERİ: GİT İŞKUR’A KAYIT OL!
İŞSİZLERİN kuyrukta beklediği saatlerde Çalışma Bakanı da Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından onarımı yapılan tesisin açılışını yapmak üzere kente geldi. Burada açıklamalarda bulunan Çelik, “Piyasada küresel afet yaşanıyor. Bunun Türkiye’ye yansımalarını panik havasına dönüştürmemeli ve bunları olduğundan öteye abartmak doğru değil” dedi. İşini kaybeden işçilere de işsizlik ödeneği verdiklerini dile getiren Çelik, “Amaç ne burada. 6 ay 8 ay 10 ay bu vatandaşımız iş buluncaya kadar bu aldığı harçlıkla eve ekmek götürsün. İşsiz kahvehanede mi oturuyor, evde mi oturuyor. Git İŞKUR’a kayıt ol. Yeter ki vatandaşımız İŞKUR’a kaydolsun. Meslek kurslarına katılsın. Vasıfsız eleman olmaktan çıkıp vasıflı eleman olsun. Ayda da 330 milyon para alacaksın. İşini kaybedene işsizlik ödeneği veriyoruz. Bundan daha iyi tedbir paketi olur mu? Halkını düşünen, halk ile birlikte olan iktidarın yapacağı budur, doğru şeyler yapıyoruz” dedi.
Patronlara da işçi çıkartmayın çağrısında bulunan Çelik şöyle devam etti: “Kuru nasihat mi ediyoruz, hayır. Yüzde 25 primlerde indirim yaptık. Yani işveren prim payı olarak yüzde 14,5’e çektik. 4,7 katrilyon lira her sene sanayicinin, iş adamının cebine bıraktık.” KOCAELİ
Şerafettin Gökdeniz

Evrensel'i Takip Et