11 Mart 2009 00:00

Şalit görüşmelerinde Türkiye yok

İsrail medyası, Türkiye’nin 2006’dan beri Hamas’ın elinde esir tutulan Gilad Şalit’in serbest kalmasına yönelik görüşmelerden çekildiğini öne sürdü.

Paylaş

İsrail Radyosunun Suudi Arabistan’da yayınlanan El Vatan gazetesine dayanarak verdiği habere göre, Türkiye, 2006’dan beri Hamas’ın esir tuttuğu İsrail Askeri Gilad Şalit’in serbest bırakılması görüşmelerinden çekildi.
Gazeteye göre buna gerekçe olarak Hamas’ın Şalit’in serbest bırakılması için aşırı taleplerde bulunması ve İsrail’in Türkiye’den duyduğu rahatsızlık gerekçe gösterildi. Diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde El Vatan, İsrail’in bu konuda Mısır’ın arabuluculuğunu istediğini de öne sürdü.
Haberde, diplomatik kaynakların, “İsrail’in bu konudaki güçsüzlüğünün ve verdiği desteğin yetersizliğinin, Türkiye’yi görüşmelerden çekilmek durumunda bıraktığını söyledikleri” duyuruldu. İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in Şalit’le ilgili temaslar için görevlendirdiği Özel Temsilci Ofer Dekel, geçen pazar günü Mısırlı yetkililerle görüşmek için Kahire’ye gitmişti.
ŞALİT’İN AİLESİ ÇADIR KURDU
2007 yılı haziran esir alınan ve o günden bu yana Gazze’de bilinmeyen bir yerde tutulan Gilad Şalit’in anne-babası ve dostları ise, Şalit’in Olmert’in dönemi tamamlanmadan serbest bırakılmasını istiyor. Şalit’in ailesi, Olmert’in Kudüs’teki evinin çevresinde çadır kurdu. Esir askerin ailesi, Şalit evine dönene kadar çadırda beklemeye devam edeceklerini söyledi.
GÖRÜNTÜ KAYDI YALANLANDI
Öte yandan, Londra’da Arapça yayımlanan Şark Ül-Evsat gazetesinin haberine göre, Hamas’ın Şam’daki siyasi liderlerinden Musa Ebu Marzuk, iki hafta kadar önce Gazze’ye yaptığı gizli bir kaç saatlik ziyaretten dönüşte, beraberinde, “Şalit’ten bir görüntü kaydı veya mektup götürdüğü” yolundaki iddiaları yalanladı.
Marzuk, gazeteye verdiği söyleşine, kendisine askerden herhangi bir mektup verilmediğini söyledi. “Şalit hakkında bir bilgim yok. Sağ mı ölü mü onu da bilmiyorum. Gruplar, onunla ilgili herhangi bir bilgi verme taraftarı değiller” diye konuşan Marzuk, Gazze’de bulunduğu süre içinde Hamaslı yetkililerle bir araya gelmediğini de kaydetti. İsrail radyosuna göre İsrail başbakanlık yetkilileri de, Marzuk’un beraberinde Şalit’le ilgili bir görüntü götürdüğüne ilişkin bilgilerinin olmadığını belirttiler. İddia, Kuveyt gazetesi El Ceride tarafından gündeme getirilmişti.
2006 yılından beri Gazze’de tutulduğu tahmin edilen Şalit’in serbest bırakılması için şu ana kadar hiçbir ciddi adım atılmazken, İsrail’in Şalit’in serbest bırakılmasından çok, Şalit’in esir kalmasından faydalandığı göze çarpıyor. Hamas’ın ateşkes ilan etmesi ve Mısır’ın arabuluculuğunda pek çok şartı kabul etmesiyle zor durumda kalan İsrail son çare olarak yine Şalit’i masaya getirmiş ve Şalit serbest bırakılmadan hiçbir şartı kabul etmeyeceğini duyurmuştu. Hamas ise Şalit’e karşılık olarak İsrail hapishanelerinde tutuklu mensuplarının serbest bırakılmasını istiyor. (DIŞ HABERLER)

BİRLİK GÖRÜŞMELERİ BAŞLADIEl Fetih ve Hamas, birlik hükümeti kurma sürecini başlatmak üzere Mısır’ın başkenti Kahire’de bir araya geldi. Görüşmelere katılan gruplar, El Fetih ve Hamas bir araya gelmeden, Gazze’nin yeniden yapılandırılması gibi projelerin gerçekleşemeyeceğinde uzlaşmış durumdalar. Görüşmelere, Gazze’den katılan yedi kişilik Hamas heyetinin, Şam’dan gelen siyasi kanat yetkililerine katılacağı belirtiliyor. Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas 16 kişiden oluşan heyetine, görüşmelerin başarıya ulaşması için ellerinden geleni yapmaları talimatı verdi.Kahire’de kurulacak beş komite, ulusal birlik hükümeti kurulması, seçim düzenlenmesi, uzlaşma sürecinin ilerlemesi ve güvenlik güçleriyle Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) reformdan geçirilmesi konularını ele alacak.Toplantılarda, çözülmesi en zor görülen konunun Filistin güvenlik güçlerinin ve FK֒nün yeniden yapılandırılması olduğu bildiriliyor. Hamas, FK֒de adil temsil istiyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

GAZZELİ AİLE, ÖLDÜRÜLEN 29 ÜYESİ İÇİN İSRAİL’E DAVA AÇTI

SONRAKİ HABER

‘AKP ve CHP’ye gereken cevap verilecek’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...