11 Mart 2009 00:00

UFUK

Elimizde sokaktan geçerken tutuşturulan bir seçim broşürü var. Üzerindeki yazılarda en fazla dikkati çekten şu: ‘Sen Üsküdarsın, BÜYÜK DÜŞÜN’...

Paylaş

Elimizde sokaktan geçerken tutuşturulan bir seçim broşürü var. Üzerindeki yazılarda en fazla dikkati çekten şu: ‘Sen Üsküdarsın, BÜYÜK DÜŞÜN’
Broşürün kapağında ‘AK Belediyeler, Marka Şehirler 2009’ yazıyor ve pırıl pırıl ofset baskı olarak hazırlanmış olan broşürde, 3 resim yan yana kullanılmış. AKP Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kadir Topbaş ve Üsküdar Belediye Başkan Adayı Mustafa Kara. Kapaktaki AKP ablemi ampulün altında da ‘Her şey Üsküdar için’ sözü dikkat çekiyor.
Broşürün ilk 5 sayfası hükümetin icraatlarının şişirilmiş propagandası şeklinde kurulmuş.
Örneğin ikinci sayfada, altında ‘Dünya’nın yeni lideri R. Tayyip Erdoğan’ ifadesi dikkati çekiyor. Bu bölümde ‘Enflasyon tek haneye indirildi’, ‘Türk parasına hem değer, hem itibar kazandırdık’ gibi ifadeler yer alıyor ve bir anlamda ‘krizin bizi teğet geçtiği’ anlatılmaya çalışılıyor.
Daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın, icraatları benzer biçimde resmedilmiş ve sonra da Üsküdar adayını tanıtan sayfalar başlıyor. Bu bölümde aday, bol bol renkli vaatlerde bulunmuş.
Şişli’de, Eyüp’te ya da İstanbul’un başka ilçesinde bu şablonun sadece ilçe kısmı değişiyor.
Ankara, İzmir, Adana ya da başka bir kentte de bu şablonun, oralara uyarlanmış hali dağıtılıyor. Bu durum, akıllara ister istemez Adalet Bakanı Şahin’in, ‘İktidardan olmayanı belediyelere seçerseniz, hizmet alamazsınız’ anlamına gelen ve çok tartışılan sözleri geliyor. ‘Büyük düşünmek’ bundan başka ne olabilir ki!
Eğer küçük düşünüp, iktidardan daha küçük bir partiye oy verirsen, senin yaşadığın yer, ‘marka kentler’ arasına giremez. Alt yapı sorunlarıyla boğuşur durursun. Evet, ‘BÜYÜK, DÜŞÜN’ ve ‘KAZAN KAZAN’!
Ancak, AKP’nin kuşe kağıda hazırlanmış, Nişantaşı’ndaki bir mağazanın vitrini kadar, alımlı ve gösterişli biçimde kurgulanmış seçim propaganda broşürleri yanında bir de gerçekler var.
Ekonominin son halini gösteren haberler gündeme bomba gibi düşüyor: Sanayi üretimindeki düşüş yüzde 21.3. Dolarda tarihi zirve: 1.82.
İşsizliğin giderek büyüdüğü ve emekçilerin alım gücünün de giderek düştüğü bir Türkiye tablosu içinde gündeme gelen bu yeni rakamlar, ekonomide adeta savaş yıllarının andıran bir tabloyu akıllara getiriyor ve Can Dündar, ‘Canlı gazete’nin manşetini bu şekilde atıyor.
AKP’nin şaşaalı seçim broşürlerinde resmedilen ‘Masallar dünyası’ ile gerçeğin Türkiye’si arasında dağlar kadar fark var. Birisi ‘Kriz bizi teğet geçti’ diyor, diğeri ise, ‘Hayır delip geçti!’
Ve bu gerçek, ‘büyük düşünüp’ masa başında photopshop ayarı yaparak giderilemeyecek kadar da çıplak ve sarsıcı.
AKP belki bu seçim sürecini de, büyük seçim harcamaları, Davos salvoları, çeşitli alanlardaki ‘açılımlarla’, hesap ettiği türden ya da ona yakın bir biçimde kapatabilir. Ancak, krizin geldiği son noktayı gösteren rakamlar bile, artık herkesin yaşadığı somut gerçeklikten de hareketle, ‘büyük düşün’ gibi manipülatif numaraların etkisinden sıyrılarak doğru düşünmeye başlayacağını gösteriyor.
AKP kurmaylarının ya da AKP’li Belediye Başkanları’nın, göreve geldikleri dönemlerdeki mal varlıkları ile şu andaki malvarlıkları açıklansa belki ‘Büyük Düşün’ sloganının ne anlama geldiğini daha iyi anlayabiliriz.
Ama yakacak kömüre bile muhtaç bırakılan, çocuğunu nasıl okutacağını kara kara düşünen, sabah evden çıkarken, akşam eve nasıl ekmek götüreceğini dahi bilemeyenlerin sayılarının giderek arttığı bu ülkede, cilalı seçim söylemleri de çok fazla uzun ömürlü olamaz.
FATİH POLAT
ÖNCEKİ HABER

GERÇEK

SONRAKİ HABER

Uluslararası sularda ABD-Çin gerilimi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...