09 Ocak 2012 08:19

TMY ifade özgürlüğüne engel

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, Terörle Mücadele Yasası (TMY)’nı eleştirdi. Toprak, TMY sebebiyle herkesin her an ‘terörist’ olarak yargılanabileceğine dikkat çekerek, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gü

TMY ifade özgürlüğüne engel
Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Toprak açıklamasında, “Gazetecilik mesleğini yerine getiren 100’e yakın gazeteci terörist oldukları gerekçesiyle tutuklu bulunmaktadır” dedi.

Gazeteciler hakkında mahkemelerde 10 bine yakın dava açıldığını hatırlatan Toprak, “Basına çeşitli haklar getiren, ülkede iletişim özgürlüğünün önünün açan yasanın çıkarılışının 50. yılında, basın sektörü ve basın özgürlüğü o tarihten de en az 50 yıl geriye götürülmüştür” dedi.

EN TEMEL HAKLAR KALDIRILDI

Toprak, AKP’nin basın özgürlüğünü, yasalara maddeler ekleyerek önce budadığını ardından da güdümlü basın yaratarak gazetecilerin en temel haklarını yok ettiğini belirtti. AKP’nin iktidarında basın emekçilerinin kazanılmış haklarının ellerinden alındığını kaydeden Toprak, “Yıpranma hakkı kaldırılmıştır. Bugün sendikasız, sigortasız ve güvencesiz çalışan gazetecilere büyük zorluklar içinde mesleklerini yapmaya çalışmaktadır” dedi.

‘BASIN ÖZGÜR’ DENEMEZ

Toprak, basın ve ifade özgürlünün sınırının, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) içtihatlarında saptadığı ölçüde geniş olduğunu kaydetti.

Toprak, AİHM’in yerleşik hale gelen görüşüne göre “şiddet, silahlı mücadele, ayaklanmaya teşvik, kin ve nefret” söylemi içermemesi koşuluyla her türlü düşünceyi açıklamanın, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 10. maddesinin koruması altında olduğunu anımsattı. Türkiye’de, Toprak, AİHM içtihatları doğrultusunda gerçek anlamda basın ve ifade özgürlüğünden söz edilebilmesinin olanaklı olmadığını belirtti.

TMY ‘GAZETECİLİK YAPMAYIN’ DEMEK

Toprak, “demokrasinin olmazsa olmaz koşulu” olarak tarif ettiği basın ve ifade özgürlüğünün sadece basın emekçilerini ilgilendiren bir konu değil, “aynı zamanda halkın gerçekleri öğrenme ve bilgi edinme hakkını kullanabilmesini de” kapsadığını belirtti.

Demokrasinin, haber alma ve yapma özgürlüğünün genişletilebilmesi için TMY’nda değişiklikler yapılmasını işaret eden Toprak, “Mevcut Terörle Mücadele Yasası (TMY) değişmedikçe herkes her an terörist olarak yargılanabilir. Çünkü bu kanuna göre, en normal gazetecilik faaliyeti bile terör suçu olarak nitelendirilebilir” dedi.

Hali hazırda Türkiye’nin tutuklu gazetecileri nedeniyle dünyadaki anti-demokratik ülkelerle aynı sıralama içinde yer aldığını hatırlatan Toprak, “Türkiye bu ayıptan kurtulmadıkça gerçek bir demokrasiden bahsedilemez” dedi. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Kışanak: Erdoğan'ın yeri Başbuğ'un yanıdır

SONRAKİ HABER

Çapa’da taşeron işçiler iş bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...