11 Mart 2009 01:00
Hayvancılık baharda da yeşermedi!
Şırnakta baharın kendisini göstermesine rağmen kar ve yağmurun az yağması nedeniyle otlar yeşermedi. İki yıldır kendini gösteren kuraklıkla birlikte hayvancılığın bitme noktasına geldiğini söyleyen çobanlar ise hayvanlarını aç getirip aç götürdüklerine işaret ettiler.
Kuraklık tarım ve hayvancılığı bölgede bitirme noktasına getirdi. Hayvanlar için ot bulamayan çobanlar, ilk defa baharın ortasında hayvanlara yem verdiklerini belirterek, hükümetin yaşananlara göz yummasına isyan ediyorlar. Hayvanlarını akşama kadar boş tarlalarda ve dağlarda gezdirdiklerini söyleyen Adil Aslan, ilk defa baharda otun yeşermediğini belirtti.
HÜKÜMET KURAKLIĞA KARŞI DUYARSIZ!
Son iki yıldır Şırnak bölgesinde hayvancılığın bitme noktasına geldiğini ifade eden Aslan, hükümetin bu durum karşısında sesiz kaldığını dile getirdi. Ot olmadığı için hayvanlarını aldıkları hazır yemlerle yemlediklerini söyleyen Aslan, yapacak tek işin hayvancılık olduğuna dikkat çekti.
Bölgede hayvancılık ve tarımdan başka herhangi bir iş alanı olmadığının altını çizen Aslan, AKP Hükümeti yaşanan kuraklık karşısında hiçbir adım atmıyor. Biz burada hayvancılık yapamaz duruma geldik. Herhangi bir destek ya da iş alanı açmıyorlar. İnsanların başka tercihleri yok.
Biz hükümetin üstüne düşen görevi yerine getirmesini istiyor. Burada iş alanları olsa çalışırız, ancak hiçbir fabrika yok dedi. Artık yem alacak paraları da kalmadığına işaret eden Aslan, geçmişte hayvancılıktan iyi para kazandıklarını ifade etti.
1000 TL İÇİN ALTI AY ÇOBANLIK!
Hayvanlarının aç kalmasının yanında kendilerinin de aç olduğunu söyleyen İbrahim Sümer, günde ancak iki öğün yemek yiyebildiklerini söyledi. Hayvancılığın yıllardır yaşanan savaştan dolayı büyük bir zarara uğradığını söyleyen Sümer, bu kez de kuraklığın kendilerini vurduğuna değindi. Hayvanların ot yememesi halinde verimin düşeceğine dikkat çeken Sümer, Yapay yemler hayvandan iyi bir verim sağlamak açısından iyi değil. Ancak biz mecbur olduğumuz için baharın ortasında hayvanları yemliyoruz. Ve gittikçe zarar ediyoruz. Artık burada hayvancılık yapmak çok zor oldu, hatta imkansız. Doğal otun olmadığı yerde hayvan besleyemezsiniz dedi. Altı aylık bir çobanlığın sonucunda ellerine ancak 1000 TL geçtiğine dikkat çeken Sümer, hayvanlarını ancak ovalık kesimlerde otlatabildiklerini belirtti. Yapılan operasyonlar nedeniyle hayvanlarını dağlık kesime götüremediklerini hatırlattı.
Üreticiler yeterli desteğin verildiği, yaylalara gitmenin yasak olmadığı, olağan koşullarda hayvancılık yapmanın en büyük özlemleri olduğunu dile getiriyor. (DİHA)
Evrensel'i Takip Et