12 Mart 2009 00:00

Obama ve Ban Ki-moon Sudan’ı görüştü

ABD Devlet Başkanı Barack Obama ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon Beyaz Saray’da yaptıkları görüşmede Darfur sorununu ele aldılar.

Paylaş

ABD Devlet Başkanı Barack Obama ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon Beyaz Saray’da yaptıkları görüşmede Darfur sorununu ele aldılar. Obama, Sudan yönetiminin, kimi yardım kuruluşlarının Darfur’dan çıkarılması yönündeki kararından sonra bölgedeki krizin daha da kötüleşebileceği uyarısında bulunarak, gelişmeleri “düşünüldüğünden daha büyük boyutlara sahip bir potansiyel kriz” olarak değerlendirdi.
Uluslararası kamuoyunun bölgede ‘barış ve güvenliğin sağlanması amacıyla’ Hartum yönetimine güçlü bir mesaj göndermesi gerektiğini söyleyen Obama, “Birçok insanın yaşamının tehlikeye girdiği Darfur’daki durum kabul edilemez” dedi.
BM genel Sekreteri Ban da 2009’un BM ve üye ülkeler için “ya kazanmak ya kaybetmek” yılı olacağını söyledi. Ban’ın, Washington ziyaretinde ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ABD Senatosu ile Temsilciler Meclisi’nin Dış İlişkiler komiteleriyle de görüşmesi bekleniyor.
ABD: ‘SUDAN’A GİTMEYİN!’
Öte yandan ABD’nin Hartum Büyükelçiliği, Sudan’da yaşayan ABD vatandaşlarına ülkeden ayrılmaları çağrısında bulundu. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin, Sudan Cumhurbaşkanı Ömer Hasan Ahmet ElBeşir hakkındaki tutuklama kararının ülkede protestolarla karşılandığı anımsatılan açıklamada, Batılı ülke vatandaşlarına karşı şiddet uygulanması tehlikesinin arttığı vurgulandı.
Sudan’daki ABD ve Avrupa ülkelerinin çıkarlarına yönelik saldırı tehditleri olduğuna yönelik duyumlar alındığı ifade edilen ve büyükelçiliğin internet sitesinde de yer alan açıklamada, Amerikan vatandaşlarına bu ülkeye gelmekten kaçınmaları da önerildi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Gates: ‘Taliban tekrar iktidar olmamalı’

SONRAKİ HABER

CiNNET DE PATLADI!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa