16 Mart 2009 00:00

SUYUN BAŞINI SAVUNMAK iÇiN

TMMOB’a bağlı meslek odaları, sendikalar, siyasi partiler ve demokratik kurumların oluşturduğu Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu bu gün başlayacak olan 5. Dünya Su Formuna karşı Kadıköy Meydanında bir araya gelerek ‘Su hayattır satılamaz’ dedi.

Paylaş

TMMOB’a bağlı meslek odaları, sendikalar, siyasi partiler ve demokratik kurumların oluşturduğu Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu bu gün başlayacak olan 5. Dünya Su Formuna karşı Kadıköy Meydanında bir araya gelerek ‘Su hayattır satılamaz’ dedi.
YAŞAMLARIMIZ SATILIK DEĞİL
Aralarında TMMOB’a bağlı meslek odaları, Eğitim-sen, KESK İstanbul Şubeler Platformu, Serbest Muhasebeciler Odası, EMEP, ÖDEP, Halkevleri, KÖZ ve Fındıklı Derelerini Koruma Derneği’nin de bulunduğu binlerce kişi ‘Su Hayattır satılamaz’ şiarıyla bir araya gelerek “Asıl felaket kapitalist sistemdir”, “su haktır satılamaz”, “toprağımız, ekmeğimiz, emeğimiz, suyumuz bizimdir” sloganlarıyla Kadıköy İskele Meydanı’na kadar yürüdü. Mitingin en renkli görüntüleri Fındıklı’dan İstanbul’a gelen Fındıklı Dereleri Koruma Platformu üyelerinin tulum eşliğinde horon tepmesiydi.
SU KAYNAKLARINI ELE GEÇİRMEK İSTİYORLAR
Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu adına konuşma yapan Munzur Koruma Kurulu Başkanı Hasan Şen, 5. Dünya Su Formuna Çevre ve Orman Bakanlığı’, DSİ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSKİ’nin ev sahipliği yaptığına dikkat çekti. “Bu devlet-sermaye işbirliğinin amacının1992 Dublin’de BM Su ve Çevre Konferansında alınan kararı, yani suyun ekonomik bir mal olduğunu meşrulaştırmak ve 2000’de Lahey’de 2. Dünya Su Formu’nda açıkladıkları hedefleri hayata geçirmek” diyen Şen, Dünya su politikalarının temelinde su kaynaklarını ele geçirmek olduğunu vurguladı. Forum için devlet bütçesinden 17.5 milyon Euro harcandığını belirten Şen, “Kendi krizlerinin bedelini bizlere ödetenler, bizden aldıklarını gözümüzün içine baka baka sermayeye aktarıyor. Toplumu yanıltan bu çağrıların gerisinde ise, halkların ve canlı yaşamının temel gereksinimi suyun, bur piyasa malı haline getirilmesi bulunmaktadır”dedi. Şen, Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu olarak sonuna kadar mücadele edeceklerini kaydetti. Miting kürsüde yapılan konuşmaların ardından Grup Yorum’un şarkıları ve ezgileri eşliğinde çekilen halaylarla son buldu. (İstanbul)

NEYE KİME KARŞILAR?

* Temel bir insan hakkı ve halkın ortak malı olan suyun, alınıp satılabilen, üzerinde borsa hesaplarının yapılabileceği bir piyasa malı olması gerektiğini söyleyenlere,
*Sulama kanallarına, evlerimize, okullarımıza, hastanelerimize kontörlü sayaç takmaya kalkışanlara,
* Suyu, havzayı kirletenlere ve sanayi atıklarıyla zehirlenmiş suların “temiz” olduğunu söyleyerek halkın sağlık hakkını yok sayanlara,
* Temiz suyu şirketlere sınırsızca kullandırmakta sakınca görmezken, sıra küçük çiftçilere, gecekondu mahallelerine, emeği ile çalışıp alınteri ile geçinenlere, yani halka geldiğinde küresel ısınma, su krizi ve tasarruf edebiyatı yapanlara,
* Su krizini bahane ederek, eko sistemi ve kültürel mirasları yok sayarak “nehirler boşa akmamalı” gibi akıl dışı bir slogan etrafında birleşen hükümetler, yerel yönetimler, su, enerji, inşaat ve finans şirketleriyle onların uluslar arası kuruluşu olan WWF-Dünya Su Forumu vb. yapıların bütün politika, karar ve uygulamalarına...

Suyu paylaşmak için toplanıyorlar

“5. Dünya Su Forumu”, 100’den fazla ülke ve 20 binden fazla kişinin katılımıyla bugün İstanbul’da başlıyor. Suyun ticarileştirilmesinin aracı olarak planlanan forumda öğleden sonra Cumhurbaşkanı Gül’ün ev sahipliğinde devlet ve hükümet başkanlarının buluşacağı “Mini Zirve” de yapılacak. Çırağan Sarayı’ndaki “Mini Zirve”ye Irak Cumhurbaşkanı Talabani de katılacak.
“Dünyanın en büyük su etkinliği” olarak nitelendirilerek halkın suya ulaşmasının engelleneceği gerçeği perdelenen forumun açılış töreni, Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılacak. Forum’u izlemek üzere bine yakın medya mensubu akredite oldu.
GÜL’ÜN MESAJI
22 Mart’a kadar devam edecek Forum’un ana teması ““Farklılıkların Suda Yakınlaşması” olarak belirlendi. Bu arada, “5. Dünya Su Forumu” dolayısıyla yayınlanan “Kayıt Duyurusu”nda Cumhurbaşkanı Gül’ün bir “davet” yazısına da yer verildi. Gül, yazısında “Su yaşamımız için vazgeçilmezdir. Bu nedenle, ‘Su hayattır’ sözü doğrudur” dedi. Türkiye’nin su kaynaklarının gelişimi ve yönetimini paylaşmaya hazır olduğunu vurgulayan Gül, “Sürdürebilir bir gelişme kaydetmek için dünya toplumunun, hükümetler, yerel yönetimler ve diğer ilgililer arasında daha yakın bir işbirliğine ihtiyacı var” ifadesini kullandı.
“Gençlik Forumu”ndan “Su Gida ve Enerji Paneli” gibi çok sayıda etkinliğin içeren Forum programının önemli bir unsurunu da 21-22 Mart günleri için programlanan “Bakanlar Toplantısı” oluşturacak. Daha çok su konularıyla görevli yüzden fazla bakanın katılması beklenen toplantıda bir “Bakanlar Bildirisi” yayınlanacak.
MUTABAKAT BELGESİ AÇIKLANACAK
İsrail’in de ilgili bakan tarafından temsil edileceği “Bakanlar Toplantısı” ile hazırlıklar ise, 17-18 Mart günlerinde Ceylan Intercontinental Oteli’nde biraraya gelecek “Yüksek Düzeyli Memurlar” tarafından yürütülecek.
“Su yönetimi 2020 ve daha sonrasında nasıl olacak?” gibi sorulara yanıt arayacağı “Dünya Su Forumu”nun çerçevesinde yaklaşık 100 oturum gerçekleşecek. Kapanışı “BM Dünya Su Günü” olan 22 Mart’a denk düşecek Forum sırasında çok sayıda panel ve sunum gibi etkinlikler düzenlenecek.
Su Fuarı ve Afiş Sergisi ile Dünya Gençlik Su Forumu, Global Su Eğitim Köyü, Çevre Dostu Forum gibi yan etkinlik programı olan Forum’da ayrıca bir “İstanbul Su Mutabakatı” belgesinin yayınlanması öngörülüyor.
Forum’un önemli temaları arasında “Küresel Değişimler ve Risk Yönetimi”, “İnsani Kalkınmanın ve Binyıl Kalkınma Hedeflerinin Geliştirilmesi”, “İnsani ve Çevresel İhtiyaçlar Dikkate Alınarak Su Kaynaklarının Korunması ve Yönetimi”, “Finans” ve “Eğitim, Bilgi ve Kapasite Geliştirme” bulunuyor.
(HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Ankaralının su çilesi sürüyor

SONRAKİ HABER

Sungurlu’da 8 Mart coşkusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...