16 Mart 2009 01:00

‘Darwin sansürüne sevinen çok’


DARWİN’in 200. doğum günü nedeniyle TÜBİTAK tarafından çıkarılan Bilim ve Teknik Dergisi’nin kapağını evrim teorisine ayırdığı için görevden alınan derginin yayın yönetmeni Çiğdem Atakutman, Der Spiegel dergisinin internet sitesi olan Spiegel Online’e verdiği özel röportajda, kendisinin sözlü olarak görevden alındığını, ancak bugüne kadar yazılı bir bildirimin yapılmadığını söyledi.
Atakutman söz konusu internet sitesine verdiği demeçte görevden alınma nedenini şu şekilde anlattı: “Darwin’in kapak yapılması affedilmez bir hata olarak değerlendirildi TÜBİTAK tarafından. Türkiye’nin şu anki politik iklimi içerisinde bu tavır bir provokasyon olarak ele alınabilir” dedi.
Atakutman, Darwin’e yapılan sansürün arkasında yaklaşmakta olan yerel seçimlerin olduğunu, kararı veren Prof. Cebeci’nin de buna yatırım yaptığını söyledi. Dünyanın saygın dergilerinden “Nature Magazine”in Türkiye’deki Darwin sansürüne yer veren bir yazıyı internet sitesinde yer verdiğini anlatan Atakutman, bu yazıya Türkiye’den yapılan yorumların çoğunda sansüre sempati duyulduğunu dile getirdi.
EĞİTİM SİSTEMİ
“Darwin özellikle Türkiye’de sevilmiyor. Sadece dörtte birlik bir bölüm evrim teorisine inanıyor. Bunu nasıl açıklıyorsunuz” şeklindeki soruya ise Atakutman, “Bunun temelinde bizim eğitim sistemimiz var. Ders kitaplarında evrim teorisinden genellikle kötü söz ediliyor. O da söz edilirse tabi” dedi. Atatutman, TÜBİTAK’ın bu sansürü karşısında Darwin’in 200. doğum yılının değişik etkinliklerle anılacağını, değişik yayınların çıkacağını ifade etti.
HÜKÜMET BASKISI
Spiegel Online, sansürün Türkiye’de laikler ile muhafazakar dinciler arasında süren çatışmanın bilim alanına taşınması olduğuna dikkat çekerek, TÜBİTAK’daki gelişmelerin hükümetin baskısı nedeniyle olduğu ifade edildi.

DÜNYA DARWIN SANSÜRÜNÜ KONUŞUYOR

İngiltere’de pazar günlerinde yayınlanan The Observer gazetesi, Türkiye Muhabiri Robert Tait imzalı haberinde Darwin sansürünü değerlendirdi. Robert Tait haberinde “Türkiye’deki birbiriyle mücadele eden siyasi gruplar, akademik özgürlüğüne ilişkin yeni bir kavgaya girdi” ifadelerini kullandı.
The Observer gazetesinde yer alan yazıda, “Olay, kökleri İslam’da olan Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetini akademik kurumlara dini fikirlerini empoze etmekle suçlayan akademisyenler ve politikacıların sansür iddialarına neden oldu. Aynı zamanda Avrupa yetkililerinin, ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlamaların sürmesinin Türkiye’nin AB üyeliği sürecine zarar verebileceği yönünde yeniden uyarıda bulunmalarına yol açtı” denildi.

Evrensel'i Takip Et