17 Mart 2009 00:00

İdamdan 26 yıl sonra mektubu geldi

Ömer Yazgan, Mehmet Kambur, Ramazan Yukarıgöz ve Erdoğan Yazgan, 12 Eylül darbesinin ardından Gölcük Donanma Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi’nde ...

Paylaş

Ömer Yazgan, Mehmet Kambur, Ramazan Yukarıgöz ve Erdoğan Yazgan, 12 Eylül darbesinin ardından Gölcük Donanma Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi’nde idam cezasına çarptırılıp, 29 Ocak 1983 tarihinde de İzmit Kapalı Cezaevi’nde idam edilmişlerdi. Dava dosyasında idam edilenlerin infaz öncesi ailelerine mektup yazdıkları belirtilmesine rağmen, mektuplar askeri mahkeme tarafından “verilmesi uygun görülmediği” için ailelerine ulaşmamıştı.
2006 yılında Ömer Yazgan’ın son mektubunu bularak ailesine ulaştıran Devrimci 78’liler Federasyonu, dün de Ramazan Yukarıgözün son mektuplarını ailesine, Mülkiyeliler Birliği’nde düzenlenen basın toplantısıyla teslim etti. Toplantıya çok sayıda siyasi parti ve kitle örgütü temsilcisi de katıldı.
PARA VAR MEKTUP YOK
Federasyon Başkanı Ruşen Sümbüloğlu, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın arşivinde bulunan mektuba ulaşmak için 2.5 yıl çaba sarf ettiklerini anlattı. Bu çalışmalar sırasında önlerine çok sayıda zorluk çıkarıldığını belirten Sümbüloğlu, son olarak 220 sayfalık dava dosyasını incelediklerini aktardı. Sümbüloğlu, dosyada cellatlara infaz için ödenen paraların makbuzu bile yer alırken, mektuplardan sadece dizin kısmında bahsedildiğini anlattı. Sümbüloğlu, dizinde ise mektuplardan “Verilmesi uygun görülmeyen mektupları içerir kapalı ve mühürlü zarf” diye bahsedildiğini bildirdi.
SON MEKTUPLAR OKUNDU
Sümbüloğlu, Ramazan Yukarıgöz’ün mektubuna ulaşmalarına rağmen, onunla birlikte idam edilen Mehmet Kambur ve Erdoğan Yazgan’ın son mektuplarının orijinallerine hâlâ ulaşamadıklarını söyledi.
Daha sonra Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Yavuz Önen Ramazan Yukarıgöz’ün, ailesine yazdığı mektubu, KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek de annesine yazdığı mektubu okudular. Ruşen Sümbüloğlu ise Mehmet Kambur’un karısına yazdığı mektubu okudu.
Ardından Sümbüloğlu, Ramazan Yukarıgöz’ün mektuplarını annesi Aysel Yukarıgöz ve kardeşi Yılmaz Yukarıgöz’e teslim etti. Zaman zaman gözyaşlarını tutamayan Aysel Yukarıgöz, 26 senedir bu mektubu beklediğini söyledi. Oğlunun mektubunun niye 26 yıl saklandığını soran anne Yukarıgöz, “Babası mektubunu okuyamadan öldü, ama ben direndim, ölmedim. Oğlumu idam edenlerin yargılanancığını görene kadar da ölmeyeceğim” dedi.
Kardeşi Yılmaz Yukarıgöz de, mektubun kendilerine ulaşacağını duyunca hüzün ve sevinci bir arada yaşadıklarını söyledi. Ergenekon davasında birçok kişi yargılanırken 12 Eylül darbesini yapanların yargılanmamasını eleştiren Yılmaz Yukarıgöz, darbecilerin yargılanması için Anayasa’nın geçici 15.maddesinin kaldırılmasını istedi. (Ankara/EVRENSEL)

‘DAVA YENİLENSİN’ TALEBİ KAYBEDİLDİ

İdam edilenlerden Ömer Yazgan’ın arkadaşı, gazeteci Rahmi Yıldırım, idam cezasını veren Mahkeme Başkanı Eyüp Menteş’in infazdan kısa bir süre önce yolsuzluk iddiaları nedeniyle ceza aldığını ifade etti. Yıldırım, avukatların Menteş’in verdiği kararların yenilenmesi talebiyle mahkemeye başvurduklarını, ancak Milli Güvenlik Kurulu’na iletilmesi gereken talebin Milli Savunma Bakanlığı’nın koridorlarında kaybolduğunu anlattı.
Aktif gazetecilik yaptığı dönemde, Bakanlığa yaptığı başvurulara yanıt bile alamadığını belirten Yıldırım, Bakanlığın, talebi neden gerekli yerlere iletmediğinin sorgulanmasını istedi. Yıldırım, “Talep iletilmiş olsaydı belki onlar aramızda olacaklardı” dedi.
ÖNCEKİ HABER

‘Çelik kimin Bakanı?’

SONRAKİ HABER

Kırıklar Cezaevi’nde açlık grevi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...