18 Mart 2009 00:00

Anadolu Aslanları paketi yeterli bulmadı

ANADOLU Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Başkanı Mustafa Koca, hükümetin aldığı son ekonomik önlemleri yeterli bulmadıklarını açıkladı.

Paylaş

ANADOLU Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Başkanı Mustafa Koca, hükümetin aldığı son ekonomik önlemleri yeterli bulmadıklarını açıkladı.
ASKON Genel Başkanı Koca yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin aldığı son ekonomik kararları değerlendirdi. Hükümetin değişik aralıklarla paketler açıklamaya devam ettiğine dikkat çeken Koca, şöyle dedi: “Maalesef ekonomik stresin boyutları büyüyerek devam ediyor. Bu durum endişeleri her geçen gün artırıyor. Ülkenin hemen her sektöründe sıkıntılar baş göstermiş durumda. Hükümet değişik aralıklarla paketler açıklamaya devam ediyor. Son açıklanan pakette de bir kısım tedbirlerin yer aldığı ve halka fayda sağlayacağı umulmaktadır. Ancak eksik kalan, işin tamamını kuşatamayan bir önemli arıza var. Açıklanan paketleri de yiyip bitiren, bir anlamda etkisiz kılan, gereken faydayı bir türlü sağlayamayan bir arıza var. Kısa dönem çalışma ödeneği, cansuyu kredileri, İhracatı Destekleme Kredisi, ÖTV’lerin KDV’lerin düşürülmesi vs. vs...bütün bunlar ülkemizdeki ekonomik darboğazın aşılmasına yeterli desteği sunamıyor.”
PAKETLER DURAN ÇARKI DÖNDÜRMEZ
Koca, halen tüketimde önemli bir hareketlenme görülmediğini, ihracatın azalmaya devam ettiğini, üretimin yavaşladığını, işsizliğin arttığını belirtti. Koca, açıklamasında şu görüşleri savundu: “Dolaylı olarak krize düşen ülkemiz, birçok direkt krize düşen ülkeden daha ağır bir süreç yaşıyor. Bu önemli bir durum. Şimdiye kadar ülkemizin makro rakamlarının AB standartlarının üzerinde olduğu söylenen ülkeye ne oldu da krizden bu kadar keskin bir şekilde etkilendi? Sanayi üretiminde uzun yıllardır resesyon yaşayan Japonya, eksi yüzde 30’la birinci, biz eksi yüzde 21’le ikinci sıradayız. Hindistan, Arjantin gibi ülkeler dahi bizden daha az etkilenme yaşıyorlar. Hatta ihracatımızın yüzde 55’ini yaptığımız AB ülkeleri dahi bizden daha iyi durumda gözüküyorlar. Maalesef ülkemizin dış pazar yapısı sağlıklı bir dağılım özelliği olan yerleşik hüviyet kazanmamış. Halen ülkemizde bütünlük havası yok. Özel sektörle hükümet ayrı propagandaların peşinde. İç tüketim maalesef sadece psikolojiye bağlı olarak hareket halinde.”
Paketlerin duran çarkları döndürecek boyutta ve işçilerin geri çağrılacağı havada olmadığnı dile getiren Koca, sözlerini şöyle tamamladı: Tüketimi harekete geçirecek ağırlıkta ve güven verici özellikte değil. Artık paketlerde bu hususlar da dikkate alınarak hazırlanmak zorunda.” (ANKA)
ÖNCEKİ HABER

Hacizlik işçi bir de işinden oluyor

SONRAKİ HABER

EKONOMi DiBE DOGRU

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...