18 Mart 2009 01:00
Katliamlar eylemlerle kınandı
21 yıl önce Halepçede, 31 yıl önce Beyazıtta 16 Martta yaşanan katliamlar Ankarada, Yüksel Caddesinde yapılan basın açıklaması ile kınandı.
Devrimci 78liler Federasyonu ve çeşitli gençlik örgütlerinin çağrısı ile Yüksel Caddesinde bir araya gelen gençler talepleri içeren pankartlar taşıdı ve sloganlar attı. Saygı duruşu ile başlayan etkinlikte katılanlar adına Kürtçe ve Türkçe açıklama yapıldı. Ortak açıklamayı okuyan Elif Yılmaz, 16 Mart 1978de İstanbul Beyazıtta yaşanan, 7 gencin öldüğü 41inin ise yaralandığı saldırının önceden polise bildirildiğini ancak Hrant Dink cinayetinde olduğu gibi hiçbir önlem alınmadığını vurguladı. 16 Mart 1988de ise 5 bin sivilin öldüğü 10 binden fazla insanın yaralandığı Halepçe operasyonu ile insanlık onurunun ayaklar altına alındığını ifade eden Yılmaz, asimilasyonun bir başka yüzünün aydın katliamları olduğunu söyledi.
Vedat Aydınlar, Metin Göktepeler, Musa Anterler, Hrant Dinkler ne kadar öldürülmeye çalışılsa da aslında onlar beyinlerimizin içinde bizi hep canlı tutacak olan aydınlarımızdır diyen Yılmaz, Cumartesi Anneleri ve Barış Annelerini de selamladı.
DEMOKRASİ TALEBİ BİLE EZİLMEK İSTENİYOR
Açıklamanın ardından Şair Mehmet Özer Gül Diyor ki İsyan adlı şiirini katılanlarla birlikte okudu. Şiir dinletisinin ardından söz alan Devrimci 78liler Federasyonu Başkanı Ruşen Sümbüloğlu, Beyazıt katliamının faşist hareketin kitle imhasına yönelik politikasının en açık örneklerinden biri olduğunu söyledi. Bugün de en küçük demokratik talebin bile ezilmeye çalışıldığının altını çizen Sümbüloğlu, çözümün darbe düzeninin gerçek yüzünü açığa çıkarıp, tarihin çöplüğüne atmaktan geçtiğini söyledi. Etkinlik şiir dinletisi, Halepçe ve Beyazıtı anlatan sinevizyon gösterimi ve dans gösterisi ile sona erdi. (ANKARA)
MERSİN VE MUĞLADA EYLEM
Mersin Üniversitesi öğrencileri, Beyazıt ve Halepçe katliamlarında hayatlarını kaybedenler için bir anma yaptılar. Katliamları protesto eden öğrenciler, sorumlulardan hesap sorulmasını istediler.
Mersin Üniversitesi Cumhuriyet Alanında yapılan anmada, iki katliamla ilgili kısa sunumlar yapıldı ve şiirler okundu. Anmada ayrıca, katliamlara ait fotoğrafların yer aldığı bir de resim sergisi açıldı. Anma, Mersin Üniversitesi öğrencilerinin oluşturduğu Devrim Korosunun söylediği marşlarla sona erdi.
Muğla Üniversitesi öğrencisi bir grup, Sınırsızlık Meydanında toplanarak Gazi, Beyazıt ve Halepçe katliamlarını birlikte lanetlendi. Öğrenciler yaptıkları açıklamada, Gazide mahalle halkına, Beyazıtta öğrencilere ve Halepçede Kürtlere yönelik saldırıları kınadıklarını, halka karşı işlenen suçların aynı amaç doğrultusunda gerçekleştiğini ve katliamları planlayanların hesap vermesi gerektiğini belirttiler.
Evrensel'i Takip Et