19 Mart 2009 00:00

Newroz kutlamaları başladı

Newroz bayramına sayılı günler kaldı. Birçok yerde Newroz kutlamaları yapılmaya başlandı. Van, Hakkari ve Muş’ta, Newroz ateşlerleri yakıldı.

Paylaş

Newroz bayramına sayılı günler kaldı. Birçok yerde Newroz kutlamaları yapılmaya başlandı. Van, Hakkari ve Muş’ta, Newroz ateşlerleri yakıldı.
Van’ın İstasyon Mahallesi’nde bir araya gelen yaklaşık bin kişi, ateş yakarak Newroz’u kutladı. Abdullah Öcalan lehine sloganlar atıldı. Kutlamaya DTP Van Milletvekili Özdal Üçer ile çok sayıda kurum temsilcisi de katıldı. Akköprü Mahallesi’nde yapılan kutlamaya, DTP Van Milletvekili Fatma Kurtulan’ın da aralarında bulunduğu yüzlerce kişi katıldı. Kadın ve gençlerin yoğun katıldığı kutlamada, yakılan ateş etrafında halaylar çekildi.
Hakkari’nin Yüksekova ilçesi Esentepe Mahallesi’nde önceki gece mahallelerde yakılan ateşler ve atılan havai fişeklerle Newroz kutlanmaya başlandı. Muş’un Bulanık ile Malazgirt ilçelerinde de Newroz kutlamaları yapıldı. Bulanık’ın Şehitlik Mahallesi’nde ve Malazgirt’in Kızılbaşkan Mahallesi’nde bir araya gelen gruplar, ateşler yakarak Newroz’u kutladılar.
Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesine bağlı Hasankeyf, Vatan ve İshakpaşa mahallelerinde Newroz ateşleri yakıldı. Bitlis’in Tatvan ilçesinde de Newroz kutlaması 23 Mart’ta yapılacak. Tatvan Newroz Tertip Komitesi Sözcüsü Çetin Yılmaz, Newroz kutlaması için kaymakamlığa başvuruda bulunduklarını belirtti. Yılmaz, hazırlıklarının hızla devam ettiğini söyledi. Tatvan’da eski SSK Hastanesi önündeki boş alanda yapılacak olan Newroz kutlamasına DEP eski Milletvekili Hatip Dicle, DTP milletvekilleri Sırrı Sakık, Fatma Kurtulan, M. Nezir Karabaş katılacak. Kutlamada, Koma Gulexerzan, Xanemir ve yerel sanatçı Rêzan konser verecek.
BATMAN NEWROZ’U BEKLİYOR
Batman’da Newroz 20 Mart’ta kutlanacak. Newroz kutlamalarına DTP Eş Başkanı Emine Ayna, DEP eski Milletvekili Hatip Dicle, AP Milletvekili Feleknas Uca, DTP’li milletvekilleri, belediye başkanları, belediye başkan adayları, kitle örgütü temsilcileri ve yabancı heyetler katılacak. Batman’da Newroz kutlaması, Yeni Şehirlerarası Otogar yanında yapılacak. Kutlamanın saat 13.30’da başlayacağı bildirildi. Xêro Abbas, Koma Rewşen ile Koma Çarneva, Batman Newroz’unda sahne alacak.
Gaziantep’te 21 Mart’ta kutlanması planlanan Newroz bayramının, valiliğin “seçim mitingleri” gerekçe gösterilerek, farklı bir gün yapılmasına karar verildi. 22 Mart’ta yapılacak Newroz kutlaması, İstasyon Meydanı’nda gerçekleşecek.
Bu arada Muş’un Malazgirt ilçesinde DTP ilçe örgütünün kaymakamlığa yaptığı başvuru kabul edildi. 20 Mart’ta Belediye Garajı’nda yapılacak kutlamaya, DTP Muş milletvekilleri ile sanatçı Kemalê Amed katılacak.
ARAÇLARLA NEWROZ ALANINA
Diyarbakır Newroz Tertip Komitesi, kent merkezi ve merkeze bağlı köylerde halkın Newroz alanına rahat ve sorunsuz ulaşımını sağlamak amacıyla araç kaldıracak.
Tertip Komitesi, araçların kalkış noktalarını şöyle belirledi:
Sur ilçesi: Mardinkapı, Dağkapı, Balıkçılarbaşı, Saraykapı, Bağıvar ve Çarıklı mahalleleri.
Yenişehir ilçesi: Feritköşk, İplik, 450 Evler, Şehitlik ve Ben u Sen mahalleleri.
Bağlar ilçesi: Sarı Park ve Newroz alanına giden tüm güzergahlar.
Kayapınar ilçesi: Beşyüzevler, Huzurevleri, Tekel mahalleleri. DTP il binası ve ilçe binaları önünden de araçlar kaldırılacak. (HABER MERKEZİ)

CEBECİ’DE NEWROZ COŞKUSU!

Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde bir araya gelen üniversite öğrencileri, Newroz’u büyük bir coşku ile kutladılar. Öğrenciler, “Newroz pîroz be”, “Newroz kutlu olsun” pankartı ile yemekhane önüne yürüdüler. Yürüyüş sırasında sloganlar atıldı. Yapılan açıklamada, halkların eşit ve özgür koşullarda yaşaması için mücadele çağrısı yapıldı. Açıklamanın ardından Newroz ateşini yakan öğrenciler, ateş etrafında coşku ile halay çektiler. (Ankara/EVRENSEL)

TÜM RENKLER KAZLIÇEŞME’DE OLACAK

Kürtler, Ermeniler, Türkler, işçi ve emekçiler, 21 Mart Cumartesi günü Kazlıçeşme’de olacaklar. İstanbul Newroz Tertip Komitesi, kadınların yöresel kıyafetleri ve beyaz tülbentleriyle katılacağı miting programını açıkladı.
DTP İl Örgütü’nde dün yapılan basın toplantısına, kutlamalara katılacak kurum temsilcileri ve Tertip Komitesi katıldı. Toplantıda konuşan DTP İstanbul İl Başkanı Halil Aksoy, kutlamalara katılacak isimler konusunda bilgi verdi. Vedat Türkali, Yaşar Kemal ve Rakel Dink’in onur konuğu olarak katılacağını belirten Aksoy, Emek Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel ve diğer siyasi parti başkanlarının da kutlamalarda yer alacağını dile getirdi. Aksoy’un verdiği bilgilere göre DİSK, KESK gibi emek örgütlerinin de katılacağı kutlamalarda, DTP Milletvekili Sebahat Tuncel ve Eş Başkan Emine Ayna, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Akın Birdal, ÖDP Milletvekili Ufuk Uras konuşma yapacak; Rojda, Grup Munzur ve Erdal Bayrakoğlu sahne alacak.
Tertip Komitesi adına açıklama yapan İsmail Seyrek, herkesi Newroz mitingine çağırdı. İşçi ve emekçilerin alın terinin, ekonomik krizin faturasına kurban edildiğine dikkat çeken Seyrek, ‘halkların kardeşliği ve insanca yaşam’ şiarını rehber edinen herkesi kutlamalara çağırdı. Seyrek, “Kazlıçeşme Newroz alanında gücümüzü ve sesimizi konuşturarak, egemenlere karşı bir kez daha haykıracağız: Artık yeter, geleceğimiz bizimdir!” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Bu da oldu!

SONRAKİ HABER

Hakkari’de Halepçe katliamı kınandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...