21 Mart 2009 00:00

Obama'dan Newroz mesajı

ABD Başkanı Barack Obama, uzun yıllardır yaşadıkları sorunlardan kurtulmak için İran’a “taze bir başlangıç” teklif etti.

Paylaş

ABD Başkanı Barack Obama, uzun yıllardır yaşadıkları sorunlardan kurtulmak için İran’a “taze bir başlangıç” teklif etti.
Barack Obama, görüntülü kaydedilen ve Newroz Bayramı dolayısıyla yayımlanan çağrısında, Washington yönetimi olarak şimdi İran ile her alanda diplomasi taraftarı olduklarını, yapıcı ilişkiler aradıklarını söyledi.
Obama, YouTube’da da yer alan mesajda, ABD ve İran arasında 30 yıldır süren düşmanlığın ve güvensizliğin sona ermesini istedi. Farsça alt yazıyla yayınlanan video mesajda, İran’la dürüstlüğe ve karşılıklı saygıya dayalı bir şekilde bütünleşmek istediğini belirten ABD Başkanı, eski görüş ayrılıklarının giderildiği, daha çok ortaklığın ve daha fazla ticaretin mümkün olduğu bir geleceğe bakma arzusunda olduğunu kaydetti.
ABD’nin İran’ın “ülkeler topluluğunda” hak ettiği yeri almasını istediğini söyleyen Obama, ancak bunun için Tahran’ın yapması gerekenler olduğunu kaydetti.
Obama, İran’ın bu toplulukta yerini alması için gerçek yükümlülükleri olduğunu, buraya terör ve silahlarla giremeyeceğini, İran halkı ve medeniyetinin gerçek büyüklüğünü gösteren barışçıl hareketlerle bunun mümkün olabileceğini vurguladı. Obama, İran’ın nükleer programına işaret ederek, büyüklüğün ölçüsünün yok etme kapasitesi olmadığını da dikkat çekti.
İRAN: SADECE KONUŞMAK YETMEZ
İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinecad’ın Basın Danışmanı Ali Ekber Civanfikr, “Amerikan Başkanı’nın sözlerini olumlu karşıladıklarını” söyledi.
Obama’nın “eski ayrılıkları bir tarafa koymaktan” söz ettiğini hatırlatan danışman, “Ancak sadece İran’ın ABD’nin geçmişteki saldırgan tavrını unutmasını beklemek, bu amaca ulaşmak için yeterli olmaz. ABD geçmişteki hatalarını kabul etmeli ve iki ülke arasındaki ayrılıkları giderebilmek için eski hatalarını tamir etmeli” diye konuştu.
ABD Başkanı’nın “şimdiye kadar hep konuştuğunu, fakat somut adım atmadığını” söyleyen İranlı danışman Civanfikr, “Obama iyi niyetini icraatıyla da gösterirse, İran hükümeti ona sırt çevirmez” dedi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Döner sermaye adil dağıtılsın

SONRAKİ HABER

Sendikacının kriz fırsatçılığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa