21 Mart 2009 01:00
Krizin sorumluları ortak çözüm arıyor
GÜNÜN YAZILARI
Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından hazırlanan raporda, küresel ekonomik krizin sorumlusunun büyük oranda zengin ülkeler olduğu ifade ediliyor. Rapora göre zengin ülkelerin, mali sektörlerde sınırsız spekülasyona izin vermeleri mevcut krize yol açtı.
UNCTAD raporu, serbest piyasalara körü körüne güvenilmesiyle, finans sektöründe yeni metotlar geliştirilmesine izin verildiğine de dikkat çekiyor. Raporda, gelecekte piyasaların denetlenmesi için uluslararası çapta sert kurallar belirlenmesi çağrısı yapılıyor.
Bu raporun yayınlandığı gün Avrupa Birliği (AB) liderleri ise ekonomik krizle mücadele konusunun ön plana çıktığı zirve için Brükselde toplandı. Zirve öncesinde konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkesinin krizi atlatmak için üzerine düşeni yaptığını söyledi. Merkel, bugüne dek açıklanan önlemlerin etkisini göstermesine fırsat tanınmasını istedi.
ABD yönetimi, Avrupa ülkelerinin krizi aşmak için ekonomilerine daha fazla para pompalamasını istiyor. Fakat bu öneri, AB liderlerinden pek destek bulamadı. Yeni paket çağrılarına en fazla karşı çıkan liderlerden biri olan Merkel, 2 Nisanda Londrada yapılacak olan G20 Zirvesinde yeni harcamaların değil, küresel finans sisteminde reformun tartışılması gerektiğini sözlerine ekledi. Zirvenin amaçlarından biri, G20 Zirvesi öncesinde ortak bir tutum belirlemek. Merkel, ABD ile AB arasında krizin çözümü konusunda beliren farklılıkları tehlikeli olarak niteledi ve halka söz verme yarışına girmenin krize fayda etmeyeceğini kaydetti.
Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da Her gün yeni bir plan hazırlamak akıllıca değil diye konuştu. Barroso, AB üyelerinin toplam değeri 500 milyar doları geçen mevcut planların uygulanması için çaba göstermesi gerektiğini belirtti.
Zirve öncesinde Almanya ve Fransanın yayınladığı ortak bildiride de Avrupanın gerekeni yaptığı iddia edildi. Bildiride, G20 Zirvesinin yeni bir küresel finans yapısı kurmaya, yasal düzenlemeleri güçlendirmeye ve krizin kökenlerine inen önlemler almaya odaklanması gerektiğine dikkat çekildi. Öte yandan, Rus hükümetinin, 2009 yılı için küresel ekonomik krizi göz önünde bulundurarak bazı değişiklikler yaptığı yeni bütçe taslağında açık verildi.
IMFYE KREDİ AÇILACAK
AB Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek, zirvenin sonunda düzenlediği basın toplantısında, Krizde (zora giren ülkelere) daha iyi cevap verebilmesi için IMFye 75 milyar avro gönüllü kredi sağlayacaklarını söyledi.
Küresel krizin başlangıcından itibaren IMF fonlarının güçlendirilmesi çağrısı yapan AB, 2 Nisanda Londrada gerçekleştirilecek G20 zirvesinde, ABD yanında Çin ve Suudi Arabistan gibi devasa uluslararası rezervlere sahip ülkelerin katkısıyla IMF sermayesinin ikiye katlanarak 500 milyar dolara çıkarılmasını umuyor.
RUSYA 8 YIL SONRA AÇIK VERDİ
Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Evra Nabiullina, önceki gün Rus hükümetinin onayladığı taslakta, 8 yıl aradan sonra ilk defa bütçe açığıyla karşılaştıklarını söyledi. Taslağın onaylanmak üzere Rus parlamentosunun alt kanadı Dumaya gönderileceğini söyleyen Nabiullina, bütçede oluşacak 87 milyar dolarlık açığın Rezerv Fonundan karşılanacağını ifade etti. (DIŞ HABERLER)
İKRAMİYELERDEN TEPKİ VERGİSİ KESİLECEK
Amerikan Temsilciler Meclisi, hükümet tarafından kurtarılan şirketlerin ödedikleri ikramiyelerden yüzde 90 vergi kesilmesini öngören yasa tasarısını 93e karşı 328 oyla onayladı. ABDde, dev sigorta şirketi AIGnin kısa bir süre önce bazı yöneticilerine 165 milyon dolar ikramiye vermesi, büyük tepki çekmişti. İkramiye verilen kişiler arasında, şirketin, AIGyi iflasın eşiğine getiren biriminde çalışan üst düzey yöneticiler de vardı.
Amerikan Temsilciler Meclisindeki oylamada sadece kongrede azınlıkta kalan Cumhuriyetçilerden bazıları yasa tasarısına karşı çıktı. Temsilciler Meclisinin onayına karşın, tasarının yasalaşıp yasalaşmayacağı ise henüz belli değil. Tasarının Senatoda önümüzdeki hafta oylanması bekleniyor. Senatonun onayı halinde, sıra Kongrenin iki kanadının bir araya gelerek ortak bir tasarı üzerinde anlaşmasına gelecek. Bu anlaşma sağlanabilirse, tasarı ABD Başkanı Barack Obamanın onayıyla yasalaşacak. Barack Obama, tasarının yasalaşmasından yana olduğunun sinyalini veriyor. Obama yaptığı son açıklamada, Temsilciler Meclisinin kararını memnuniyetle karşıladığını bildirdi.
SENDİKALAR ORTAK EYLEM YAPACAK
Avrupa sendikaları, krize ve krizin yükünün çalışanların sırtına yıkılmasına karşı 15, 16 Mayıs tarihlerinde Avrupa çapında ortak ses çıkarmaya hazırlanıyor. İlk büyük gösteri 15 Mayısta Brükselde yapılacak.
Sendikalar, yaklaşan Avrupa Parlamentosu seçimlerini de fırsat bilerek, ortak eylemleri ile AB üyesi ülkelerin hükümetlerine yüz binlerin katılacağı mitinglerle yanıt vermek istiyor. Mitinglerin ortak sloganı: Bu krizin sebebi çalışanlar değildir ve çalışanlar olarak biz ödemek istemiyoruz!
Sendikalar, 15 Mayısta Brükselde ve 16 Mayısta Berlin, Prag ve Madridde yapılacak kitlesel gösteriler için şimdiden çağrılarına başladı. Hükümetleri, işsizliği engellemek için hemen tedbir almaya çağıran Avrupa sendikaları, ortak Avrupa stratejilerinin geliştirilmesini istiyor. Bankaların ve finans sektörünün diğer aktörlerinin kendi krizlerinin, 15 milyon emekçiye ödettirilemeyeceğini söyleyen Avrupa sendikaları, Avrupa Sosyal Eylem Planı istiyorlar. Bu eylem planı ile krize karşı mücadele dahilinde çalışanların ve sendikaların mevcut haklarının garanti altına alınmasını istiyorlar.
Evrensel'i Takip Et