23 Mart 2009 00:00

SANSÜRE KARŞI BİRLEŞTİLER

TÜBİTAK tarafından yayınlanan Bilim ve Teknik dergisinin Mart sayısından Charles Darwin ve evrim dosyasının çıkarılmasına, bilim insanları tepki gösterdi.

Paylaş

TÜBİTAK tarafından yayınlanan Bilim ve Teknik dergisinin Mart sayısından Charles Darwin ve evrim dosyasının çıkarılmasına, bilim insanları tepki gösterdi. Bu bilim dışı gelişmeye karşı, Boğaziçi Üniversitesi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri, bildiri ve dergi yayınladı.
Boğaziçi Üniversitesi’nden 224 öğretim üyesi yayınladıkları bildiride, bilim dışı siyasi ölçütlerin devrede olduğuna ve TÜBİTAK’ta kararların nesnel biçimde alınmadığına dikkat çekti. Öğretim üyeleri, konuya ilişkin yapılan farklı açıklamaların Yayın kurulunun işlevsiz olduğunu ve TÜBİTAK’ın kurumsallık ve özerklik gibi temel özelliklerinin zedelendiğini gösterdiğini belirtti.
‘DARWIN SAYISI GÖREVDİR’
Evrim kuramının dünya bilim tarihinin en önemli kuramlarından biri olduğunu vurgulayan öğretim üyeleri, “Sansürcü, dogmacı her türlü tepeden müdahale ise bilim ve eğitimin düşmanıdır. Bilim tarihine Darwin düzeyinde damgasını vurmuş bir kişiye, doğumunun 200. yılında TÜBİTAK Bilim ve Teknik (BT) dergisinin bir sayısının ayrılması, bir beklentiden öte, bir görevdir. BT’nin en kısa zamanda bir Darwin özel sayısı çıkarmasını talep ediyor ve umuyoruz. Ayrıca, TÜBİTAK yönetiminin, bu üzücü olayın yol açmış olduğu kurumsallık, nesnellik ve özerklik kaygılarını giderici adımları atıp, kamuoyuna gereken güvenceyi ivedilikle vermesini bekliyoruz” dedi.
DARWIN’LI KAPAK
ODTÜ Mezunları Derneği’nin yayınladığı “ODTܒlüler Bülteni” adlı derginin kapağına Darwin ve evrim konuldu. 14 sayfalık evrim dosyasının yer aldığı dergide, giriş yazısı da evrim kuramını ele alıyor. (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Neden fotoğraf çekiyoruz?

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...