15 Mart 2009 00:00

Neden fotoğraf çekiyoruz?

Meraktı, hobiydi derken baktık ki fotoğraf çeker olmuşuz. Peki neden fotoğraf? Eğer bu sorunun ce-vabını verebiliyorsak, o zaman fotoğraf yaptığımızı da söyleyebiliriz.

Paylaş

Meraktı, hobiydi derken baktık ki fotoğraf çeker olmuşuz. Peki neden fotoğraf? Eğer bu sorunun ce-vabını verebiliyorsak, o zaman fotoğraf yaptığımızı da söyleyebiliriz.
Fotoğraf görsel bir dildir denir, deriz. Doğrudur. Ama bu dili kullanmak da maharet ister. Peki yeter mi? Yetmez. Bu maharetimizi nasıl kullanacağımız önemlidir. Burada hayata bakışımız devreye girer. Yani değiştirilmesi için uğraşılacak bir ülkede, bir dünyada olduğumuz. Gördüğümüz her şey gerçektir denir. Peki gerçekmiş gibi gösterilenlere ne diyeceğiz? Seçimler iyice yaklaştı. Sokaklar, meydanlar hatta kamusal alanlar, gördüğümüz gerçekliğin işgalinde değil mi? Evet, bir nesnellik durumu var. O halde gerçeklik de var. Burada doğruyu sorguluyorsak ve bize sunulanlardan gerçek-miş gibi olanları ayırmayı becerebiliyorsak, hakikatle karşılaşıyoruz ya da mış gibi olmayan gerçekle karşılaşıyoruz demektir. O zaman yalanla doğruyu sorgulamamız gerekiyor.
Nâzım’ın
“annelerin ninnilerinden
spikerin okuduğu habere kadar
yürekte, kitapta, sokakta
yenebilmek yalanı
anlamak sevgilim
o ne müthiş bahtiyarlık
anlamak gideni ve gelmekte olanı…”
dizelerinde anlattıklarını fotoğraf makinesi aracılığıyla ne kadar yapabiliyoruz?..
Evet; bilboardlara, duvarlara, gazetelere, televizyonlara…velhasıl görselliğin/fotoğrafın olduğu yerlere bakalım ne kadar biziz? Ne kadar nesne/madde olmalarının dışında gerçekler? Yani bizim olana ne kadar sahibiz? Dil demiştik, söz diyelim. Bizim sözümüz nerede? Hayatı bu açılardan kurmaya kalktığımızda, kuşatıldığımızı ve hatta neredeyse bize ait olanlarla üstümüze gelindiğini görüyoruz.
O zaman, fotoğraf çekeceğiz, paylaşacağız, sergileyeceğiz, göstereceğiz. Tartışacağız; iyisini, daha iyisini yapacağız. Utanmak sıkılmak yok. Önümüz bol fotoğraf malzemeleri ile dolu.
Seçimler, mitingler, su forumu meselesi, 2009 Darwin yılı, Kültür başkenti 2009 meselesi ve tabii ki Kentsel Dönüşüm(!..) Arada 1 Mayıs 2009...yani malzeme çok. Bahar geldi, çiçekler açıyor, doğa her şeye rağmen gülümsüyor. Çiçekleri, böcekleri, gölgeleri, yolları, sokakları, insanları, kısaca uyanışı çekeceğiz!..

iLK KADIN portre fotoğrafı
Amerika’da 1939’da çekilmiş ilk kadın fotoğrafı, ilk kadın portresi sayılıyor. Kimya profesörü John W. Draper, kendi kamerasını yapmış ve kız kardeşi Dorothy Catherine Draper’ın fotoğrafını çekerek tarihe geçmiş.
Kadraj - Özcan Yaman
ÖNCEKİ HABER

İstanbul’da meydan krizi

SONRAKİ HABER

SANSÜRE KARŞI BİRLEŞTİLER

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...