23 Mart 2009 00:00

AB Türkiye’den beş reform bekliyor

29 Mart yerel seçiminin ardından AB’nin, Türkiye’den “öncellikli” olarak beş reform gerçekleştirmesini istediği belirtiliyor.

Paylaş

29 Mart yerel seçiminin ardından AB’nin, Türkiye’den “öncellikli” olarak beş reform gerçekleştirmesini istediği belirtiliyor.
ANKA’nın edindiği bilgiye göre, yerel seçimleri yakından izleyen Ankara’daki AB diplomatik çevrelerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, AKP hükümet üyelerinden gelen “seçim sonrası reform” mesajlarının yerine getirilmesini bekliyor. AB diplomatik çevrelerinde seçimin ertesinde Ankara tarafından acil olarak gerçekleştirilmesi istenen, beş “öncelikli” reform şöyle:
-Ombudsman kurumu: Uzun bir süreden beri gündeme olan bu kurumun Türkiye dışındaki tüm Avrupa ülkelerinde bulunduğuna dikkat çekiliyor. Ombudsman, vatandaşlarının haklarının devlet kurumlarının karşısında savunulması için çok önemli. Ayrıca yargı yükünü azaltacak” değerlendirmesini yaptı.
-Yargı reformu: AB diplomatları “Reform ile yargı daha iyi işler haline getirilir ve asıl görevi olan vatandaşları koruma görevini yerine getirir” diyorlar.
-İfade özgürlüğü: Türkiye’de TCK’nın 301. maddesinin değiştirilmesini olumlu bulan AB, bunun yetmediğini, hala ifade özgürlüğünü kısıtlayan çok yasal düzenlemelerin bulunduğunu, siyasi tartışmaların özgürce yürütülebilmesi için kapsamlı bir reform gerektiğini savunuyor.
-Siyasi Partiler Yasası: Muhakkak yapılması gereken reformlardan biri ve temel bir konu olarak görülüyor.
-Anayasa: AB, Türkiye’de yeni bir Anayasa yapılmasını arzu ediyor ancak bunun bu aşamada pek mümkün olmadığını kabul ediyor. Ankara/ANKA)
ÖNCEKİ HABER

YSK’nın seçim günü getirdiği kısıtlamalar

SONRAKİ HABER

Adana Devlet Tiyatrosu’nda modern ‘Pygmalion’ öyküsü: ‘Rita’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...