22 Mart 2009 00:00

Bankaların işçiler üzerinden savaşı

Sallantıdaki ABD bankalarına, vergi mükelleflerinin yüz milyonlarca doları akı-yor. Halkın öfkesi, tuvaletlere ve yağlı ikramiyelere Vegas’ta 35 bin dolar harcamayı planlayan yetkililerin açığa çıkmasını izledi.

Paylaş

Sallantıdaki ABD bankalarına, vergi mükelleflerinin yüz milyonlarca doları akı-yor. Halkın öfkesi, tuvaletlere ve yağlı ikramiyelere Vegas’ta 35 bin dolar harcamayı planlayan yetkililerin açığa çıkmasını izledi.
İşsizlik binlerce işçiyi tehdit ederken dikkatsizce kefalet ödenen bankalar, teknik işçi maaşlarını aşağıya çekiyor ve göçmen karşıtlıklarını artırıyor.
Associated Press’in bir araştırmasına göre halkın parasını alan bankalar, 2008 mali yılında yabancı ülkelerden 4 bin 200 vasıflı işçi aldılar. Senatörler Bernie Sanders ve Charles Grassley cevabı, öncelikle ABD’li işçileri bulmaya çalışması ve halkın fonlarını almadan önce ya da sonra, üç ay yerlerini değiştirmemesi gereken bankaların kurtarma fonlarının gereksiniminin son raunduna bağladı.
Sendikalar, bölünmüş teknik işgücünü örgütlemeye çalışıyor. Önlerinde sahte ya da ihlal edilmiş iş vizeleri için yüzde 21’i rafa kaldırılmış işveren anlaşmalarını bulan bir hükümet çalışması buldular. Bu işverenlerin çeyreğinden fazlası, yabancı işçilere geçerli ücretleri ödemeyi ihlal ediyor.
Amerikan Sendikal Hareket’in (AFL-CIO) Profesyonel İşçiler Bölümü Başkanı Paul Almeida, “ABD vergi mükelleflerinin ABD bankalarının kurtarılmasının faturasını ödediği bir durumda, hiçbir şey devlet bütçesini bu tür kötüye kullanımların teşvik edilmesine karşı korumaktan daha uygun olamaz” dedi.
Kurtarma fonlarından yararlanan en büyük beş banka, geçen yazdan beri 131 bin 700 kişiyi işten çıkardı ve daha fazlasını çıkarması bekleniyor. İşçi Kurumu’na göre son aylarda işsizlik belirgin bir biçimde 25 yaş üzerindeki üniversite mezunları arasında da arttı. 6 ayda 800 bin artışla ocak ayında 1.9 milyon eğitimli çalışan işsiz kaldı.

YALDIZLI KAFES
Fakat işçi vizesiyle teknik endüstri ve araştırmalarda çalışanlar, Sanders tadilatının ABD’de bankalar için işine son verilen vizeli çalışanların küçük bir bölümünü etkileyeceğini söylüyorlar.
Rochester Teknoloji Enstitüsü’nden dış kaynak uzmanı Ron Hira, programın asıl ihlalinin, her yıl 85 bin vasıflı vizenin binlercesini koruyan ve daha sonra bankalarla vizeliler anlaşması yapan danışman şirketler üzerinden gerçekleştiğini söyledi.
Hira, “Sömürü kapılarından sonra, dış kaynaklı şirketlerin büyük müşterileri bankalardır” dedi. DHS raporuna göre danışman şirketler, bazen vize sahiplerine binlerce dolar masrafı geri ödemek zorunda kalıyorlar.
Kuzey Carolina’da Wachovia şirketinde üst düzey bir yazılım mühendisi, şirketinin yabancı kökenli işçiler getiren şirketler aracılığıyla yerel mühendislerin bölümlerine geri ödemeler yaptığını söyledi.
“Düşük ücretleri kabul ediyorlar ve bir dairede dört kişi yaşıyorlar. Fakat ülkelerinde aldıklarından daha fazla ödendiği için çok da yakınmıyorlar” diyor, kara listeye alınma korkusundan adını vermek istemeyen yabancı kökenli bir mühendis.
Ülkenin dört bir yanındaki bilgisayar mühendisleri, yasal ikametleri işlerine bağlı olduğundan vize almak isteyenlerin bu şartlara boyun eğdiğini söylüyorlar.
Sacramento’da uzman bir dernek programları geliştiricisi olan Kim Berry, “Pazar günleri de çalışmaları isteniyor ve onlar da kabul ediyor. Çünkü ya çalışacaklar ya da Hindistan’a geri dönecekler. Bu kölelik sözleşmesidir” dedi.
Teknik işçiler arasında, yabancı kökenli meslektaşlarına karşı ortak bir önyargı var. Vize sahipleri bankalar ve büyük şirketlerle anlaşma yapma gücüne sahip değiller. Hira’nın araştırmasına göre 2005’te ABD’ye gelen hesap uzmanlarında vizeliler için ortalama ücret 50 bin dolardı ve bu ücret endüstrideki diğerlerinin giriş ücretinden daha az. Microsoft’un Bill Gates’in çığırtkanlığı bile 100 bin dolara yaklaşamaz.
GE Healtcare’de yazılım mühendisi olarak çalışan ve teknik işçileri yerel düzeyde örgütleyen İletişim Çalışanları’nda faaliyet yürüten Steve Mount, halktan toplanan paradan pay alacak bankaları inceleyecek düzenleyicilerin bu bankaların çalışma koşullarına bakması gerektiğini söylüyor. Mount, “Şimdi bu şirketler bizim paramıza güveniyor, ancak biz de yaşam standartlarımızı aşağıya çekmeyecek kazanılmış haklara sahibiz” dedi. (Labornotes.org)
Mischa Gaus
ÖNCEKİ HABER

Klasik antropolojiden antropolojik makineye

SONRAKİ HABER

Asya-Pasifik’te bu hafta (87)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...