22 Mart 2009 01:00
Linuxe geçiş, maliyet, zorluklar
GÜNÜN YAZILARI
Daha önce ülke çapında kamu dairelerinde kullanılan ücretli yazılımların ekonomide oluşturdukları büyük yükten bahsetmiştik. Linuxün kendisi ücretsiz olmasına rağmen Linuxe geçiş hem kamuda hem de evlerde belli bir maliyeti de beraberinde getirebilir.
Halihazırda yetişmiş Linuxten anlayan kadroların azlığı, bu konudaki en önemli zorluğu ve maddi yükü oluşturacaktır. Linuxe teknik servis verebilecek düzeyde yetkin elemanlar yetiştirmek, özgür yazılıma ülke çapında geçiş için en önemli gerekliliklerden birini oluşturuyor. Yetersiz sayıda yetkin elemanla böyle bir geçişe kalkışmanın maddi ve manevi olarak faydasından çok zararı olacağı ortada. Yetersiz elemanla böyle bir geçiş yapılması durumunda, çı-kabilecek sorunlarda müdahale süresi uzayacak, arızalı olduğu için atıl durumda bekleyen bilgisayar sayısı artacaktır.
Yine önemli bir masraf kapısını, uyumsuz donanımların oluşturacağı söylenebilir. Her ne kadar Linux, pek çok donanımı sorunsuz tanısa da, bazı donanımlar, çok az kullanılmaları, Linuxte kullanan olmaması vb. nedenlerle Linux tarafından henüz desteklenmemektedir. Bu tip donanımlara örnek olarak güvenlik kamerası kontrol kartları ya da bazı üst düzey video yakalama kartları gibi özelleşmiş kartlar verilebilir. Özelleşmiş kartlar gibi özelleşmiş programlar da belli bir maliyeti beraberinde getirecektir. İstek üzerine belli bir işi yapmak için yazılmış programların önemli bir kısmının, windows altında çalıştırılmak için yazıldığını söyleyebiliriz. Bu tip programların wine ya da benzeri emulatörlerle Linux altında çalışıp çalışmadığının test edilmesi, eğer çalışmıyorlarsa yerine yenilerinin konulması gerekmektedir. Küçük programlarda ve alternatifi kolayca bulunabilecek programlarda bu çok ciddi bir sorun teşkil etmese de daha büyük çaplı ve daha özelleşmiş programlarda bu durum ciddi bir sorun olabilir. Hatta bazen bu programların kullanıldığı makinelerin alternatifsizlik nedeni ile ücretli işletim sistemlerinde bırakılması gerekebilir. Üzerinde çalışılması gereken bir konu da, tüm bilgisayarlar bir anda sihirli değneğin bir dokunuşu ile Linuxe dönüşmeyeceğinden, geçiş sürecinde ücretli işletim sistemleri ve yazılımlar ile açık kaynaklı özgür yazılımların beraber çalışabilirliğinin sağlanması olacaktır. Bu konuda halihazırda pek çok çalışma ve yazılım var olduğu için bu durum sadece planlanmadığında ciddi bir sorun haline gelebilir. Sizin de gördüğünüz üzere Linuxe geçiş maliyetsiz değil. Öte yandan, kısa vadede yapılacak böyle bir yatırım, uzun vadede ekonomik açıdan ciddi bir avantaj getirebilir. Linux cephesinde yeni bir gelişme olarak, İran genelinde Linuxe geçiş hazırlıklarına başlandığını duyurararak bu yazıyı burada bitirelim.
Sabit diskte petabyte devri başlıyor
Sabit disk kapasitelerinin terrabyte (1 Tb = 1024 gigabyte) ile ifade edilmeye başlamasına daha yeni yeni alışırken, Max-Planck Enstitüsünden gelen bir haber, alışkanlıklarımızın kısa bir süre içinde tekrar değişeceğine işaret ediyor. Almanyada bulunan Max-Planck Enstitüsüne bağlı araştırmacılar, santimetrekare başına 700 kat daha fazla veri yazmayı mümkün kılan bir metot geliştirdiler. Bu yeni teknolojinin sabit disk üretiminde kullanılmaya başlaması ile büyüklüğü terabyte değil, petabyte ile ifade edilen sabit disklerin üretilmesi mümkün.
VIAdan netbook işlemcisi
Her geçen gün daha da yaygınlaşan netbookların en önemli sorunlarından biri düşük işlemci hızları. Intel Atom N280 işlemcili netbookların 720p high definition (HD) videoları oynatabildiği biliniyor. VIAnın satışa sunmayı planladığı ve VX855 adını taşıyan yeni Media System Processor (MSP) işlemciler, 1080p HD videoyu kesintisiz bir şekilde oynatabiliyor. Yeni VX855 model işlemcisinin H.264, MPEG-2/4 ve WMV9 video standartlarını da desteklediğini ifade eden VIA yetkilileri, MSP ile tamamen netbook pazarını hedef aldıklarını ve MSPnin Windows 7 de dahil olmak üzere tüm işletim sistemleri altında sorunsuz bir şekilde çalışabildiğinin altını çizdi.
Abaküs - İsmail Gökhan Bayram
Evrensel'i Takip Et