24 Mart 2009 00:00

ŞİİR, ŞAİRLER DÜNYAYI SAVUNDUKÇA OLACAK

“Siz de bu çok özel günde sevdiklerinize, hatta kendinize bir şiir kitabı armağan edin…” demiştim, “Dünya Şiir Gününüz Kutlu Olsun” başlıklı yazımda…En azından Dünya Şiir Günü’nde şiir kitapları vitrinlere çıkar diye düşünüyordum.

Paylaş

“Siz de bu çok özel günde sevdiklerinize, hatta kendinize bir şiir kitabı armağan edin…” demiştim, “Dünya Şiir Gününüz Kutlu Olsun” başlıklı yazımda…
En azından Dünya Şiir Günü’nde şiir kitapları vitrinlere çıkar diye düşünüyordum.
Soğuk havaya karşın Tünel’de toplanan Türkiye Yazarlar Sendikası üyesi şairler de aynı şeyi düşünmüş olmalı ki, yanlarında, dağıtmak için şiir kitapları getirmişlerdi.
TYS Genel Başkanı Enver Ercan’ın, Kemal Özer’in kaleme aldığı Dünya Şiir Günü bildirisini okumasından sonra, Tünel’den Taksim meydanına kadar yürüyen şairler şiirlerini okudular…
Kitaplarını ve Yasak Meyve adlı şiir dergisini armağan ettiler, cadde boyunca yürüyen ve hiçbir şeyden haberi olmayan insanlara… Bazıları dönüp bakmadı bile… Bazıları nazlanarak aldılar armağanlarını… Şiir yazanın çok, şiir kitabı satın alanın –haliyle de okuyanın- az olmasını nasıl açıklamalı? Bu tür etkinlikleri takip ediyorsanız, aynı yüzlere rastlarsınız genellikle…
Şairlerimiz daha sonra Maçka’daki Şairler Parkı’nda aldı soluğu…
Şairler Parkı’nda ilk olarak Sennur Sezer söz aldı: “Bugün, şairler her günden daha fazla istiyor barışı ve şiiri… Herkes, hemen parkın girişinde bulunan zeytin ağacı kadar dirençli olmalıdır. Şiir, şairler dünyayı savundukça var olacaktır.”
Adnan Özyalçıner ise “Barış günleri için sözcüklerimizi yan yana getirip haykıralım, savaşı sona erdirelim. Her birimiz, çığlığa uzanan birer sözcüğüz. Bütün insanlık barış çığlığı atsın: Savaş bitsin… Savaş bitsin… Savaş bitsin…” dedi.
TYS Genel Başkanı Enver Ercan da şiirin giderek yaşamın dışına düşmeye başladığını, bu durumun tüketime dayalı bütün toplumlarda olduğunu belirterek “Şiiri kapalı salonlardan sokaklara taşırarak, ilgiyi diri tutmayı başarabiliriz. Şiiri sokağa taşımayı interaktif hale getirip, okurlarla şairlerle el ele vererek etkinlikler düzeltmek istiyoruz” dedi.
Kitabın en başta vazgeçilen bir gereksinim olduğunun, hatta “gereksinim” olup olmadığının bile düşünülmesi gerektiğinin altını çizen Ercan, sözlerine şöyle devam etti: “ İnternetin getirdiği büyük olanaklar var. Ama kültür ve edebiyatın çıtasını da düşürdüğü bir gerçek… Bu nedenle basılan kitap sayısı giderek düşüyor. Kitabın sonuna gelindiğini söyleyen yazarlar da var. O kadar umutsuz olmak istemiyorum ama gidiş o yönde… Burada ilk kan kaybeden de şiir oluyor…”
Tiyatro Fabrikası’nın sahnelediği “Filistin Halkı”, “Savaş ve Kadın” ve “Yalnızlık” temalı oyunlar sonrası, etkinliğe katılan; Sennur Sezer, Adnan Özyalçıner, Mehrizat, Enver Ercan, Nurullah Can, İlhan Gülek, Hasan Taşçı, Metin Cengiz, Öner Ciravoğlu, Deniz Durukan, Nisan Serap İçyüz, İlayda Kellecioğlu, İkbal Kaynar, Dursun Özden, Ali Karagöz, Alişan Birlik, Gonca Özmen, Ümran Ersin, Şerafettin Kaya, Nefise Karataş, Genco Mert, Gökhan Göçer ve Nurduran Duman da şiirler okudu.
Kadir İncesu
ÖNCEKİ HABER

Şiir buluşmaları sona erdi

SONRAKİ HABER

Bir dönemin görünüşü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...