24 Mart 2009 00:00

Ankara’da Sonbahar bereketi

20. Ankara Uluslararası Film Festivali’nin verdiği ödüller arasında, “En iyi Film” ve “En iyi Yönetmen” de olmak üzere 7 daldaki ödül “Sonbahar”ın oldu.

Paylaş

20. Ankara Uluslararası Film Festivali’nin verdiği ödüller arasında, “En iyi Film” ve “En iyi Yönetmen” de olmak üzere 7 daldaki ödül “Sonbahar”ın oldu.
Ankara Film Festivali Ödülleri önceki akşam sahiplerini buldu. Özcan Alper’in “Sonbahar” filmi, “ideallerin yok edildiği çağımızda evrensel sorunların en başatı olan bireyin bireyselleştirme yalanıyla tek tipe dönüştürülüp yok edilişine ölüme yatarak karşılık veren bir kaybedenin hikayesini, şiirsel bir sinematografiyle anlatması” nedeniyle “En İyi Film Ödülü”ne değer görüldü. Film, “En İyi Yönetmen Ödülü”nün yanı sıra, “Sinema Yazarları Derneği En İyi Film Ödülü” ile “Film Yönetmenleri Derneği En İyi Yönetmen Ödülü”nün de sahibi oldu.
Festivalin “Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü” ve “Onat Kutlar En İyi Senaryo Ödülü” ise, “geleneksel kurallara baş kaldıran bir kadının sevgiyi bulma çabası etrafında geliştirdiği evrensel bir temayı minimalist bir sinema anlayışıyla anlattığı” için Cemal Şan’ın yönettiği “Dilber’in Sekiz Günü”nün oldu.
Ulusal Uzun Film Yarışması ödüllerine değer bulunan isimler şöyle: En İyi Kadın Oyuncu Dilber’in Sekiz Günü filmindeki rolüyle Nesrin Cavadzade, En İyi Erkek Oyuncu Dilber’in Sekiz Günü filmindeki başarısıyla Fırat Tanış, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Sonbahar’daki performansıyla Megi Kobaladze, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Gökten 3 Elma Düştü filmindeki oyunculuğuyla İsmail Hacıoğlu, En İyi Görüntü Yönetmeni Sonbahar filmindeki görüntü yönetimiyle Feza Çaldıran, En İyi Sanat Yönetmeni Devrim Arabaları filmindeki sanat yönetimiyle Veli Kahraman, En İyi Özgün Müzik Dilber’in Sekiz Günü’nle Nail Yurtsever, Engin Aslan ve Cem Tuncer, En İyi Kurgu Sonbahar filmiyle Thomas Balkenhol, Umut Veren Yeni Erkek Oyuncu Fırtına filmindeki performansıyla Cahit Gök, Dinle Neyden filmindeki rolüyle Metin Hara, Umut Veren Yeni Kadın Oyuncu Gökten 3 Elma Düştü filmindeki rolüyle Toprak Sağlam, Umut Veren Yeni Yönetmen ve Umut Veren Yeni Senaryo Yazarı Bunu Gerçekten Yapmalı Mıyım’la İsmail Nemci.
Öte yandan, “Seçici Kurul Özel Ödülü” ise, “içinde yaşadığımız politik coğrafyanın gerçeklerine göbekten bağlı olması nedeniyle sınır tanımayan kırık bir aşk hikayesini, belgeselci refleksi ve yalın bir sinema dilini kaynaştırarak anlattığı” için Hüseyin Karabey’in “Gitmek” adlı filmine verildi.
Ulusal Belgesel Yarışması bölümünde Seçici Kurul, “teknik yeterlilik, anlatıda bütünlük, sinematografi ve estetik kıstaslar değerlendirildiğinde, profesyonel kategoride birinciliğe değer bir eser bulunamadığını” söyledi. Yasemin Alkaya’nın “Yaşam Arsızı” adlı filmi ikincilik, Can Candan’ın “3 Saat” filmi üçüncülük, Gloria Rolando’nun s“Nazım’ın Küba Seyahati” de “Seçiciler Kurulu Özel Ödülü”ne değer görüldü. Festivalin Ulusal Kısa Film Yarışması ödüllerine göre, “İnsan-lık” “En İyi Kurmaca Film” seçildi. “En İyi Deneysel Film” “Açık Rüya”, “En İyi Canlandırma Film “Gemeinschaft” oldu. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

RAMP IŞIKLARI

SONRAKİ HABER

Şiir buluşmaları sona erdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...