24 Mart 2009 00:00

YEREL SEÇİMLER

Seçime günler kala her yerdeki gibi Kağıthane’de de seçim hareketliliği almış başını gidiyor. ‘29 Mart’ der demez bir kalabalık oluşuyor ve hararetli bir konuşma başlıyor.

Paylaş

Seçime günler kala her yerdeki gibi Kağıthane’de de seçim hareketliliği almış başını gidiyor. ‘29 Mart’ der demez bir kalabalık oluşuyor ve hararetli bir konuşma başlıyor.
Bir yandan sorularımıza cevap verirken diğer yandan çarpık kentleşmeden, alt yapının yetersizliğine kadar belediyeciliği tartışıyorlar. Ne olursa olsun politikacılara güvenini yitiren halkın en büyük problemi yüzde 13.6‘larla rekor kıran ‘işsizlik’.
Adayların hızınaysa şu günlerde yetişmek neredeyse imkansız. Bir gün oradalar bir gün burada. Bir gün trafik sorunu çözülüyor, bir günse tüm zamanların rekorunu kıran işsizliğe kökünden çözüm bulunuyor! Halk ise ‘kim kimmiş, halk için bir şey yapmış mı sorularının yanında neyi götürmüş, bize de bir şey bırakmış mı’ diye sorarak hallerini ti-ye bile alıyor. Yolsuzluğu ortaya çıkartan kim, halk için çalışan kim, çamuru at izi kalsın diyen kim? Ayırt etmenin zor olduğu şu günlerde. Kağıthane’de halka ve adaylara seçimleri soruyoruz.
EKMEK YOKSA ÇİKOLATA YİYİN!
Dört aydır kirasını ödeyemeyen Seçim Akar’ın da en büyük sıkıntısı işsizlik. Belediyede çalışırken işten çıkarılan Akar, büyük sıkıntı çekmeye başlayınca çareyi belediye başkanıyla görüşmekte aramış fakat o gün bugündür belediyeden bir haber çıkmamış. Akar, belediyeyle yaptığı görüşmeyi şöyle anlatıyor: “Derdimi anlatmaya gittim, sırtımı sıvazlayıp bana çikolata ikram ettiler, çikolata aç karnına yenir mi? Ben çikolatayı ne yapayım? Benim gibi yüz tane insan gidiyor, hepsine tamam kardeşim diyip sırtını sıvazlayıp gönderiyorlar. Biz iş istiyoruz, hizmet bekliyoruz, hani nerede?”
‘SEYYARLAR ŞİMDİLİK İDARE EDİLİYOR’
Bir buçuk yıldır iş bulamayan seyyar satıcı Mustafa Acar çareyi 50 TL’ye maydanoz ve roka satmakta bulmuş. Çocuğunun kanser olduğunu anlatan Acar, yeterli parayı bulamadığı için kızını tedavi ettirememiş. Önce belediyelerin seyyar satıcıları idare ettiği için memnun olduğunu söyleyen Acar, sonra “ Tabi bunlar seçim dalgası, seçimlerden sonra yine sıkarlar. Gelip malımızı alıp götürüyorlar. Alıp götürsünler, biz alıştık bu ‘götürmelere’ ” diyor. Anlaşılıyor ki bu idare etmeler ‘geçici’.
‘NE OLACAK TÜRKİYE’NİN HALİ?’
Gündem seçimler konular da sorunlar olunca ister istemez her kahvenin esaslı sorusu ‘Ne olacak bu Türkiye’nin hali” olmaya devam ediyor. Her gün bu kahvelerde ülkeyi yüzlerce kez kurtaracak fikir üretiliyor. Hele bir de seçimler eklenince konuşmalar çok daha hararetli oluyor. Seçimi sormak için girdiğimiz bir kahvede, beklentilerini sorduğumuzda bin ‘ah’ işitiyoruz...
İki çocuk babası Mehmet Güngör başlıyor siyasilere sitem etmeye: “Şimdikinden, geçmiştekinden, sonrakinden de şikayetçiyiz. Aylardır işsizim, çocuklarım aylardır 2 TL’lik kitap istiyor, alamıyorum. Vasıtanızla sormak istiyorum o adaylara, biz 2 TL’lik insanlar mıyız? ”
Siyasilere güvenini yitirdiğini anlatan Güngör, ‘Artık halkla İlgilensinler’ diyor. Paraları olmadığı için çoğu kez hastane kapısından çevrildiğini söyleyen Güngör, çocuğunun hastalandığı bir gün belediyeye gittiğini ve ‘Bize günde bir sürü insan geliyor, hangi biriyle ilgilenelim’ gibi bir tepki aldığını anlatıyor. Çocuğunu soğuk suyla yıkayarak ateşini düşürdüğünü anlatan baba Güngör’ün gözleri doluyor. “Bu halkın yaşadığı hak mı reva mı?” diye soruyor. Güngör, “Onlar 10 bin TL parayla doymuyorlar, her şeyin hesabını halka ödetiyorlar. Bense yiyemediğim ekmeğin hesabını soramıyorum. Artık yeter!” diyor.
‘MESLEK KURSLARI AÇILSIN’
Kağıthane’nin gençlerinden Ömer Kara da iş bulamayanlardan. Kriz nedeniyle işten çıkarılan Kara’nın belediyeden beklentisi meslek kursları. Çok fazla boş vakti olduğunu anlatan 19 yaşındaki Kara, “Meslek üzerine bir şeyler öğrenmek, iş sahibi olmak istiyoruz. Kurslar açılırsa hem bütün vaktimizi kahvede öldürmemiş oluruz hem de kendimize değişik vasıflar katarak işe girme olasılığımızı arttırırız” diyor.
BAL TUTAN PARMAĞINI YALAR AMA...
50 yaşındaki Mahir Demirci ise Kağıthane’de kuru temizlemecilik yapıyor. Belediyenin düzenlediği ihalelerde dürüst olunmadığını söyleyen Demirci,“İhaleyi açıklıyoruz diyorlar peki içerde dönen ihaleler ne oluyor. Önceki belediyede ben büfe işletiyordum sonra kendi akrabalarına peşkeş çektiler. ” diyor. “ Benim kahvede ne işim var, kepenkleri çekip burada kağıt oynuyoruz” diyen Demirci, kafasındaki adayı şöyle tarif ediyor: Oğluna, çocuğuna çalışmayan, dürüst ve halka hizmet için çalışan biri olmalı. Bal tutan parmağını yalar ama kolunu kovana sokup da balın tamamını yemesinler, halkı da düşünsünler.

KAĞITHANE NERESİ

İstanbul’un 39 ilçesinden biri olan Kağıthane, İstanbul Boğazı’nın batısında, Avrupa yakasında bulunuyor. İstanbul’un son dönem yerleşimlerinden olan Kağıthane, 1987 yılına kadar Şişli İlçesi’ne ait bir mahalleydi. 1987’de Şişli’den ayrılarak ilçe yapıldı. Kağıthane’nin 19 tane mahallesi var. İlçenin nüfusunun büyük bölümünü işsizlik yada bölgedeki çatışmalar nedeniyle İstanbul’a göç etmiş vatandaşlar oluşturuyor.
2004 Yılı Belediye Başkanlığı Seçim Sonuçları: AKP yüzde 50.69, CHP yüzde 17.89, MHP yüzde 11.71, SP yüzde 7.63, GP yüzde 4.36

Yerel seçimler kürt sorununu çözebilmek için bir fırsat

DTP Kağıthane Belediye Başkan Adayı İsa Yıldız: 1977 yılından beri siyasetin içinde olan İsa Yıldız, Ağrı Doğubeyazıt doğumlu. 45 yıldır Kağıthane’de ikamet eden ve inşaat sektöründe çalışan Yıldız, halkın ve partinin isteğiyle adaylığını koyduğunu anlatıyor. Kağıthane’yi İstanbul’un örnek yerleşim birimlerinden biri haline getirmek isteyen İsa Yıldız sonra projelerini sıralıyor:
*Şeffaf belediyeciliğe önem veren Yıldız, her ay düzenli olarak Web sitesinde gelir ve giderler açıklanacağını söylüyor.
*Belediye bünyesinde işçi alımlarına kadın kotası uygulanacak
*Çarpık kentleşmenin sorun olduğu Kağıthane’de insanları şehir dışına sürmeden çözüm bulunulacak
*Sığınma evleri, kreşler açılacak
*Kağıthane’deki imar problemini, tapu problemini çözeceğiz.
*Kağıthanelilere ihtiyaçları olan yeşil alanları, çocuk parklarını yapacağız.
Tüm bunları sıraladıktan sonra Yıldız bütün bu projeleri halkla gerçekleştireceklerini anlatıyor. Yıldız, “ Biz vaat istemiyoruz, biz belediyenin yapması gereken hizmetleri yerine getirmek istiyoruz” diyor.

‘RANT DAHA ÇOK ERKEKLER ARASINDA OLUYOR’

DSP Kağıthane Belediye Başkan Adayı Nesrin Altın:
Bandırmalı aday 1960 yılından bu yana Kağıthane Gürsel Mahallesi’nde ikamet ediyor. Mali müşavir olan Altın, 3 yıldır DSP ilçe başkanlığını yürütüyor. Kadınların iş hayatına katılabilmesi için kreşler, sağlık evleri açacağını dile getiren Altın projelerini şöyle anlatıyor:
*Kağıthaneli müteahhitlerimizle anlaşarak kat karşılığı inşa edilecek yüksek katlı binalarda her arsa sahibine 1 daire verilecek, daireler çağdaş, her konfora sahip, depreme dayanıklı, güvenli olacak
*Çöp toplamada belediye tarafından her eve dört gözlü çöp poşetleri dağıtılacak, ayrıştırılan çöpler çöp kamyonlarına teslim edildiğinde o kişiye bir numara verilecek, daha sonra bu numaralar arasında yapılan çekilişle kazanan kişiye her ay bir buzdolabı veya çamaşır makinesi hediye edilecek.
*Ana caddelerde park yapılmayacak, her mahallenin otoparkı olacaks
Duygu Söylemez
ÖNCEKİ HABER

50/d neyi asiste eder?

SONRAKİ HABER

RAMP IŞIKLARI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...