24 Mart 2009 01:00
Sudan sebepler
Tellere asılmış
Yeni yıkandığı belli çamaşırlar
Beyaz sabun kokulu
Ve dev su depoları
Koca bir çukur
Bir kadının elleriyle açtığı
Ve dua edip yağmuru biriktirdiği
Sonra bir ananın yavrusunu yıkadığı,
Yemek yaptığı
Bir işçinin her damlasında hayat bulduğu
Alnının teri kadar kutsal
Emeği kadar onurlu
SU
Ne korkunçtur bir insanlık ayıbına tanık olmak, seyirci kalmak ve susmak Çalınıyor geleceğimiz, bizim olan benlerimiz, en doğal insanlık gerçeğimiz, içtiğimiz, temizlendiğimiz, sevgiliye benzettiğimiz sularımız Aramıza örülen duvarlar su gerçeğiyle su yüzüne çıkıyor. İşçi , emekçi , işsiz, evsiz yada gecekondulu sokaklarda yaşayanlarla patronlu, ceolu, elitli varsıl kesim arasındaki uçurum sularımızın metalaştırılması yani özelleştirilip satılmasıyla gün yüzüne çıkıyor. Aynı coğrafya üzerinde aynı semtlerde yaşıyoruz ama aramıza duvar örülüyor ve her geçen gün yükseliyor o duvar.
Dünyada yaklaşık 1 milyar insan temiz ve sağlıklı içme suyundan mahrumdur. 2.5 milyar insan suyla ilgili temizlik ve sağlık hizmetlerine sahip değildir. Sanayileşmiş, ekonomik gelişmesini tamamlamış ülkelerde içme ve diğer ihtiyaçları için kişi başına ortalama günde 266 lt su tüketilirken Asya ortalaması 143, Arap ülkeleri ortalaması 158, Latin Amerika ortalaması 184, Afrika ortalamasıysa sadece 67 lt. Su zengini bir ülke için kişi başına ortalama su tüketimi 10 bin metreküptür. Türkiyede bu miktar 1830 metreküp civarındadır gerekli tedbirler alınmasa 2010 yılından itibaren Türkiye su yoksulu ülke olacak. Bu sözler Cumhurbaşkanına aittir. Bu tespiti yapan Cumhurbaşkanı, Dünya Bankasının yardımıyla suyun maliyetini yükselten, gelişmekte olan dünyada su kıtlığını daha da ağırlaştıran projelere öncülük eden 5. Dünya Su Forumuna destek veriyor, ev sahipliği yapıyor. Duyarlıca, masumca görülen bu forum çok uluslu şirketleri, Dünya Bankası vb. emperyalist kuruluşların stratejik önemi her geçen gün artan suyu kendi materyali haline getirip ahlaksızca satmaktan başka bir amaç taşımıyor.
Bu sudan sebeplerle suyun metalaştırılmasını, ticarileştirilmesini öngören 5. Dünya Su Forumuna hayır. Su yaşamdır satılamaz!
Pınar Akalin (Süleyman Demirel Üniversitesi İşletme Bölümü 2.Sınıf Öğrencisi)
Evrensel'i Takip Et