24 Mart 2009 00:00

Temizlik için 1 trilyon dolar

ABD, kriz nedeniyle yaşanan yıkımı engellemek için 1 trilyon dolarlık bir paket daha hazırlıyor.

Paylaş

ABD, kriz nedeniyle yaşanan yıkımı engellemek için 1 trilyon dolarlık bir paket daha hazırlıyor. ABD’de daha önce de aynı miktarda bir paket açıklanmış ama ancak krizi engellememişti. İktisatçılar, şişirilmiş ekonominin hasarlarını tamir etmek üzere açıklanan bu paketin de çözüm olmayacağını dile getiriyor.
ABD’de değerlerini kaybeden ve “zehirli” olarak tanımlanan varlıkların temizlenmesi amacıyla hazırlanan bankacılık planının üç aşamadan oluşacağını bildirdi.
*Toksik varlıklara yatırım yapmak isteyen özel sermayeye düşük faizli kredi verecek bir kuruluş oluşturulacak. Bu kuruluşun kontrolü ise FDIC’ye verilecek.
*Hazine Bakanlığı kamu ve özel sektör sermayesinden oluşan fonlar kurup bu fonları yönetmeleri için fon yöneticilerini görevlendirecek.
*ABD Merkez Bankası, tüketici kredilerine yönelik 1 trilyon dolarlık varlığa dayalı menkul kıymet kredi kolaylığı programının kapsamını genişletecek.
Hazinenin oluşturacağı fona 100 milyar dolarlık bir kaynak aktarılacağı da konuşulanlar arasında.
Hafta sonu bir amerikan gazetesine konuşan ABD Hazine Bakanı Geithner, bu planda özel sektörün desteğinin önemini anlatırken, özel sektörün ilgi göstermemesi durumunda hükümetin bu zehirli varlıkları temizleyemeyeceğini açıkladı.
Açıklanan rakamların yetmeyeceğini dile getiren iktisatçılar ise bu programın oluşan zehirli atıklardan kurtarmayacağı görüşündeler. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İşten atıldılar ama ücretlerini alamadılar

SONRAKİ HABER

Özel şirketler kamu yararı için mi şişeleyip su satıyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa