24 Mart 2009 00:00

İşten atıldılar ama ücretlerini alamadılar

Lüleburgaz-Çorlu arasında bulunan Gök Tekstil’de çalışan 237 işçi, 26 Ocak’ta yıllık izne, 10 Şubat’ta ise ücretsiz izne çıkartıldı.

Paylaş

Lüleburgaz-Çorlu arasında bulunan Gök Tekstil’de çalışan 237 işçi, 26 Ocak’ta yıllık izne, 10 Şubat’ta ise ücretsiz izne çıkartıldı. 10 Şubat tarihinden beri çalışmayan, 3 aydan beri de ücret alamayan işçiler, artık ev kiralarını ve bakkal borçlarını ödeyemez hale geldiler.
Fabrikanın yüzde 60’ının 23 Mart 2009 tarihinde, yüzde 40’ının ise 2 Nisan 2009 tarihinde satışa çıkacağını belirten işçiler, sıkıntılarını anlattılar.
Bülent Kır 41 yaşında. 10 yıldan beri Gök Tekstil’de çalışan Kır, patronun kendilerini 26 Ocak’ta yıllık izne çıkarttığını, yıllık izinler bitince de ücretsiz izne çıkardığını söyledi. İçeride iki aylık ücretlerinin ve 2008 yılı ikramiyelerinin bulunduğunu dile getiren Kır, işten çıkarılanların büyük çoğunluğunun ev kirasını, bakkal borçlarını, elektrik ve su faturalarını ödeyemez duruma geldiklerini belirtti. Kır, tazminat haricinde şirketten 7 bin TL alacaklı olduğunu kaydetti.
3 yaşında bir çocuğu olan Bayram Bozacı da aynı fabrikada 6 yıldır işçi. Ev kirasının 300 TL olduğunu dile getiren Bozacı, çalıştığı dönemden ücretlerini alamadığını, bu yüzden de 3 aylık kirasını ödeyemediğini ve bakkala 600 TL borçlu olduğunu söyledi. Çocuğuna bez dahi alamayan Bozacı, çaresiz durumda kaldıklarını dile getirdi.
İsmail Yılmaz ise ev almak amacıyla 25 bin TL’lik kredi çektiğini ve işten atıldığı için geçen aydan itibaren kredi borcunu ödeyemediğini belirtti. 8 yıl boyunca bankaya aylık 410 TL ödemek zorunda olan Yılmaz, 2 bin 500 TL ücret, ikramiye ve mesai ücreti alacağı olduğunu kaydetti.
Üniversitede çocuk okutan 46 yaşındaki İsmail Ölmez, 2008 yılının Kasım ayından itibaren alacağı olduğunu dile getirip, “Elektrik ve su faturasını ödeyemiyorum. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde okuyan kızıma 2 aydan beri beş kuruş para gönderemiyorum. Üzüntüden kahroluyorum. Ev kredim var, onu ödeyemiyorum. Bu işin sonu ne olur bilmiyorum. Yetkililerin bize yardım etmesi gerekiyor” dedi.
Dertlerini kimseye anlatamadıklarını belirten işçiler, sorunun sadece Gök Tekstil’de olmadığını, son iki aylık sürede tekstil sektöründe on binlerce arkadaşlarının kapı önüne konduğunu anlattılar. İşten atmalara bir çözüm bulunmaması durumunda büyük bir felakete doğru sürüklenileceğini belirten işçiler, şu ana kadar bölge milletvekillerinin kendileri ile hiç ilgilenmediğini, seslerini yerel basın dışında duyuran olmadığını söylediler. (LÜLEBURGAZ)
Ertan Bayer
ÖNCEKİ HABER

Derviş’ten kriz formülü

SONRAKİ HABER

Temizlik için 1 trilyon dolar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...