24 Mart 2009 00:00

Siirt’te Kürt sorununa çözüm talep edildi

Siirt’te yağan yağmura rağmen Newroz kutlaması gerçekleşti. Kutlamaya on binlerce kişi katıldı. Polisin tavrı ise tepkilere neden oldu.

Paylaş

Siirt’te yağan yağmura rağmen Newroz kutlaması gerçekleşti. Kutlamaya on binlerce kişi katıldı. Polisin tavrı ise tepkilere neden oldu. Newroz mitingi, Çakmak Mahallesi’nde bulunan Newroz alanında yapıldı.
Kadınların çoğunlukta olduğu Newroz alanında, yağmur ve yaşanan izdiham nedeniyle fenalaşan kadınlara, alana kurulan çadırlarda müdahale edildi. Mitingde konuşan DTP Eş Başkanı Ahmet Türk, Abdullah Öcalan özgürleşmeden barışın sağlanamayacağını belirterek, “Eğer bunu dürüstçe savunamazsak, Kürt sorunu çözülemez” dedi.
HALKIN İRADESİ DİKKATE ALINMALI
Yapılan mitinge DTP eş başkanları Ahmet Türk ve Emine Ayna, DEP eski Milletvekilli Hatip Dicle ve DTP’li vekiller de katıldı. DTP Siirt Belediye Başkan Adayı Selim Sadak, konuşmasını Kürtçe yaptı. Newroz’u kutlayarak konuşmasına başlayan Sadak, “Burada güvenlik adı altında arama noktalarında saatlerce sizi bekletiyorlar. Bir de adalet ve demokrasi diyorlar. Bu mu sizin adalet ve demokrasiniz?” dedi. Kürt sorununa da değinen Sadak, “Eğer bir çözüm isteniyorsa, bunu, halkın siyasi iradesiyle ve azim, özgürlük mücadelesi ile oturup çözmek gerekiyor. Bu halkın liderinin projelerini de bu konferansta tartışmalı ve yansıtmalı” diye konuştu.
KARDEŞÇE YAŞAMAK
Ahmet Türk de konuşmasına Kürtçe başladı, daha sonra Türkçe devam etti. Kürtlerin gördüğü baskı ve zulümlerden söz eden Türk, buna karşın halkın özgürlük mücadelesinden asla vazgeçmediğini kaydetti. Kürtlerin kardeşçe, ülkede yaşayan diğer halklarla birlikte yaşamak istediğini yineleyen Türk, Ergenokon’u Kürt coğrafyasında çözmek istemeyenlerin hesap vereceğini de belirtti. Barışın ancak barışa inananların başaracağı bir iş olduğunu belirten Türk, bunun dünyadaki örneklerini vererek, “Güney Afrika’da Mandela örneği var. Abdullah Öcalan özgürleşmeden barış olamaz. Eğer bunu dürüstçe savunamazsak, Kürt sorunu çözülemez” dedi. Barış için yepyeni bir beyaz sayfanın açılması gerektiğine vurgu yapan Türk, “Bu seçim diriliş, var oluş ve adaletin adı olacaktır. Sandıklarda kendinize, mücadelenize ve geleceğinize sahip çıkın. Kimse oyuna gelmesin. Baskıyla susturamadılar. Şimdi ise rüşvetle, yalanla dolanla yapmaya çalışıyorlar. Bunu başaramayacaklar” dedi.
Konuşmadan sonra Koma Agirê Jiyan sahne aldı. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Newroz mesajı iyi okunmalı

SONRAKİ HABER

REKTÖRLERDEN AKIL ALMAZ YASAK!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...