24 Mart 2009 00:00

Ebru Nakış işçileri mücadele edip kazandılar

LC WAİKİKİ’nin nakış işlerini yapan Ebru Nakış’ta çalışan 850 işçi, ocak ayında belirlenmesi gereken zamlar açıklanmadığı için iş bıraktı.

Paylaş

LC WAİKİKİ’nin nakış işlerini yapan Ebru Nakış’ta çalışan 850 işçi, ocak ayında belirlenmesi gereken zamlar açıklanmadığı için iş bıraktı. Sigorta primlerinin asgari ücret üzerinden ödendiğini, fazla mesai ücretlerinin ödenmediğini ve fabrikada birçok sigortasız işçi çalıştırıldığını belirten işçiler bu sorunlarının da çözülmesini istediklerini ifade ettiler. Eylem üzerine görüşme talep eden patron, işçilerin taleplerini kabul etmek zorunda kaldı.
Kriz gerekçesiyle zamsız çalıştırılan işçiler, dün sabah yaptıkları görüşmelerden sonuç alamayınca eyleme geçti. Toplu olarak fabrika önünde toplanan işçiler, bazı müdürlerin ve müşterilerin ikna çabalarına rağmen iş başı yapmadı. Kendi aralarında temsilci seçen işçiler, sorunları çözülene kadar birlikte hareket edeceklerini bildirdiler.
“Zam istiyoruz yapmıyorlar. Kimse bize bilgi vermiyor”diyen işçiler, patronun krizi fırsata çevirdiğini dile getirdiler. İşçilerden Nebib Kasım, çalıştığı bölümün 15 gündür ücretsiz izinde olduğunu, yeni işe başladıklarını ifade etti. Bölüm bölüm izine gönderiliklerini belirten Kasım, “Ancak üretimde bir azalma yok” diye konuştu. Pazar günleri dahi çalıştıklarını anlatan Kasım, “Gelmediğimiz zaman 2 günlük yevmiyemizi kesiyor” dedi.
KENDİ YASALARINI UYGULUYORLAR
İşçilerden Metin Polat, patronun kendi kafasına göre yasaları uyguladığını ifade etti. “İstediğini uyguluyor istemediği yasayı ise kasına göre yorumluyor. Kendi yasalarını uyguluyorlar” diye konuştu. Günde 12 saat çalıştıklarını, sürekli ayakta olduklarını, mola sürelerinin azaltıldığını anlatan Polat, yıllardır zam ayları geldiğinde işlerin azıldığını, bu sene de aynı yöntemin uygulandığını dile getirdi. Krizden en son etkilenecek yerlerin başında geldiklerini söyleyen Polat, artık buna izin vermeyeceklerini dile getirdi.
Fabrikada birçok sigortasız işçi de çalışıyor. 8 aydır fabrikada çalışan Rıdvan Songelen de bunlardan biri. Fabrikaya ilk girdiğinde 17 yaşında olduğu için sigortasının yapılmadığını, 18 yaşına girince ise sürekli oyalandığını söylüyor. Ahmet Çalışkan da sigortasız çalışan işçilerden. Hasan Kanat 3 yıl sigortasız çalıştırıldıktan sonra sigortalı olabilmiş. Veysel Çavuş isimli işçi sigortasını kontrol ettikten sonra başka bir şirkette çalışıyor olduğunu görmüş. Vardiya amire olarak çalışan ve işçilerle birlikte iş bırakan Özgür Sağlan “Burada tek amaç var krizi fırsat olarak bilip sömürmek” diye konuştu.
PATRON GÖRÜŞME İSTEDİ
İşçilerin eylemi kararlılıkla sürdürmesi üzerine akşam saatlerinde görüşme talep eden patron, işçilerin taleplerini kabul etti. Buna göre fabrikadaki ücretsiz izinler durdurulacak, işçilerin yevmiyeleri kesilmeyecek ve eylem nedeniyle hiçbir işçi işten atılmayacak. Patron zam konusunda ise önümüzdeki günlerde açıklama yapacağını söyledi. Anlaşma üzerine işçiler bugün sabah işbaşı yapmak üzere eyleme son verdi.
Ebru Örme, LC Waikiki’nin nakış işlerini yapıyor. Aynı bölgede, LC Waikiki’nin kot, tekstil ve diğer ürünlerini yapan fabrikalar da bulunuyor. Fabrika LC Waikiki’nin yanı sıra Erbu Örme Adidas, Nike gibi ünlü firmalara da üretim yapıyor. (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

‘Tuvalet yok’ dedi sürüldü

SONRAKİ HABER

RAVELLİ TEKSAS MI?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...