24 Mart 2009 00:00

İsrail’in suçları saymakla bitmez

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Raportörü Richard Falk, İsrail’in Gazze saldırısı sonrası hazırladığı ilk raporu...

Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Raportörü Richard Falk, İsrail’in Gazze saldırısı sonrası hazırladığı ilk raporu, Cenevre’deki BM İnsan Hakları Konseyi’ne sundu. Geçmişte de İsrail’i, insan hakları ihlalleri nedeniyle eleştiren Falk, bu raporda İsrail’in Gazze’de savaş suçları işlemiş olabileceğini söylüyor. Falk’un raporunu sunduğu gün İsrail basınında çıkan haberler bile Gazze’de işlenen “insanlık suçlarını” ortaya koyuyor.
GAZZE OPERASYONU YASAL DEĞİL
Falk’a göre, tartışılması gereken, İsrail’in Gazze’de orantısız güç kullanıp kullanmadığı değil, Gazze’ye girmesinin yasal olup olmadığı. Falk saldırının yasal olmadığını ve bu yüzden İsrail’in savaş suçu işlemiş sayılabileceğini düşünüyor.
Gerek İsrail’in gerekse de Hamas’ın işlediği muhtemel savaş suçlarının, bağımsız bir komisyonca sorgulanması çağrısında bulunan Falk’un vurguladığı bir diğer nokta da, İsrail’in Gazze’ye yönelik ablukasıyla, Cenevre Sözleşmeleri’nin ihlal edildiği.
İSRAİL DAHA ÖNCE DE SUÇLANMIŞTI
Aralık ayında, Falk’un Filistin topraklarına girmesine izin vermeyen İsrail hükümeti, Falk’un İsrail’e karşı ön yargılı olduğunu savunuyor. Ancak Falk, İsrail’in Gazze’de savaş suçları işlemiş olabileceğini söyleyen ilk kişi değil. Ocak ayında, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, İsrail’in savaş suçları işlemiş olabileceğini söylemişti. Uluslararası Kızılhaç Örgütü de, İsrail’in, çatışmalar sırasında, yaralı sivillerin tedavi edilmesine yönelik yükümlülüklerini yerine getirmeyi ihmal ettiğini açıklamıştı.
ORDU SAVUNMADA!
İsrail Savunma Güçleri Başkanı Gabi Ashkenazi, eleştiriler üzerine bir açıklama yaptı. İsrail askerlerinin Filistinli sivilleri ‘soğukkanlılıkla’ öldürdüğüne inanmadığını söyleyen Ashkenazi , “Ordu, soruşturmanın sonucunu bekliyor ama benim izlenimim, İsrail askerlerinin ahlaki ve etik davrandığı yönünde” dedi. Ancak askerlerin anlattıklarıyla ordunun açıklaması baştan sona çelişki taşıyor.
BASIN TOPLANTISINA POLİS SALDIRISI
Doğu Kudüs’te, Filistinliler ve bazı barış eylemcileriyle birlikte düzenlenen basın toplantısı, İsrail polisi tarafından dağıtıldı. Eylemcilerden en az 7’si gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında, İsrail’deki İslam Hareketi liderlerinden Şeyh Raed Salah da bulunuyor.
Basın toplantısı, Batı Şeria’daki duvar karşıtı eylemleriyle bilinen, Naalin köyünde önceki haftalarda yaralanan ABD’li barış eylemcisi Tristan Anderson’un ailesi tarafından düzenlenmişti. (DIŞ HABERLER)

DOKTORLAR: İSRAİL TIP ETİĞİNİ ÇİĞNEDİ

İsrail’deki İnsan Hakları İçin Doktorlar (PHR) adlı örgüt, İsrail askerlerinin tıp etiğine aykırı davrandığını savundu. PHR’nin yayımladığı bildiriye göre, İsrail askerleri, Gazze Şeridi’nde yaralılara yardım eden tıbbi ekiplere saldırdı. Bildiride bu tür on vakaya dair bilgilere ulaşıldığı belirtildi. Bildiride, Gazze’deki El Avda hastanesinden kurulan bir telefon bağlantısında, İsrail saldırıları yüzünden doktorların dışarı çıkamadıkları ve ‘Ambulansları dışarı çıkaramıyoruz çünkü bize ateş açılıyor’ denildiği anlatıldı.
Gazze’deki Kızılhaç teşkilatının da telefonla, ‘ambulansları çıkaramadıklarını, çıktıkları zaman Apache tipi savaş helikopterlerinden ateş açıldığını’ söylediği kaydedildi. PHR, Dünya Sağlık Örgütü’nün raporlarında, 22 günlük saldırıda 16 Filistinli sağlık personelinin öldürüldüğünün, 25’inin yaralandığının gösterildiğini kaydetti.

YARDIM GÖREVLİLERİNE ATEŞ EMRİ

İsrail askerlerinin yıktığı bir evde bulunan İbranice el yazısı ise vahşetin boyutunu gösteriyor. “Yardım görevlilerine de ateş açın” yazan kağıtlar evin içine dağılmış bir şekilde bulundu. Gazze saldırısına katılmayan ancak orduda yetkili bir yedek asker bu yazıların askerlere verilen günlük brifingden önce komutanlar tarafından yazılmış olabileceğini söyledi. Bu veriler İsrail askerlerinin yaralı Filistinlilere yardımı engellemek için Kızıl Haç görevlilerine bile saldırdığını kanıtlıyor.

‘GAZZE’Yİ İŞGAL EDELİM’

İsrail Savunma Bakan Yardımcısı Matan Vilnai, Gazze’ye yeni bir saldırı yapılmasını istedi.
Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen bir konferansta konuşan Vilnai, “Füzelerin atıldığı bölgeleri işgal etmeliyiz” dedi. Vilnai, “Havan mermileri ana tehdit durumunda. Bunlar, 5-6 km ile sınırlı bir bölgeden ateşleniyor ve biz orada olmak durumundayız” diye konuştu.
Operasyon sırasında sivil nüfusu korumamakla suçlandıklarını vurgulayan Vilnai, “Savunma Bakanlığı, vatandaşların refah ve güvenliğinden sorumlu olan diğer kurumların yerine konamaz” ifadesini kullandı.

İSRAİL, 11 YAŞINDAKİ ÇOCUĞU CANLI KALKAN YAPMIŞ

BM insan hakları uzmanları, İsrail’in, Gazze saldırıları sırasında Filistinli 11 yaşındaki bir erkek çocuğunu canlı kalkan olarak kullandığını bildirdi. BM genel sekreterinin silahlı çatışmalarda çocukların korunmasıyla ilgili temsilcisi Radhika Coomaraswamy, 15 Ocak’ta İsrail tanklarının Gazze’nin Tel el-Hava Mahallesi’ne girmesinden sonra, İsrail kuvvetlerinin Filistinli çocuğa, askerlerin önünde yürümesini ve binalara da askerlerden önce girmesini söylediğini kaydetti. Coomaraswamy ayrıca, İsrail askerlerini, Gazze saldırıları sırasında Filistinli çocukları öldürmek, içinde bir kadın ve çocuk varken bir evi yıkmak, içine sivillerin girmesi talimatını bir gün önce verdiği binayı bombalamakla suçladı. İsrail’in, Hamas’ı, insanları canlı kalkan olarak kullanmakla suçladığını anımsatan Coomaraswamy, BM insan hakları uzmanlarının henüz bu iddiaları doğrulamadığını söyledi.
ÖNCEKİ HABER

ABD, Afganistan’dan çıkış arıyor

SONRAKİ HABER

SAĞLICAK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...