25 Mart 2009 00:00

Ailelerini kaybedip çocukları evlatlık vermişler

Guatemala hükümeti, 1960-1996 sırasında aileleri öldürülen çocukların, terk edilmiş gibi gösterilerek evlatlık verildiği suçlamalarını ilk kez doğruladı.

Paylaş

Guatemala hükümeti, 1960-1996 sırasında aileleri öldürülen çocukların, terk edilmiş gibi gösterilerek evlatlık verildiği suçlamalarını ilk kez doğruladı.
İnsan hakları gruplarının uzun süredir yaptığı, kirli savaş döneminde yetim kalan çocukların, hayatta kalan aile üyeleriyle bir araya getirilmek yerine evlatlık verildiği suçlamalarıyla ilgili en az bir olay, hükümet soruşturmasıyla ortaya çıkarıldı.
Bir hükümet soruşturmasında, güvenlik güçlerinin anne ve babalarını öldürdüğü bir kız ve bir erkek çocuğunun, terk edilmiş oldukları bildirilerek bir yetimhaneye verildiği belirtildi. Yetimhaneye verilmelerinden sonra ne olduğu bilinmeyen iki kardeşin, henüz yerleri belirlenmediği ve durumları kendilerine bildirilmediği için isimleri açıklanmadı.
ABD’YE GÖNDERİLMİŞLER
Soruşturmada görev alan Müfettiş Marco Tulio Alvarez, elde edilen kanıtların başka yüzlerce çocuğun da büyük olasılıkla yetimhanelere gönderildiğini ve çoğunlukla da Amerikalılar tarafından evlatlık alındığını ortaya koyduğunu kaydetti.
Alvarez’in de aralarında yer aldığı hükümet müfettişleri, iç savaşın en baskıcı dönemi olan 1976-1986 yıllarındaki kayıplar ve terk edilmiş ilan edilen çocuklarla ilgili dosyaları inceliyor. Heyetin, nihai raporunu gelecek ay yayınlaması bekleniyor.
GUATEMALA YALNIZ DEĞİL
Diğer Latin Amerika ülkeleri El Salvador ve Arjantin’de de askeri diktatörlükler döneminde öldürülen muhaliflerin çocukları, kaçırılarak evlatlık verilmişti. Arjantin hükümeti, muhaliflerin yüzlerce çocuğunun asker aileleri ile 1970 ve 1980’lerdeki askeri cunta yönetimi destekleyen aileler tarafından evlatlık alındığını doğrulamıştı.
yılları arasındaki iç savaş sırasında ailelerinden koparılan ve yabancılara evlatlık verilen çocukların ailelerine kavuşturulması çalışmaları yürütmüştü. (DIŞ
HABERLER)

GUATEMALA’DA NE OLMUŞTU

Latin Amerika ülkesi Guatemala’da 200 bin kişinin öldüğü ya da “kaybolduğu” 1996 yılındaki barış anlaşmasıyla sona eren iç savaşta, binlerce çocuğun kaçırıldığı ya da evlatlık verildiği sanılıyor. Kirli savaş döneminde on binlerce kişinin kayıp olduğu ülkede, kitle örgütleri, aileleri yeniden bir araya getirmek için çaba sarf ediyor. 1996’daki barış anlaşmasında, hâlâ kayıp olan çocukların nerede olduklarının ortaya çıkarılması için çalışılması yer alıyor. Guatemala Devlet Başkanı Alvaro Colom geçen ay, iç savaş sırasında ordu ve paramiliterlerin işlediği “soykırım” suçları için özür dilemişti. Colom, “Her ne kadar soykırım ulusal, etnik, radikal, dini ya da siyasi bir grubun tamamı ya da bir kısmını ortadan kaldırmak demekse de, Guatemala’da soykırım da yapılmıştır, etnik temizlik de yapılmıştır. Din adamları, siyasetçiler, sendikacılar, akademisyenler, yerliler, sistematik olarak ortadan kaldırılmıştır” diye konuşmuştu.
Ülkede kurulan “Gerçeklik Komisyonu”nun on yıl önceki raporunda, 200 binden fazla kişinin öldüğü ya da kaybolduğu iç savaş sırasında işlenen suçların yüzde 93’ünün sorumlusunun ordu ve paramiliterler olduğu ortaya konulmuştu.
ÖNCEKİ HABER

İngiltere kamuda maaşları donduracak

SONRAKİ HABER

DÖNÜŞÜM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...