25 Mart 2009 00:00

İngiltere kamuda maaşları donduracak

Küresel ekonomik krizden en fazla etkilenen ülkelerden biri olan İngiltere’de, kamu sektöründe maaşların dondurulması gündeme geldi.

Paylaş

Küresel ekonomik krizden en fazla etkilenen ülkelerden biri olan İngiltere’de, kamu sektöründe maaşların dondurulması gündeme geldi.
The Times gazetesinin haberine göre kamu çalışanlarının maaşlarının dondurulmasının ilk işaretleri görülmeye başladı. Gazetenin haberine göre aralarında hemşireler, ebeler ve diğer sağlık çalışanlarının bulunduğu bir milyondan fazla kişi, kendilerine vaat edilen maaş artışını alamama tehlikesiyle karşı karşıya. Gazete, doktorların maaş artışlarının da mümkün olduğu kadar küçük bir oranda tutulmasının beklendiğini yazdı. Gazeteye göre bu durum, İngiltere’nin deflasyona girişinin ilk işaretlerini gösteriyor.
Gazete, özel şirketlerin büyük bölümünün de maaşların dondurulması, hatta kesilmesi yolunda adım atmaya hazırlandıklarını belirtti. Habere göre Maliye Bakanı Alastair Darling, parlamento ve kabinede maaşların dondurulması uygulamasının başlatılması için baskı altında.
Bu arada İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi, ocak ayında yüzde 3 olan yıllık bazda enflasyonun, şubatta öngörülemeyen bir artışla yüzde 3.2’ye çıktığını açıkladı.
OBAMA’DAN G-20’YE BİRLİK ÇAĞRISI
Ekonomik krizin başlangıç noktası olan ABD’nin Başkanı Barack Obama ise tüm müttefiklerini “krizin üzerine birlikte gitmeye” çağırdı. Obama, bu çağrıyı, Londra’da yapılacak G-20 Zirvesi öncesinde, Almanya’da yayınlanan “Die Welt” gazetesi için yazdığı makale ile yaptı.
Obama, “Benim mesajım açık: ABD liderlik rolü üstlenmeye hazırdır, müttefiklerimize de aciliyet ve ortak amaç ruhuyla bize katılmaları çağrısında bulunuyoruz” dedi. Obama, dünya çapında büyük ekonomik sorunların yaşandığı bir dönemden geçmekte olduklarını, ABD’nin ihracatının son 40 yılda olmadığı kadar gerilediğini, bunun da çoğu işyerinin kaybedilmesi anlamına geldiğini belirtti.
Bu krizin ABD ekonomisinin dünya ekonomisiyle ne kadar büyük ölçüde bağlantılı olduğunu gösterdiğini söyleyen Obama, G-20 ülkelerinin de tekrar böyle bir krizin yaşanmaması için cesur, geniş çaplı ve koordineli önlemler almaları gerektiğini yazdı.
Obama, ekonomik, güvenlik ve insani açıdan büyük risklerle karşı karşıya bulunan ülkelere yardım elini uzatmaları gerektiğini, bunun yapılmaması durumunda krizin yol açtığı acıların çok daha büyüyeceğini ve ABD’de de daha fazla işyeri kaybına yol açacağını vurguladı. ABD başkanı, bu nedenle G-20’nin kalkınmakta olan ülkelerin durumunu istikrarlı hale getirmek için hızlı bir şekilde maddi yardımda bulunması gerektiğini belirtti.
‘KRİZ, REJİMLERİ TEHDİT EDİYOR’
Öte yandan, IMF Başkanı Dominique Strauss-Khan, küresel krizin çözümü için kürsel iş birliğine ihtiyaç duyulduğunu, ülkelerin iş birliği yapmamaları durumunda mevcut krizin sosyal bir krize dönüşebileceğini söyledi. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) yetkilileriyle yaptığı toplantıda konuşan Khan, işsizlikteki artışa dikkat çekti. Khan, özellikle yoksul ülkelerin bu krizden daha kötü etkileneceğini vurguladı ve krizin, demokratik rejimleri bile tehdit edebileceğini söyledi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Netanyahu ile Barak anlaştı

SONRAKİ HABER

Ailelerini kaybedip çocukları evlatlık vermişler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa