25 Mart 2009 00:00

Netanyahu ile Barak anlaştı

İSRAİL’de seçimlerin ardından hükümet kurma çalışmaları sona yaklaştı.

Paylaş

İSRAİL’de seçimlerin ardından hükümet kurma çalışmaları sona yaklaştı. Cumhurbaşkanı Şimon Peres tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Likud Partisi Lideri Benyamin Netanyahu ile mevcut hükümette Savunma Bakanı olan İşçi Partisi lideri Ehud Barak’ın, partilerini İsrail hükümetini kurmak üzere birleştirme konusunda anlaşmayı imzaladıkları belirtildi.
İsrail radyosu, iki liderin görüşmeleri doğrultusunda İsrail’in Ortadoğu barışı üzerine devam eden görüşmeler ve daha önce yapılan anlaşmalarla ilgili geniş kapsamlı bir plan formüle edeceğini kaydetti. İkilinin anlaşmasına göre, bütün diplomatik ve savunma kararları Barak’a bırakılacak. Söz konusu anlaşmada Netanyahu’nun, önceki hükümet tarafından imzalanan geçici barış anlaşmalarını sürdürmeyi kabul ettiği belirtildi. Ancak yaklaşık 10 yıl önce başbakanlık görevi de yapan Barak’ın, bir Filistin devletinin kurulmasından yana olmadığı biliniyor.
Netanyahu’nun, Barak’la imzaladığı koalisyon anlaşması, Batı Şeria’da son 8 yılda hükümetin izni olmadan yerleşim birimi kuran Yahudi yerleşimciler konusunda “yasaları uygulama” taahhüdünde bulunuyor.
İŞÇİ PARTİSİ KARIŞTI
Öte yandan, Barak’ın muhalifleri koalisyon görüşmelerine katılan Barak’ın parti başkanlığını sert biçimde eleştiriyor. Eleştirilerin temelinde ise koalisyonda Aşırı Sağcı Lieberman’ın İsrail Evimiz Partisi’nin de olması yatıyor. Öyle ki muhalif partililerden “Barak bizi temsil etmiyor” diyenler bile var. Barak muhalifleri, “İşçi Partisi’nin tarihinde bu bir ilk. Başkan parti içinde kapsamlı ve derin bir tartışma olmadan ve hiçbir parti organının onayını almadan bir koalisyon görüşmesine girişti” yazılı bir deklarasyon yayınladılar. Muhalifler, Barak’ın eylemlerinin sonuçları için Netanyahu’yu da uyararak “Bilmelisiniz ki görüşmeye katılan ekip İşçi Partisi’ndeki hoşlanılmayan ‘Barak hizibi’ tarafından kuruldu” dedi.
İşçi Partili Milletvekili Shelly Yechimovich, Netanyahu ile kurulacak koalisyonun “İşçi Partisi’nin ahlaken ölmesi anlamına geleceğini” ifade etti. Netanyahu’nun ise aşırı sağcılarla bir koalisyon kurmak istemediğinden, İşçi Partisi ile koalisyon kurmaya istekli olduğu aktarıldı. Barak ve Netanyahu bazı ekonomik konularda da anlaşma sağladı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

BASIN TURU

SONRAKİ HABER

İngiltere kamuda maaşları donduracak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa