25 Mart 2009 00:00

‘İşçiler atılıyor, buyurun hesap sorun!’

BAŞBAKAN Erdoğan’ın, son açıkladığı krize karşı önlem paketinin ardından “Desteğimize rağmen işçi çıkarırsanız, hesap sorarız” şeklindeki sözlerine cevap geldi.

Paylaş

BAŞBAKAN Erdoğan’ın, son açıkladığı krize karşı önlem paketinin ardından “Desteğimize rağmen işçi çıkarırsanız, hesap sorarız” şeklindeki sözlerine cevap geldi.
Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, Başbakan’a bir an önce hesap sorulması gereken yerler şu sözlerle hatırlatıldı: “Örneğin, DİTAŞ’ta (Doğan Holding), Ford’da (Koç Holding), Renault’ta, Hyundai’de, Tofaş’ta, Arçelik’te, MAN’da, Grammer’de, lastik fabrikalarında, Sinter-Metal’de ve daha yüzlerce işyerinde işverenler binlerce işçiyi kapının önüne koymuşlardır. İşsizlik sigortasına yapılan başvuruların sayısı, kısa çalışma ödeneğine yapılan başvuruların kat be kat üzerindedir. Buyurun hesap sorun!”
İşçilerin mağduriyetinin seçime alet edilmeye çalışıldığının ifade edildiği açıklamada, hesap sormanın lafla olamayacağı belirtildi.
BOŞ TEHDİT DEĞİL YASAL ÖNLEM!
Laf yerine yasal düzenleme gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, önlem olarak şunlar talep edildi: “Atacağınız ilk adım, tüm işten çıkarmaların yasaklanması ve kriz gerekçesiyle işten atılanların işe iadelerini sağlayacak yasal düzenlemelerdir. Buna ek olarak, haftalık çalışma süreleri de kısaltılmalıdır. Bu önlemlerin acilen devreye sokulması gerekir.”
AKP Hükümeti’nin, önce teğet geçtiğini iddia ettiği ekonomik krizin yarattığı ekonomik, sosyal ve siyasal sonuçları gözlemlemeye başlayınca, hızla önlemler paketini devreye soktuğuna dikkat çekilen açıklamada, pakete yönelik şu eleştiriler yer aldı: “Bu paket, esas olarak bu ülkenin emekçilerini teğet geçti. Çünkü açıklanan pakette, işten atılan, düşük ücretle çalışmaya zorlanan işçilere, gelir kayıpları nedeniyle temel insani ihtiyaçlarını bile karşılayamayan milyonlara yönelik düzenlemeler yer almıyor. Hükümetin beklentisi, patronlar para kazanırsa işçiler de rahat eder biçiminde. Oysa bu doğru değil. Çünkü bugüne kadar patronlar hep para kazandılar ama işçilerin durumu ortada. Pakette işçilere yönelik olarak sadece kısa çalışma ödeneği ile ilgili düzenleme yer almakla birlikte, bunun, kısa çalışma yapan işyerlerindeki tüm işçileri kapsamaması, süresinin ve ödenek miktarının yeterli olmaması nedenleriyle işçilerin kriz nedeniyle oluşan mağduriyetlerine çözüm olamayacağı ortada...” (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Sendika düşmanı patrona Samanyolu TV desteği

SONRAKİ HABER

Taksitle ölmek istemiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...