25 Mart 2009 00:00

Sendika düşmanı patrona Samanyolu TV desteği

Fabrikasında çalışan işçileri sendikaya üye oldukları için işten atan Desa Deri patronuna, Samanyolu Televizyonu’ndan destek geldi.

Paylaş

Fabrikasında çalışan işçileri sendikaya üye oldukları için işten atan Desa Deri patronuna, Samanyolu Televizyonu’ndan destek geldi. İşçileri ve Deri-İş’i Ergenekoncu ilan eden Samanyolu TV, işçileri ve sendikayı hükümeti zor durumda bırakmak için direnişe başlamakla suçladı. İzleyenleri hayrete düşüren habere göre işçiler ve sendika, Ergenekon’a bağlı Devrimci Karargah Örgütü’nün dediklerini yapıyorlar. Haberde, örgütün amacı ‘sendikaları ve işçileri sokağa dökerek legal ve illegal eylemler yapıp hükümeti zor duruma düşürmek’ olarak açıklanıyor. Desa patronunun açıklamalarına yer verilen haberde, işçilerin hangi illegal eylemleri yaptıklarına, ne talep ettiklerine yer verilmiyor. Desa direnişçisi Emine Arslan ve Deri-İş, gerçek dışı bu açıklamaları yapan Samanyolu TV’ye ve Desa patronuna tepki gösterdiler.
‘GİZLİ TANIK ANLATILIYOR’
Pazar günü Samanyolu haber bülteninde yayınlanan haber, Ergenekon’un gizli tanıklarına dayandırılıyor. Tanık olduğu iddia edilen bu kişinin anlattıklarına göre Ergenekon’a bağlı Devrimci Karargah Örgütü, sendikalar aracılığıyla işçileri sokağa dökecek ve kargaşa çıkaracaktı. Böylece legal eylemler illegal eylemlerle desteklenerek hükümet zor durumda bırakılacaktı. Gizli tanığa göre terör örgütü, mevcut hükümete karşı şiddet eylemlerini tırmandırırken, legal alandaki uzantıları işçileri hareketlendireceklerdi. Tüm bunlar anlatılırken, ekranda ise yüzü maskeli bir kişi gösterilerek habere inandırıcılık katılmaya çalışılıyor.
SÖZ DESA PATRONUNDA!
Bir süre daha örgüt hakkında bilgi veren haberde, söz Desa Deri’ye getiriliyor. Haberde şu cümlelere yer veriliyor: “İşte bu tezgah, Türkiye’nin en köklü tekstil firmalarından Desa Deri’de de uygulanmaya çalışılmış. Çok iyi şartlarda çalışan işçilerin bir kısmı ortada hiçbir sorun yokken iş yavaşlatmaya başlamış.” Bu bilginin ardından söz Desa patronuna veriliyor. Patron da sanki işçiler ve sendika Ergenekoncuymuş gibi konuşuyor. Fabrikada çok huzurlu bir çalışma ortamı olduğunu, sendika gelince huzurun bozulduğunu, sendikanın kendileri için karalama kampanyaları açtığını, çalıştığı uluslararası firmalarla işlerini bozmaya çabaladığını ileri süren Desa patronu, bunun bir tezgah olduğunu söyledikten sonra tüm patronların aynı tehlikeyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor ve onları duyarlı olmaya çağırıyor. Haberi izlerken işçilerin yaptıklarının da ekrana getirilmesini bekleyenler ise boşa bekliyorlar. Ekrana ne bir eylem görüntüsü ne de bir belge getiriliyor.
YALAN VE UYDURMA
Desa Deri’nin Sefaköy’de bulunan fabrikası önünde haklarını alabilmek ve sendikalı olarak işe geri dönmek için direnişte olan Emine Arslan, habere tepkili. Arkadaşlarının telefonla araması üzerine olayı öğrendiğini belirten Arslan’ın ilk tepkisi, “Patron daha önce de vatan haini ve terörist demişti” olmuş.
Haberin tamamen yalan ve uydurma olduğunu dile getiren Arslan, anayasal hakkını kullanmanın mı yoksa buna engel olmanın mı suç olduğunu sordu. Patronun haberde söylediği, ‘Fabrikada çok huzurlu bir ortam vardı’ sözüne de tepki gösteren Arslan, “Madem huzur vardı ben neden sendikalı oldum? Huzur vardı da neden öğlen yemeğine çıkarmıyordu, neden günlerce evimize gidemiyorduk, neden emeğimizin hakkını alamıyorduk?” diye konuştu. “Korkudan işçiler sesini çıkarmayınca o da huzur var sanmış galiba” diyen Arslan, ilk işe girdiğinde 9 ay sigortasının yapılmadığını, yıllarca sigortasız çalışan, hatta hakarete uğrayan işçiler olduğunu dile getirdi.
YAŞANANLARDAN PATRON SORUMLU
Bu koşulların düzelmesi için, insanca yaşamak için sendikalı olduğunu belirten Arslan, haberi yapanlara, “Neden bunları haber yapmıyorsunuz” diye soruyor. Mahkemenin kendilerini haklı bulmasına rağmen patronun yasalara uymamaya devam ettiğini belirten Arslan, yaşananların sorumlusunun patron olduğunu söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)

MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEK

ÇEŞİTLİ işyerlerinde direnişte bulunan kadın işçilerle birlikte Makine Mühendisleri Odası’nda açıklama yapan Emine Arslan, Desa patronunun kendilerini Ergenekoncu ilan etmesine tepki gösterdi. Desa’da sendika hakkı için direnen Emine Arslan, atv-Sabah grevcileri ve direnişteki Meha Tekstil’den kadınlarla ortak düzenlediği basın toplantısında, Desa patronu ve Samanyolu TV’nin haberini asılsız olarak nitelendirdi. 1 yıldır Deri-İş Sendikası’nın içinde yer aldığını aktaran Arslan, işçisine sahip çıkan bir sendikanın içinde yer almaktan da onur duyduğunu ifade etti. Desa patronunun sürekli yalan ve inkar oyunlarıyla kamuoyunu yanıltmaya çalıştığına değinen Arslan, Avrupa’nın çeşitli ülkelerindeki sendikaların davetlisi olarak gittiği yurtdışı gezisinde de aynı gerçekle karşılaştığını belirtti. Çeşitli markaların yöneticileriyle yaptıkları görüşmelerde, Desa patronunun fabrikasında yaşanan sorunları gizlediğini gördüklerini aktaran Arslan, kazanana kadar mücadeleden vazgeçmeyeceklerini söyledi.
Kendilerini greve çıkaran nedenleri aktaran atv-Sabah grevcilerinden Çilem Dalgıç, Arslan’ın mücadelesinin olumlu etkisi olduğunu belirtti. Dalgıç, patron masaya oturana kadar mücadelelerinin süreceğini duyurdu.
Meha Tekstil’den Saliha Gümüş ise patronlarının fazla mesai ücretlerini kaldırma, sigorta primlerini yatırmama tekliflerini kabul etmedikleri için işten atıldıklarını dile getirdi. Bu nedenle fabrika önünde 80 işçiyle direnişte olduklarını söyleyen Gümüş, Emine Arslan’ı kendilerine örnek aldıklarını ifade etti. Desa Direnişiyle Dayanışma Kadın Platformu Sözcüsü Serpil Kemalbay, direnişlerini sürdüren kadınların yanında olduklarını ve eylemlerin süreceğini duyurdu. İSTANBUL

SENDİKALAR: NEFRETLE KINIYORUZ

Deri-İş Genel Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, iddialar nefretle kınandı. Haberin direnişi zayıflatmak ve Deri-İş’in mücadele geleneğine saldırmak için yapıldığının belirtildiği açıklamada, “İşverenin tüm oyunlarını bugüne kadar boşa çıkaran sendikamız ve üyelerimiz, şimdi yeni bir senaryonun içine çekilmeye çalışılmaktadır. Sendikamızın Ergenekon’la bağlantılı olduğunu ima eden, sendikaları illegal örgüt gibi göstermeye çalışan Desa işvereni, Samanyolu TV’de yapmış olduğu açıklama ile sendika karşıtlığına ve yasa tanımaz tavrına diğer sanayicileri de ortak etmeye ve sendika karşıtı bir kamuoyu yaratmaya çalışmaktadır” dendi. Deri-İş’in ilk günden bu yana sorunu masa başında çözmek için çağrılar yaptığının vurgulandığı açıklamada, patronun, işçilerin taleplerini kabul etmek yerine iftira ve yalanlarla mücadeleyi kırmaya çalıştığı belirtildi. Desa patronunun sendika düşmanlığının mahkeme tarafından da kanıtlandığının belirtildiği açıklamada, “Desa işvereninin Samanyolu TV’de yapmış olduğu açıklama, sendikamıza, sendikal harekete ve emek mücadelesine yapılmış bir saldırıdır” dendi.
Tek Gıda-İş Sendikası yaptığı açıklamada Samanyolu TV’ye tepki gösterdi. Açıklamada, hakları için mücadele eden işçileri, Ergenekoncu ilan etmenin, aymazlık olduğu belirtildi. Kristal-İş Sendikası da Samanyolu TV’yi ve Desa patronunu kınadı.
Ercan Karakaya
ÖNCEKİ HABER

Lastikte delege seçimleri başladı

SONRAKİ HABER

‘İşçiler atılıyor, buyurun hesap sorun!’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...