25 Mart 2009 00:00

SİYASETİN GÜNDEMİ KÜRDiSTAN

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Irak gezisine, partilerden çeşitli tepkiler geldi.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Irak gezisine, partilerden çeşitli tepkiler geldi. DTP, Kürt sorununun sadece silah bırakmaya indirgenmesinin doğru olmayacağını dile getirirken, CHP ve MHP, Barzani ve Talabani’nin “PKK ile mücadele konusunda” samimi olmadığı görüşünü dile getirerek, bu tür temaslardan olumlu sonuç çıkmayacağını savundu.
Emek Partisi (EMEP) tarafından yapılan açıklamada ise vaat siyasetinin bir tarafa bırakılarak, Kürt sorununun çözümü için somut adım atılması gerektiği, ‘ayrımsız bir genel affın’ bu açıdan önemli olduğu vurgulandı.
EMEP: ÇÖZÜM İÇİN SOMUT ADIM ŞART
Emek Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel, yaptığı yazılı açıklamada Gül’ün Irak gezisini değerlendirirken, “Türkiye’nin, Kürt sorununun demokratik halkçı çözümü için yeni beklentiler ve ucu açık vaatlere değil, somut adımlara ihtiyacı vardır” dedi. Gül’ün 33 yıl sonra Irak’a resmi ziyarette bulunması ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ni fiilen tanıyan açıklamalar yapmasının dikkat çekici bir gelişme olduğunu dile getiren Tüzel, şöyle devam etti: “Başta Türk ve Kürt işçi sınıfı olmak üzere, iki halkın onlarca yıldır yaşadığı acı, yıkım ve gözyaşı, bütün dünya halkları tarafından bilinmektedir. Bu durumun sorumlusu elbette ki bugüne kadar devletin ve hükümetlerin izlediği, tekçi ve inkarcı politikalardır. Bu politikaların artık iflas ettiği ve çözümsüzlüğü büyüttüğü, politikanın sahipleri tarafından da itiraf edilmektedir.” Bu koşullarda Kürt sorununun çözümü için somut adımlar atılmasının ne kadar acil olduğunun açık olduğunu belirten Tüzel, 2009 yılı Newroz’unun bunu bir kez daha gösterdiğini dile getirdi. Tüzel, yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı: “Yaratılan yeni beklentiler ve ucu açık vaatlerin yerine ilk elden yapılması gereken, ayrımsız bir genel affın çıkarılmasıdır. Kürt sorununun çözümünün sınır ötesinde değil, sınırın içinde olduğu gerçeği görülmeli ve operasyonlar durdurulmalı, silahlar susmalı, siyasal diyalog koşulları geliştirilmelidir.”
DTP: SİLAH BIRAKMAYA İNDİRGENMEMELİ
DTP Grup Başkan Vekili ve Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş, ANKA’ya yaptığı değerlendirmede, Cumhurbaşkanı’nın Irak’ı ziyaret etmiş olmasını komşuluk ilişkisi açısından önemli ve olumlu bulduklarını ifade ederek, “Fakat Cumhurbaşkanı’nın ziyareti sırasında Kürt sorununa dair verilen açılım veya çözüm sinyalleri, bizler açısından çok umut yaratacak bir düzeyde değildir” dedi.
Kürt sorunu, Türkiye’deki iç dinamikler görmezden gelinerek tartışılırsa, bunun adının çözüm değil çözümsüzlük olacağını dile getiren Demirtaş, şöyle devam etti: “Bir tarafta, DTP’nin adını ağzına almayan ve anmayan; ‘bu parti o parti’ diye bahseden bir Başbakan var iken, biz Kürt sorununu tartışamayız. İkincisi; Kürt sorununu sadece PKK’ye silah bıraktırmaya indirgeyen bir yaklaşım, başından itibaren ölü doğmuş bir siyasi projedir. Biz, Sayın Cumhurbaşkanı’nın ziyaretini yakından takip ediyor ve önemsiyoruz. Ancak, umutlu ve iyimser değiliz. 30 yıllık tarz ve yöntemde ısrar ediliyor.”
CHP: SONUÇLARINI GÖRMEK İSTİYORUZ
CHP Bursa Milletvekili Onur Öymen ise hem Cumhurbaşkanı Gül’ü hem de Irak yönetimini eleştirdi. ANKA’ya konuşan Öymen, Irak anayasasının 7. maddesine göre terörle mücadele etmenin Irak’ın görevleri arasında olduğunu belirterek, bugüne kadar ise Irak’ın sadece PKK ile mücadele etmediğini söyledi. Öymen, “Irak PKK’yı tasfiye ederse alkışlarız” dedi. Öymen, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın Ermenistan gezisinden sonuç alınmadı. Aksine, tutumları daha da sertleştirdi. Cumhurbaşkanları durum tespit etmek için gezi düzenlemezler. Sonuç tespiti için geziler düzenlenir. Yoksa, ‘dostlar bizi alışverişte görsün’le olmaz. Cumhurbaşkanı’nın gezisinin vereceği sonuçları görmek istiyoruz” diye konuştu.
MHP: HAVANDA SU DÖVMEKTEN İBARET
MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal da Barzani ve Talabani için “PKK’ya yardım ve yataklık eden, besleyen, akıl hocalığı eden bu kişilerin, PKK’nın ortadan kaldırılması için Türkiye’ye herhangi bir katkısı olamaz” ifadelerini kullandı. ANKA’ya konuşan Bal, Erdoğan’ın başdanışmanı olan Ahmet Davutoğlu’nun çizdiği politikayla Türkiye Cumhuriyeti’nin terör mücadelesinin zafiyete uğradığını ileri sürerek, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın, dünün Türk pasaportuna ihtiyaç duyan bir küçük partinin lideri olan, bugün Irak’ın cumhurbaşkanı olan Celal Talabani’yi ziyareti, terörle mücadele açısından ‘havanda su dövmekten’ ibaret olacaktır” dedi. (HABER MERKEZİ)

GÜL-BARZANİ GÖRÜŞMESİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak ziyaretinin ikinci ve son gününde Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani’yle görüştü. Görüşmenin ana gündemi PKK oldu. Barzani, PKK konusunda Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin, görüşlerine katıldıklarını, Irak’ın komşu bir ülkeye saldırı amacıyla kullanılmasını kabul edemeyeceklerini söyledi.
Bölgesel Kürt Yönetimi’nin Başbakanı Barzani, sorunun sadece askeri yöntemlerle çözülemeyeceğini, başka yöntemlerin de düşünülmesi gerektiğini belirtti.
Neçirvan Barzani, bu çerçevede af çıkarılmasını önerdi. Gül ise yaptığı değerlendirmede “Af iç meseledir, başkalarıyla konuşmam” dedi. Görüşmede ‘sınır güvenliği ve ticaret ve ekonomi alanlarına ilişkinde görüş alışverişinde bulunuldu.

GÜL ‘KÜRDİSTAN’ DEDİ

Irak’a 33 yıl aradan sonra ilk resmi ziyareti yapan Cumhurbaşkanı Gül, uçakta gazetecilerle konuşurken ilk kez “Kürdistan Bölgesel Yönetimi” ifadesini kullandı. Gül, bu ifadesine ilişkin sorulan sorulara ise “Ne diyeceğim? Yunanistan, Makedonya’ya ‘Makedonya’ demiyor diye biz de demiyor değiliz.
Irak Anayasası’nda ne yazıyorsa o. Kendi Anayasalarında yazıyor” diye konuştu. Sorunun çözümü için herkesin katkıda bulunması gerektiğini söyleyen Gül, “Kanın durması lazım. Bitsin bu iş” şeklinde konuştu. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Kürt Bölgesel Yönetimi için ‘Kürdistan’ ifadesini kullanmasını “Gül’ün kişisel kabulü olarak görüyorum” şeklinde değerlendirirken, DSP Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Erçelebi de, “Hükümet, TBMM’yi hemen toplamalı ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ‘Kürdistan’ söylemini izah etmelidir” dedi.

GEZİ İNGİLİZ BASININDA

Gül’ün Bağdat ziyareti, dış basında da yankı buldu. Financial Times gazetesi, “Irak PKK’ya ültimatom verdi” başlıklı haberinde “Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, onyıllarda ilk kez Bağdat’a resmi ziyarette bulunan Türk Cumhurbaşkanı’nı ağırlarken ayrılıkçı Kürdistan İşçi Partisi’nin (PKK) ‘silahları bırakması veya ülkeyi terk etmesi gerektiğini söyledi” diye yazdı.
“Bir Kürt olan Sayın Talabani’nin kullandığı sert sözler, Irak’ın, ABD kuvvetlerinin çekilişi için hazırlanırken komşusu ile ilişkilerini güçlendirmeyi amaçladığının bir sinyalidir” diyen gazete şöyle devam etti: “Türkiye, azınlıkta olan Kürtlerin kültürel haklarını iyileştirmeye yönelik adımlardan sonra 25 yıl devam eden PKK’ya karşı mücadeleyi sonlandırma çabalarını hızlandırıyor.”
ÖNCEKİ HABER

Mustafa Balbay’dan açıklama

SONRAKİ HABER

3 işçi yanarak can verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...