25 Mart 2009 00:00

HUKUK KÖŞESİ

SORU: Merhaba, 2007 yılında inşaat sektöründe özel bir şirkette işe başladım. İşe başlamam için işveren tarafından hazırlanmış, çok uzun, ayrıntılı ve aynı sektörde 3 sene çalışamaz ibareli bir sözleşmeye imza attırılmaya mecbur edildim...

Paylaş

SORU: Merhaba, 2007 yılında inşaat sektöründe özel bir şirkette işe başladım. İşe başlamam için işveren tarafından hazırlanmış, çok uzun, ayrıntılı ve aynı sektörde 3 sene çalışamaz ibareli bir sözleşmeye imza attırılmaya mecbur edildim. Bir yıl sonra şirketten istifa ettim ve ilk çalıştığım şirket çalışma konuları dışında metal sektöründe 2 farklı şirkette çalıştım. İnternette yer alan kariyer sayfalarında iş bulmamı kolaylaştırmak ve ilk çalıştığım tecrübeyi ön plana çıkarmak için Metal sektöründeki tecrübemi, ilk iş tecrübemi destekleyecek şekilde, benzer konularda olduğunu yazmıştım.
İlk çalıştığım yer şimdi internetteki bu CV’mi bilir kişiye delil olarak tutturmuş ve bunu kullanarak dava açabilir mi? Sigorta kayıtlarında çalıştığım yerler metal sektörü olarak gözüküyor ve ilk çalıştığım yerin konuları ile bağlantısı olmadığı aşikar. İlginize çok teşekkür ederim. Saygılarımla.

CEVAP: İş sözleşmesinde taraflar sözleşme ile işçiye rekabet etmeme şartına ilişkin düzenlemeler koyabilirler. Ancak, bu düzenlemelerin işçinin onayı ile yani zorla kabul etmek durumunda kalmadan kabul etmesi gerekir. Dolayısıyla, sizin sözleşmenize konulan üç yıl aynı sektörde çalışmamaya ilişkin cezai şart ve sözleşme her somut olayda Mahkemeye gitmesi durumunda ayrı ayrı değerlendirmeye tabi tutulmaktadır.
Yasa koyucu işçinin korunmasını sağlamak amacıyla, rekabet yasağının geçerliliğini sıkı koşullara bağlamıştır. Bunlar yazılı şekil zorunluluğu, sözleşmenin yapılması sırasında işçinin reşit olması, işçinin müşterileri tanımasından veya iş sırlarına nüfuz etmiş olmasından dolayı işverene önemli bir zarar vermesi ihtimalinin varlığıdır.
Dolayısıyla, bahsetmiş olduğunuz belgeyi delil olarak kullanması mümkündür. Kaldı ki, eğer böyle bir dava açılması durumunda sadece bu belge değil, tanık vs, gibi başka bir çok husus da delil olabilmektedir. Böyle bir durumda sizin de bunlara karşı delillerinizi bildirmeniz gerekmektedir. Dolayısıyla, eğer, işverenin müşterilerini tanıyıp tanımadığı, işyerinde yapılan işin sırlarına sahip olup olmadığı ve son olarak da bu durumdan bir zarara sebebiyet verip veremiyeceği gibi hususları ispatlaması gerekir. Ancak, Yargıtay ,vermiş olduğu bazı kararlarında da iş sözleşmesine uzun bir süre, çalışmamaya ilişkin şart konmasını, işçinin çalışma özgürlüğünü engellemek olarak görmüştür.
DEVRİM AVCI
ÖNCEKİ HABER

Pertek’te Çetin’e büyük destek

SONRAKİ HABER

Okulların ısınması banka promosyonlarına kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...