25 Mart 2009 00:00

Kadınlar iş ve kreş istiyor

Küçük Çiğli semtinin Esentepe mahallesinde davetli olduğumuz bir emekçi ailesinin evine gidiyoruz.

Paylaş

Küçük Çiğli semtinin Esentepe mahallesinde davetli olduğumuz bir emekçi ailesinin evine gidiyoruz.
Eşi işsiz olmasına rağmen güzel bir sofra ile karşılıyor bizi evin sahibi. Biz de biraz mahcup oturuyoruz sofraya. Yemeklerimizi yerken diğer komşular da gelmeye başlıyor. Biz de sohbete başlıyoruz. İlk sözü Aysel Taş alıyor.
YALANDAN PARK
Bir çocuk sahibi olan Aysel Taş’ın sıkıntısı çok. En büyük endişesi ise çocuklarla ilgili. “Mahalleyi bırakalım, sokağımızda 50-60 çocuk var ama bu çocukların oynayabileceği bir park yeri yok” diyor. Bu sorunlarını yıllar önce Belediyeye iletmişler. “Belediye de ‘yalandan’ bir park yaptı, 5 yıldır ne tadilat ne de onarım gördü park. Şimdi de sadece içkiciler kullanır oldu” diyor. Mahallede kadınların çıkıp dolaşacağı hiçbir yerin olmadığını belirten Taş, Egekent, Evka-Saray’daki gibi parklar ve açık spor alanlarının Küçük Çiğli’de de olması gerektiğini söylüyor. Ücretsiz dershaneler ve kurslara da belediyede eşi dostu olanların alınmasından şikayetçi Aysel Taş. “Başkanı sadece afişlerde görüyoruz” diyor.
Krizle ilgili olarak AKP’ye veryansın eden Taş, “Bizim paramızla kendilerine oy topluyorlar. Bu yüzden hırsızlık arttı. Aç kalan insanlar ne yapsın” diyor.
SATTILAR VATANI ÜÇ KURUŞA
Vardiyasına yetişmek için acele eden Alliance One tütün fabrikasında mevsimlik işçi olarak çalışan ablamızın acelesinden biraz da bizim acemiliğimizden ismini sormadan başlıyoruz konuşmaya. “En büyük sorun işsizlik. Bak bize, 4 ay çalışırsak ne mutlu bize diye seviniyoruz. Fabrikamız büyük, mevsimlik işçilerle bin kişiyi geçiyor. Çoğu da kadın işçiler. İşçilerle beraber işyerinde kreş istedik ama arkadaşlarımız işten çıkartıldı” diyor.
Konu geçim derdi olunca ister istemez konu krize gelip dayanıyor. “Sattılar vatanı 3 kuruşa şimdi de çıkamıyor AKP işin içinden. işte kriz o yüzden” diyerek sözlerini bitiriyor işçi ablamız.
KADINLARA İŞ İMKANI
Ev sahibimiz Gülten Dargan ise krizden en çok etkilenenlerden. Eşi 3 aydır işsiz olan Gülten Dargan, çocukları yüzünden çalışamamış. “Şimdi çalışmak istesem de kimse işçi almıyor” diyen Dargan’a evi nasıl geçindirdiklerini soruyoruz. Eşi günübirlik iş buldukça çalışan aileye anne ve babalar yardım ediyor, yeşil kartlı olduğu için bir miktar para yardımı da alan aile yardımdan rahatsız. “İkimiz de genciz. İş olsun çalışalım kimseden yardım istemiyoruz” diyen Gülten Dargın, kadınlara iş imkanı yaratılırsa aile bütçesinin ayakta tutulabileceğini söylüyor. Eylem Eren ise bir aileden belediyede 4-5 kişinin çalışmasından şikayetçi. “İhtiyacı olan ailelerden bir kişi çalıştırılsın sadece. İşçi alırken ailelerin maddi durumuna bakılmalı” diyor. Çiğli’nin sorunları çözülmeyecek sorunlar değil. Kadınların pek çok sorunu ortak. Çocukları için park ve kreş, kendileri için hem bir şeyler öğrenebilecekleri hem de aile bütçesine destek olabilecekleri imkânların yaratılması.
(İzmir/EVRENSEL)
Koray Yetiş
ÖNCEKİ HABER

Vaatlere inanmıyorlar

SONRAKİ HABER

Piyalepaşa’ya kadın muhtar adayı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...