25 Mart 2009 00:00

Aileler tutuklu çocukları için adalet istiyor

TEMEL Haklar ve Özgürlükler Dernekleri Federasyonu’na yapılan operasyonun üzerinden yaklaşık 3 yıl geçti.

Paylaş

TEMEL Haklar ve Özgürlükler Dernekleri Federasyonu’na yapılan operasyonun üzerinden yaklaşık 3 yıl geçti. Operasyon kapsamında gözaltına alınan 95 kişiden 29’u hala tutuklu. Çocuklarının tutukluluk haline tepki gösteren aileler, çocukları hakkındaki suçlamalar sonucunda istenen 10 bin yılı aşkın hapis cezasının ise keyfi olduğunu belirtiyor.
24 Aralık 2006’da yapılan operasyonda Yürüyüş dergisi, TAYAD, Karanfiller Kültür Merkezi ve İstanbul’un birçok mahalle ve ilçesindeki Temel Haklar ve Özgürlükler Dernekleri, Terörle Mücadele ekiplerince basılmıştı. Gözaltına alınan yaşları 15-61 arasında değişen 95 kişiden 47’si tutuklanmış ve hazırlanan iddianamede, dernek tarafından yürütülen “Fuhuşa, kumara, uyuşturucuya ve yozlaşmaya hayır” kampanyasının, DHKP-C tarafından örgütlendiği öne sürülmüştü. Dosya hakkında alınan gizlilik kararı nedeniyle tutuklananlar haklarındaki suçlamaları 6 ay boyunca öğrenememiş, ilk duruşma 13 Kasım 2007 gibi son derece uzak bir tarihe atılmıştı. Bir sonraki duruşma 23 Haziran’da İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
‘3 SENE OLDU’
Dava kapsamında Tekirdağ F Tipi Hapishanesi’nde kalan tutukluların aileleri, çocuklarının artık serbest bırakılmasını istedi. Zeynel Ertürk’ün babası İsmet Ertürk, evden gözaltına alınan oğlunun keyfi olarak 10 bin yılı aşkın hapis cezasıyla yargılandığını dile getirdi. Ertürk, “Suçumuz eroini protesto etmek” dedi. Tutuklu Oktay Bal’ın babası Hasan Bal, oğlu hakkında hiçbir delil bulunmadığını belirtti. Bal, “Sadece oradan geçerken görüyorlar. Gözetleme yapıyor diye onu da yakalayıp götürüyorlar. Neredeyse 3 sene oldu, duruşmalarda oğlumuzu göremiyoruz. Bir sıra polis duruyor, bir sıra jandarma duruyor, aralarından görebiliyorsak görebiliyoruz. Dışarı çıktığımızda tekrar içeri giremiyoruz. Bize göz yaşartıcı bomba atıyorlar, çoluk çocuk mağdur oldu” diye konuştu.
18 yaşında tutuklanan Nadir Çınar’ın babası Hasan Çınar, diğer çocuğunun kanser olduğunu ve oğlunun tutuklanmasıyla çok zor durumda kaldıklarını anlattı. “Herkes yürüyüş yapıyor, çocuklarımızı haksız yere aldılar. 3 sene oldu oğlum yatıyor” diyen Çınar, keyfi gerekçelerle tutuklanan oğlunu görmek için hapishaneye gittiğinde, yine keyfi gerekçelerle görüştürülmediğini belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘Ergenekon’un avukatlığını yapmayın’

SONRAKİ HABER

ADLİ TIP’TA İZDİHAM YAŞANIYOR!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...