25 Mart 2009 00:00

Nereye gidiyoruz

Türkiye bir tarım ülkesiydi.

Paylaş

Türkiye bir tarım ülkesiydi. Uygulanan IMF politikaları sonucu tarımı yok ettik. Tarım ve hayvancılığa aktarılan kaynaklar düştü. Çiftçimiz üretimden kazanamadığı için ekim yapamıyor. İş sadece ekimle bitmiyor tabi ki! Suyundan ilacına kadar her şey var. Ürettiği ürünün parasını da hemen alamıyor. Dış ülkelerden satın alınan gıda ve tohumlarda var tabi ki. Her gün sofralarımızdan bir lokma eksiliyor. IMF politikası ve milli bir el bizleri açlığa sürüklüyor.
Son yıllarda öylesine yoksullaştık ki, iç ve dış borçlar büyüdükçe büyüyor. Borçları bizler yapmadık. Kapitalist düzenin elleri bunlar. Fatura yine biz emekçilere kesiliyor. Kapanan fabrikalar, işsizlik aldı başını gidiyor. Şöyle bir baktığımızda Türkiye’nin yer üstü ve yer altı kaynakları bizlere yeter, artardı bile. Neden bu insanlık kendi öz kaynaklarını iyi değerlendirme ve kullanma yönüne gitmiyor. Zengin olmak ama sadece, ben zengin olmalıyım psikolojisini güdüyor. Hakları elerinden alınan işçiler, çalışma koşulları zor olan işçiler, hatta işimi ne zaman kaybederim korkusu yaşayanlar ile nereye gidiyoruz bilmiyorum.
Bizler bu konuda onları mücadelenin içine çekmeliyiz diye düşünüyorum. İyi iletişimler kurmalıyız, onlara Türkiye’nin bir an önce kapitalist düzenden kurtulması gerektiğini vurgulamalıyız. Bir yandan insan hakları ihlalleri, bir yandan yoksulluk ve açlık, demokrasi dediğimiz sistemin yok olması, her şeyi ben hallederim diyen bir hükümet ile artık mücadele etme zamanı geldi de geçiyor bile. Türkiye çok kötüye doğru gidiyor. En son dayanma noktasından sonra, bir patlama olmalı, bizler düşünce ve davranışlarımızla, kapitalist sistemden kurtulmak için öncü olmalıyız. Mücadele, işçisi, köylüsü, emekçisi ve tüm halkı ile başlamalı.
Refref Arı (İzmir)
ÖNCEKİ HABER

İlkeli siyaset

SONRAKİ HABER

Bizleri yoksullaştıranları sandıklara gömelim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...