25 Mart 2009 00:00

DOKUZ ONBEŞ

Ligde haftalar ilerledikçe futbol programlarındaki eleştiri tarzları, üsluplar ve benzetmeler de bir o kadar çirkinleşmeye başladı.

Paylaş

Ligde haftalar ilerledikçe futbol programlarındaki eleştiri tarzları, üsluplar ve benzetmeler de bir o kadar çirkinleşmeye başladı. Argo sözcüklerin ve kötü benzetmelerin havada uçuştuğu bu programlar, geçtiğimiz hafta sonunda hiç de iyi bir tablo sergilemediler. Yorumcuların seviyesizlikte adeta birbirleri ile yarıştıkları yapımlarda, her hafta yapılan “Bu sene şampiyon kim olur?” anketleri, artık ucuz ve basit bir numaradan öteye gitmezken, yorumcuların da giderek teknik direktörlüğe merak sardıkları gözleniyor. “Bu takımı ben şöyle oynatırım. Bu futbolcuyu asarım, keserim” tarzındaki yorumların futbol literatüründe yeri var mıdır bilinmez ama bunların sokaktaki, kahvedeki futbol muhabbetlerinin önde gelen söylemleri olduğunu biliyoruz. Futbol konusunda daha farklı bakış açıları(!) ve yorumları(!) olduğunu sandığımız yorumcuların, özellikle Galatasaraylı Lincoln ve Fenerbahçe Teknik Direktörü Aragones’e yönelik yaptıkları ve eleştiri sınırları içinde kabul edilemeyecek düzeysizlikteki çirkin yorumlarını dinlemek bile, normal insanları utandırmaya yeterdi. Futbolun hayati bir sorun olarak algılandığı ülkemizde, yorumcuların, argo ve çirkin sözcüklerle dolu düzeysiz yorumlarının, fanatik taraftarlar üzerinde kışkırtıcı etki yarattığı da bir gerçek. Statlarda meydana gelen şiddet olaylarında bu türlü yorumların payı olmadığı iddia edilebilir mi? “Herkesten daha iyi futbolcu, herkesten daha iyi teknik adam” kesilen, “ağızlarından çıkanı kulakları duymaz” böyle yorumcuların spora, futbola bir katkı sunabileceğine hâlâ inanan birileri var mı acaba?..
***
Bu hafta NTV’deki “% 100 Futbol” da modaya uydu ve Rıdvan Dilmen’in, futbol yorumlarından çok, Galatasaray ve Fenerbahçe yönetimlerini hedef aldığı sözlerini işittik. Teknik direktörleri eleştirme konusunda her zaman hassas davranan Dilmen, bu hafta teknik direktörleri diline doladığı yorumlarıyla diğer yorumcuları pek aratmadı(!).
***
Daha ekrana gelmeden reyting adına günlerdir “Ahmet Çakar-Ziya Şengül düellosu bu hafta ekranda” diyerek ortalığı kızıştıran Telegol’de o kadar çok “belden aşağı” yorum yapıldı ki, “Ahmet Çakar-Ziya Şengül” düellosu bile gölgede kaldı. Neredeyse tamamında Galatasaraylı Lincoln’ün konuşulduğu programda, Sinan Engin’in “Futbolcular Lincoln’ü tekme tokat dövecektir” yorumu özellikle dikkat çekti. Birkaç hafta önce Bülent Korkmaz’ı Galatasaray’ın kurtarıcısı ilan eden bu programın yorumcuları, bu hafta ise genç teknik adamı kıyasıya eleştirdiler.
***
Star’da ekrana gelen Futbolig’de Ertem Şener, kurban koltuğuna bu kez Galatasaray’ın eski yardımcı hocası Burak Dilmen’i oturtmuştu. Program boyunca Dilmen’e aynı anda birden çok soru soran Şener, “Hocam siz açıklamak istemiyorsunuz ama bu çok önemli, en azından bizlere açıklayın” şeklindeki sözleriyle konuğuna zor anlar yaşattı. Burak Dilmen’in söz aldığı anlarda ekranın altında yer alan “‘Issız Adam’ konuşuyor” yazısı ise başlı başına bir tuhaflıktı.

...

LAFA BAK!..

* Ahmet Çakar: Skibbe’nin futbolculara yaptığı yalakalığı hiç kimse yapmamıştır.
* Erhan Telli: Lincoln yıldızsa, Arda Turan kuyruklu yıldızdır.
* Deniz Gökçe: Lincoln, Galatasaray’ın Huysuz Virjin’i.
REFİK SILA GÜVENÇ
ÖNCEKİ HABER

‘Yarışta 2 takım kalır’

SONRAKİ HABER

LORNA’NIN SESİZLİĞİ CNBC-e 22.00

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...