25 Mart 2009 01:00
Jakond ile Si-Ya-U oyunu sahnede
Özgür Tiyatro, 15. yıl etkinlikleri kapsamında, Leonardo da Vincinin ünlü Mona Lisa (La Jakondo) tablosu ile Çinli devrimci şair Si-Ya-U arasındaki maceralı ilişkiyi anlatan oyunuyla seyirci karşısına çıktı.
Nâzım Hikmetin, Rusya dönüşü 1928 yılında Hopa Hapishanesinde yazmaya başladığı ve 1929 yılında İstanbulda tamamladığı Jakond ile Si-Ya-U şiirini, Özgür Tiyatro oyunlaştırmış, oyunu Özgür Başkaya yönetmiş. Nâzım Hikmet, Jakond ile Si-Ya-U adlı şiirinin altına Şang-Hayda kafası kesilen arkadaşım Si-Ya-U anısına diye yazar. Sonraki sayfalarda şiirle ilgili şu açıklamayı yapar Nâzım Hikmet: Rönesans devrinin İtalyan ressamlarından Leonardo da Vincinin tanınmış eserlerinden birinin ismi (Mona Lisa) Jakonddur. Jakond, tebessümüyle ünlüdür. Bu şiir acayip sergüzeşt, işte bu Jakond ile Si-Ya-U isminde bir Çinlinin macerasına dairdir.
Oyunda sözü edilen Si-Ya-U, Nâzım Hikmetin 1922de Moskovada Kutv Üniversitesinde tanıdığı okul arkadaşı Çinli bir şairdir. Si-Ya-U, 1920de Fransada okumuş ve Fransadaki Çinli öğrenciler arasında devrim hareketine katılarak, 1922de Moskovaya gelmiş, Nâzım Hikmetle aynı üniversitede okumuştur. 1924te Çine dönmüş, fakat 1927de Çan Kay Şek iktidara gelince yakalanmış, daha sonra polislerin elinden kaçıp, Moskovaya gelmiştir.
NÂZIM HİKMET, ÇİNLİ ARKADAŞI İÇİN YAZAR
1928de Moskovadan Türkiyeye dönen Nâzım Hikmet, Çinli arkadaşının öldürüldüğü haberini almış ve yazmakta olduğu şiirini Şang-Hayda kafası kesilen arkadaşı Si-Ya-U anısına ithaf etmiştir. Eserinde, arkadaşının serüveninden yararlanmıştır.
Nâzım Hikmet, yaşanması pek mümkün görünmeyen düşsel bir hikayeyi anti kapitalist ve anti emperyalist bir ruhla besler. Eleştirmenler, Jakond ile Si-Ya-Uyu hem romantik bir aşk masalı, hem de gerçekçi bir siyasal taşlama olarak nitelendirmektedirler. Eleştirmenlere göre (Mona Lisa) Jakond yalnızca sanatın, güzelliğin ve sevginin değil, emekçi sınıfların özgürlüğünün, halklar arasındaki kardeşliğin ve eşitliğin, kısaca sosyalizmin de simgesidir. Jakondun dudağından eksik olmayan gülümseme de, umudun, yarına olan inancın, güzelliğin belirtisidir. Yakılarak öldürülmeye bile gülerek göğüs germesi, sosyalizme olan inancındandır.
Nâzım Hikmet, Jakond ile Si-Ya-U eseri yayımlanınca, komünizm suçlamasıyla kovuşturmaya uğrar. Dönemin hakimi, Nâzım Hikmet hakkında komünist şair diyerek soruşturma açar ve ilk kez o tarihten sonra Nâzım Hikmet, komünist şair olarak anılmaya başlar.
İNSANLIĞIN ORTAK İDEALLERİ ANLATILIR
Oyunda, (Mona Lisa) Jakondu, mütemadiyen gülümseyen fakat içine konduğu müzede günlerini can sıkıntısı içinde geçirirken görürüz. Can sıkıntısı içinde geçen günleri, Çinli devrimci şair Si-Ya-Unun müzeyi ziyarete gelmesiyle sona erer. Çünkü Jakond, Si-Ya-Uya aşık olmuştur. Paristeki 1 Mayıs kutlamalarının ardından Si-Ya-U tutuklanıp ülkesi Çine geri gönderilir. Böylece Jakondun yoculuğu da başlar. Louvre Müzesinden kaçarak aşkının peşine düşer. Jakond, müzede kaldığı uzun yıllar boyunca unuttuğu hayatı ve dünyayı, bir çocuk heyecanı, şaşkınlığı ve düş kırıklıklarıyla keşfetmeye başlar.
Oyunda, Jakond ile Si-Ya-Unun aşkları, tüm insanlığın ortak idealinin, güzelliğin, kardeşliğin, özgürlüğün aşkları olarak anlatılır. Bu, insanlığın idealleri Nâzım Hikmetin de idealleridir.
Kapitalist sistemin sonucu olan çıkarcı, bencil, menfaatçi ilişkilerin sorgulandığı oyunda, paylaşımcı, fedakar, yaratıcı ilişkilere yer verilir. Umutlar tüm insanlığın umudu, hayaller tüm insanlığın hayalleridir.
Anlatılan sıradan insanların hikayesidir. Canı sıkılan, nezle olan, aşık olan, düş gören, seyahat eden, kısaca yaşayan insanı anlatır oyun. Seyirci kalmanın ve müdahil olmamanın ne menem bir şey olduğu da oyunun dertleri arasındadır
Sanatın, sanatların en büyüğünün insan sanatına hizmet ettiği bilinciyle oyunlaştırılan Jakond ile Si-Ya-U, Ankarada Ekin Tiyatroda izleyicileriyle buluşuyor, yeni buluşmaları bekliyor.
(Ankara/EVRENSEL)
Abidin Çınar
Evrensel'i Takip Et