25 Mart 2009 00:00

Korsan filmlerin feminist yönetmeni, Ankara’ya geliyor

12. UÇAN Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, Alman sinemasının kışkırtıcı yönetmeni Ulrike Ottinger’i ağırlıyor.

Paylaş

12. UÇAN Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, Alman sinemasının kışkırtıcı yönetmeni Ulrike Ottinger’i ağırlıyor. Ottinger’in tartışmalara yol açmış 6 filminin gösterileceği festivalde, fotoğraflarından oluşan bir de sergi yer alacak.
Bu sene 7-14 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek 12. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, sadece Almanya’nın değil dünyanın en önemli yönetmenlerinden biri olan Ulrike Ottinger’i konuk ediyor. Ankara Alman Kültür Merkezi’nin katkılarıyla Ankara’ya gelecek olan Ottinger’in, filmlerinin yanı sıra fotoğraflarından oluşan sergisi de sinemaseverler için unutulmaz bir deneyim olacak.
1942’de dünyaya gelen Ottinger, gençlik yıllarında resim yaptı. 1973’te ilk filmi ‘Berlin Ateşi-Wolf Vostell’i çekti. 1978’de yönettiği ‘feminist korsan filmi’ ‘Madame X’le dikkatleri üzerine çekti. Film, Ottinger’in sinemasındaki çılgınlığa işaret ederken, aynı zamanda, fetiş oyuncusu Tabea Blumenschein’i demir yumruklu, deri giysili dominant kaptan rolüyle bir yeraltı ikonuna dönüştürdü. Dünya sinemasının en önemli kadın yönetmenlerinden biri sayılan Ottinger, sonraki filmlerinde de feminizmden kopmadı ve kışkırtıcı filmler yapmayı sürdürdü. 1983’te yönettiği ‘Dorian Gray’in Magazin Basınındaki Portresi’nde, Oscar Wilde’ın ünlü karakteri Dorian Gray’i bir kadın oyuncuya (Veruschka von Lehndorff) oynatarak cinsel kimlikleri tersyüz etti. Başyapıtları arasında sayılan ‘Moğolistanlı Joan D’arc’ta (1989) seyirciyi Moğol kültürüyle tanıştırırken; ‘Sürgün Şangay’la (1997) 4.5 saate yaklaşan bir sinema deneyimi yaşattı. Uçan Süpürge, Ottinger’in ‘Berlin Ateşi’, ‘Dorian Gray’in Magazin Basınındaki Portresi’, ‘Ucube Orlando’, ‘Moğolistanlı Joan D’arc’, ‘Sürgün Şangay’ ve son filmi ‘Kore Çeyiz Sandığı’nı 7-14 Mayıs tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşturacak. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

GÖZLEMEVİ

SONRAKİ HABER

KENTSEL BÖLÜŞÜM KÂRHANESİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...