26 Mart 2009 00:00

41 çocuğa 143 yıl hapis

Adana’da altı çocuk hakkında daha hapis cezası verildi. Altı çocukla beraber son beş ayda Adana’da 41 çocuk hakkında ceza verilmiş oldu, toplam ceza 143 yıl 6 ay 9 gün.

Paylaş

Adana’da altı çocuk hakkında daha hapis cezası verildi. Altı çocukla beraber son beş ayda Adana’da 41 çocuk hakkında ceza verilmiş oldu. 41 çocuğa verilen toplam ceza ise 143 yıl 6 ay 9 gün. Ülkenin birçok yerinde çocuklara verilen cezalar ertelenirken, Adana’da ise verilen cezalar ertelenmedi. Gerekçe ise; çocukların ‘tekrar aynı suçu işleme’ olasılığı!
6 ÇOCUĞA 25 YIL
Adana’da çocuklara ceza yağmaya devam ediyor. Adana’nın Barbaros Mahallesi’nde 13 Ocak 2008’de izinsiz gösteri yapıp “Abdullah Öcalan lehine slogan attıkları”, “Polise taş attıkları” gerekçesiyle S.A. (14), Ç.S (17), D.T (14), E.A (17) H.A (15) O.Ç (15) isimli altı çocuk ve Yusuf Orak hakkında açılan dava 23 Mart’ta karara bağlandı. “Yasadışı örgüt adına görev üstlenme ve suç işleme”, “Yasadışı örgüt propagandası yapmak”, “Terör amaçlı mala zarar verme” suçlamalarıyla 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan 6’sı çocuk 7 kişiye toplam 7’er yıl 6’şar ay hapis cezası verildi. Çocukların yaşlarının küçük olmasından dolayı indirme gidilirken, 6 çocuk toplam 25 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Adana’da hala 164 çocuğun yargılanmasına devam ediliyor. 164 çocuktan 54 tanesi Pozantı Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor.
MAHKEME: TEKRAR SUÇ İŞLERLER!
Diyarbakır ve birçok şehirde çocuklara verilen cezalar ertelenirken Adana’da tutuklanan çocukların cezaları ertelenmedi. Gerekçe ise iddianamede şöyle yer aldı; “Çocukların ayrı ayrı kişilikleri ve işledikleri suçun toplumsal boyutu göz önüne alınarak, gelecekte bir daha suç işlemeyecekleri hususunda mahkememize kanaat gelmediğinden CMK’nın 231. Maddesi uyarınca haklarında verilen hükmün açıklamasının geri bırakılmasına yer olmadığına…”
ÇOCUK OLMAK SUÇ
Çocukların yakalanma ve ceza verilme aşamasında ise somut delil yer almıyor. Çocuklara verilen cezalar polis fezlekesine dayanılarak verilirken mahkemede tanık olarak polis ve jandarmalar dinleniyor. Çocuklar İHD’ye yaptıkları başvurularda polislerin kendilerini gözaltına alırken terli olup olmadıklarını ve kalplerini dinleyerek karar verdiğini belirtiyorlar. Mahallede oyun oynarken terleyen ve kalp atışı hızlanan çocuklarda eyleme katıldıkları gerekçesi ile gözaltına alınabiliyorlar. (Adana/EVRENSEL)

Tutukluluk çocuklarda travmaya neden olur

Hükümetin çocukları da “terörle mücadele” kapsamına sokmasıyla son üç yılda yüzlerce çocuk bir eyleme katıldıkları ya da propaganda yaptıkları iddiasıyla tutuklanıp cezaevine gönderildi.
Mehmet Ali Şahin’in bir soru önergesine verdiği cevaba göre, TMK ve TCK’deki terör suçlarından 2006 ve 2007’de 1572 çocuk hakkında dava açıldı. Özellikle Diyarbakır, Adana, Van, Hakkari gibi illerde yoğunlaşan tutuklamalar, çocukların haklarında açılan ve ağır cezalar istenen davalar süresince de sürdü. Mahkemeler, hak savunucularının, hukukçuların itirazlarına; uluslararası sözleşmeler ve yasalardaki açık düzenlemelere rağmen, Terörle Mücadele Kanunu ve Ceza Kanunu’na dayanarak tahliye taleplerini reddetti.Çocukların terör suçlarıyla yargılanmasına son verilmesi için çalışan Çocuklar İçin Adalet Girişimi üyesi ve sosyal hizmet uzmanı Emrah Kırımsoy cezaevinin çocuklar üzerinde yol açtığı travmaları sıraladı.
BÜYÜK SORUNLARA NEDEN OLUR
Çocukların tutuklu yargılanma telafisi mümkün olmayan sonuçlara neden olacağı uyarısında bulunan Kırımsoy ve yaşana bilecekleri şöyle sıraladı: “Çocuğun bütün bu sosyal destek sistemlerden birden koparılması ve yargılama boyunca kapalı kurumda tutulmasının farklı derecede travmaya yol açıyor. Araştırmalar, çocukların kabuslar, flaşbekler, uyku bozuklukları, duygusal hissizlik, yabancılaşma, sosyal ortamlardan kaçınma, kendi içine kapanma, sosyal ilişkilerde zorlanma, yoğun öfke, antisosyal davranışlar, fiziksel yakınmalar ve intihar düşünceleri gibi belirtiler görüldüğünü saptıyor.” Çocukların hemen hemen hepsinin cezaevine ilk girişten itibaren farklı düzeylerde yalnızlık, korku, endişe, öfke, kızgınlık gibi duyguları yaşadıklarını dile getiren Kırımsoy, “Süre uzadıkça terk edilmişlik, gelecekten beklentilerin düşmesi gibi sonuçlar ortaya çıkabilir” dedi. (İSTANBUL)

ENGİZİSYON DÖNEMİ GİBİ

Konu ile ilgili görüştüğümüz İHD Adana Şube Başkanı Ethem Açıkalın, Adana’da Kürt çocuklarına karşı tutumun engizisyon dönemini arattığını söyledi. Çocuklar hakkında hazırlanan iddianamelerin polis fezlekelerine dayandığını belirten Açıkalın, çocuklara polisleri yaralama suçunun da isnat edildiğini aktardı. Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı davrandığını ifade eden Açıkalın, ayrıca çocukların çocuk mahkemesi yerine özel yetkili ceza mahkemelerinde yargılandığına da dikkat çekti.
Cumali Akkaş
ÖNCEKİ HABER

Gözaltında Guantanamo işkencesi

SONRAKİ HABER

Dışı kırmızı gibi de!..

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa