26 Mart 2009 00:00

Gözaltında Guantanamo işkencesi

BURSA polisinin, ABD’nin Guantanamo üssü ile gizli işkence merkezlerinde tutuklulara uygulanan su işkencesini, gözaltında tuttuğu Ender Bulhaz Aktürk’e uyguladığı iddia edildi.

Paylaş

BURSA polisinin, ABD’nin Guantanamo üssü ile gizli işkence merkezlerinde tutuklulara uygulanan su işkencesini, gözaltında tuttuğu Ender Bulhaz Aktürk’e uyguladığı iddia edildi.
Bursa’da 18 Mart Çarşamba günü gözaltına alınan Aktürk’e Guantamano üssünde tutuklulara yapılan “waterboarding- su işkencesi” adlı işkence yönteminin kullanıldığı iddia edildi. Avukatının verdiği bilgilere göre Aktürk iki gün boyunca ters askı, falaka, kaba dayak, buza yatırma, tazyikli su gibi işkencelere maruz kaldı. Aktürk’ün bu nedenle hastaneye kaldırıldığı belirtildi. Avukatlar doktor raporlarını bekliyor, suç duyurusunda bulunacak.
SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK
Bursa’nın Kestel ilçesinde Polis İsmail Özbek’i öldürmekle suçlanan, şu an Bursa H Tipi cezaevinde tutulan Ender Bulhaz Aktürk’ün avukatı, iki günlük gözaltı sürecinde Aktürk’e ağır işkence yapıldığını söylüyor. Gümüştaş’ın verdiği bilgiye göre, Aktürk kendisine iki gün boyunca ters askı, falaka, kaba dayak, buza yatırma, tazyikli su gibi işkencelerin uygulandığını anlattı.
Cezaevi hekiminin muayene ettikten sonra Uludağ Üniversitesi hastanesine ve devlet hastanesine gönderdiği Aktürk’le ilgili raporları beklediklerini, İnsan Hakları Vakfı’nın (TİHV) da bir rapor hazırlayacağını söyleyen Gümüştaş, dosyayı oluşturduktan sonra işkenceyle ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını aktardı.
2 GÜN ‘BİZDE DEĞİL’ DENDİ
Gümüştaş’ın verdiği bilgiye göre, Aktürk 18 Mart’ta saat 14.15 sularında gözaltına alındı. Polis ancak 20 Mart’ta, saat 12.00’de avukat çağırdı.Bu süre boyunca Bursa ve İstanbul polisine Aktürk’ü sorduklarını ancak Bursa polisinin “Bizde değil” yanıtını verdiği anlatan Gümüştaş, işkencenin yanı sıra, avukat hakkının da ihlal edildiğini söylüyor.
Terörle Mücadele Yasası’na göre, avukat görüşmesine bir günlüğüne izin verilmeyebilir. Ama bu iki gün olamaz. Cezası 5 yıl ve üzerinde olan suçlarda, polisin avukatı olup olmadığını sorması, yoksa Barodan avukat istemesi gerekirdi.
İDDİALAR SORUŞTURULMADI
Gümüştaş, tutuklama kararı veren Bursa Sulh Ceza Mahkemesi’nin de Aktürk’ün işkence iddiasına karşın hiçbir soruşturma başlatmadığını bildirdi. 20 Mart’ta, linç girişiminde bulunan kalabalık nedeniyle Aktürk ve avukatları Kestel İlçe Adliyesi’nde yaklaşık 10 saat boyunca mahsur kalmışlardı. Gümüştaş “İlçe emniyet müdürü, Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, kaymakamlık bir önlem almadı. Güvenlik gece 11’den itibaren alındı. Bu da Bursa Barosu’nun ve sivil toplum örgütlerinin deveye girmesiyle mümkün oldu” dedi. Gümüştaş, yetkililer hakkında da suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. (BURSA)
ÖNCEKİ HABER

Kamera istesek artist olurduk

SONRAKİ HABER

41 çocuğa 143 yıl hapis

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa